Ενοχές Γερμανίας (Η Ιστορία επαναλαμβάνεται!!!)

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Λίμαν φον Σάντερς
Η Γερμανία είναι ένοχη τουλάχιστον αδιαφορίας για τη γενοκτονία που επιτέλεσαν οι τούρκοι σύμμαχοί της σε βάρος του αρμενικού λαού.
 Στη διάρκεια του πολέμου, η γερμανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τη δημοσίευση στον γερμανικό Τύπο ειδήσεων σχετικών με τις σφαγές των Αρμενίων.
Στα απομνημονεύματα της πρεσβευτικής θητείας του στην Κωνσταντινούπολη, («Τα Μυστικά του Βόσπορου», ελληνική έκδοση «Τροχαλία», 1989), ο Μοργκεντάου αναφέρεται στην επίμονη άρνηση του Γερμανού συναδέλφου του να προβεί σε οποιοδήποτε διάβημα υπέρ των Αρμενίων.
Σχετικά με τις ευθύνες της Γερμανίας για τους τουρκικούς διωγμούς κατά των Ελλήνων, η «Ιστορία του Ελληνικού έθνους» (Εκδοτική Αθηνών, Τόμος ΙΕ', σελ. 99) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι Έλληνες με τη συγκέντρωση του εμπορίου και της βιομηχανίας στα χέρια τους ήταν φυσικό να αποτελούν εμπόδιο στην επιδίωξη της Γερμανίας να ολοκληρώσει την οικονομική της διείσδυση στην υπανάπτυκτη Τουρκία.
Έτσι στα 1915 προπαγανδιστικά φυλλάδια της Γερμανικής Τράπεζας Παλαιστίνης προέτρεπαν τους Τούρκους να μην έχουν εμπορικές σχέσεις με Έλληνες και Αρμένιους. Γερμανοί στρατιωτικοί, εξάλλου, υπέδειξαν στους Τούρκους την εκτόπιση των Ελλήνων της ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και επέβλεψαν στη μεθόδευση της μεταφοράς χιλιάδων Ελλήνων για «στρατιωτικούς λόγους» που κατέληξε σε πραγματική εξόντωση.
Μετά από τις ήττες τους στους Βαλκανικούς πολέμους, οι Οθωμανοί προσκάλεσαν μια γερμανική στρατιωτική αποστολή για να εκσυγχρονίσουν το στρατό τους. Ο επικεφαλής αυτής της αποστολής στρατηγός Λίμαν φον Σάντερς , που έφτασε στην Κων/πολη το Νοέμβριο του 1913, διορίστηκε αρχικά διοικητής του Α' Σώματος Στρατού με έδρα την οθωμανική πρωτεύουσα.
Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της Αντάντ, η οποία ανησυχούσε ενώπιον της αυξανόμενης επιρροής των Γερμανών, ο γερμανός στρατηγός απομακρύνθηκε από  το εν λόγω αξίωμα και ορίστηκε γενικός επιθεωρητής του οθωμανικού στρατού.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah