ΤΑΡΣΟΝ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Το όνομα του χωριού Ταρσόν προέρχεται από την ελληνική λέξη «τάρσωμα». Το χωριό αυτό ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1868 - 1873, όταν οι κάτοικοι του χωριού Κουμπέτ άρχισαν να χρησιμοποιούν τους λόφους και τα βουνά για τους καλοκαιρινούς βοσκότοπους. 

 Yπάρχουν πληροφορίες ότι, γύρω στα 1840, 2-3 οικογένειες από το Κουμπέτ ε­γκαταστάθηκαν σ’ αυτούς τους βοσκοτόπους. Πιστεύουμε ότι αυτές οι  πληροφορίες είναι αξιόπιστες. Έχουμε μια μαρτυρία του αρχείου με χρονολογία 1880, που αναφέρει τα εξής: «Στο Κουμπέτ υπήρχαν πάνω από 26 οικογένειες, από τις οποίες οι 3 δεν μπήκαν στη λίστα των οικογενειών του Κουμπέτ λόγω έλλεψης χωραφιών». 
Οι Έλληνες του Κουμπέτ μερικές φορές μετακόμιζαν στο Ταρσόν. Οι μετακομίσεις αυτές ήταν σπάνιες, λόγω έλλειψης καλών χωραφιών, που ήταν απαραίτητα για γεωργική χρήση.
Οι Έλληνες του Ταρσόν, ως το 1876, εκκλησιάζονταν στην εκκλησία του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου στο χωριό Κουμπέτ. Την χρονιά εκείνη οι κάτοικοι του χωριού Ταρσόν αποφάσισαν να επισκευάσουν την παλιά γεωργιανή εκκλησία με τα λεφτά των πιστών και την αφιέρωσαν στην Αγία Αικατερίνη.
 Οι εσωτερικοί τοίχοι της εκκλησίας διακοσμήθηκαν από το ζωγράφο και εικονογράφο της Τσάλκας Κωνσταντίνο Τρικίδη. Τις πληροφορίες αυτές αντλήσαμε από αρχείο της εκκλησίας Κουμπάτ.
 


Σωκράτης Αγγελίδης 
Διδάκτορας Ιστορίας -Ανατολικολόγος
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah