Πιροσκί (πισία)

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Τα συγκεκριμένα πιροσκί δεν μοιάζουν με τα γνωστό ρωσικό. Περισσότερο μοιάζουν με τα κρητικά καλτσούνια, με μία διαφορά: ενώ το φύλλο γίνεται εξωτερικά πολύ λεπτό και τραγανό, εσωτερικά έχει μια «στρώση» περίπου 2-3 χιλιοστά από ψωμένια ζύμη. Τα γεμίσουμε με οποιαδήποτε γέμιση μας αρέσει. Τα κλασικά ποντιακά γίνονται με λιωμένη βραστή πατάτα, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο ή μαϊντανό. Για την συγκεκριμένη ποσότητα ζύμης θα χρειαστούμε 1,5 κιλό πατάτες περίπου.

Προετοιμασία: 20', Αναμονή: 15', Τηγάνισμα: περίπου 40'

ΥΛΙΚΑ( για 40 περίπου πισία)
800 γρ. αλεύρι 
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 250ml νερό ή γάλα 
1/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο (ή ελαιόλαδο)
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
σισαμέλαιο ή ελαιόλαδο για τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζου­με το αλεύρι και προσθέτουμε την ξηρή μαγιά. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το νερό ή το γάλα με το βούτυρο ή το ελαι­όλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύ­ρι ζυμώνοντας.
 Η ζύμη μας στο τέλος θα πρέπει να είναι σφιχτή και να μην κολλάει καθόλου στο χέρι.  Όταν την ανοίγουμε, δεν πρέπει να «τραβάει», πρέπει να στέκεται. Την τυλίγουμε με δια­φανή μεμβράνη και την αφήνου­με να ξεκουραστεί, τουλάχιστον για 15 λεπτά.
Αλευρώνουμε μια καθαρή επι­φάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη ή τη βέργα λεπτό φύλλο πάχους περίπου 2 - 3 χιλι­οστών. Το φύλλο αυτό, καθώς περιέχει μαγιά, φουσκώνει, γι’ αυτό πρέπει να ανοιχτεί λεπτό. Κόβουμε με κουπάτ ή με οδηγό ένα πιατάκι του καφέ στρογγυλά ή τετράγωνα φύλλα και τα γεμί­ζουμε με τη γέμιση της επιλογής μας.
 Κλείνουμε προσεκτικά τις άκρες τις ζύμης, πιέζοντας με τα δάχτυλα και προσθέτοντας λίγο νερό για να κολλήσουν.
 Βάζουμε λάδι σ' ένα βαθύ τηγάνι (περίπου 2 - 3 εκ. από τον πυθμένα του) να κάψει, αλλά να μη βγάλει καπνό. Ρίχνουμε δυο-δυο τα πισία και τα τηγανίζουμε για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

 Ευαγγελία Βασιλειάδου

Περιοδικό : Γαστρονόμος
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah