Τι ονομάζουμε Πόντο

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πόντος ονομάζεται η περιοχή της Μ. Ασίας που βρίσκεται κατά μήκος των παραλίων του Εύξεινου Πόντου, στον οποίο οφείλει και την ονομασία της, και εκτείνεται με σχήμα τόξου από το Βατούμ ( πόλη της σημερινής Γεωργίας) μέχρι τις εκβολές του ποταμού Άλυ, σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα και άλλους αρχαίους ιστοριογράφους. 
 Τα εσωτερικά του σύνορα εκτείνονται σε βάθος 200-300 χιλιομέτρων  και οριοθετούνται από τη γεωφυσική πραγματικότητα, τις απροσπέλαστες δηλαδή οροσειρές του Σκυδίση, του Παρυάδρη και του Αντιταύρου, οι οποίες χωρίζουν τον Πόντο από την υπόλοιπη Μ. Ασία. 

Το όνομά του αρχικά ήταν Άξενος Πόντος, γιατί η θάλασσά του είναι διάσπαρτη με μακρινές και απροσπέλαστες παραλίες, έχει μεγάλο βάθος ενώ οι θαλασσοταραχές είναι καθημερινό φαινόμενο, γι’ αυτό και ονομάζεται και Μαύρη Θάλασσα, εκτός αυτού ονομαζόταν Άξενος και εξ αιτίας της αγριότητας των περιοικούντων εθνών και μάλιστα των Σκυθικών όπως μας πληροφορεί ο Απολλόδωρος.
 Γρήγορα όμως η ονομασία Άξενος (αφιλόξενος) αντικαταστάθηκε από το Εύξεινος (φιλόξενος) Πόντος (θάλασσα), για αυτή την μετονομασία υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις, σημαντικότερη είναι αυτή του Στράβωνα, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει : «Ύστερον δε Εύξεινον κεκλήσθαι των Ιώνων εν τη παραλία αποικίας κτισάντων».
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah