0 Σουρμενίτης Γιακούπ Κεπόγλου

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877 τούρκικος στρατός από 400 άνδρες βάδιζε στα σύνορα μέσω του Τάσκιοπρι.
Διαδόθηκε τότε η φή­μη ότι ο στρατός θα εισβάλει στη Σάντα, θα  την ρημάξει και ύστερα θα φύγει στα σύνορα.
 Αυτή η είδηση κατατρόμαξε τους Σανταίους .



 
Παρχάρι σην Σαντά

Έγινε τότε στο Πιστοφάντων γενική συνέλευση των κατοίκων Σάντας, και εκεί εκλέχθηκε τετραμελής επιτροπή από τους Ιωάννη Μαρούφ, Θεόδωρο Τεμιρτσόγλου, Χαράλαμπο Σπαθάρο και Αβραάμ Πηλείδη, η οποία επιτροπή βγήκε αμέσως στο Τάσκιοπρι και παρουσιάστηκε στον αρχηγό του στρατού.
Η επιτροπή υπενθύμισε στον αξιωματικό ότι διαδόθηκε φήμη για την εισβολή του στρατού στη Σάντα, και τον παρακάλεσε να εμποδίσει μια τέτοια παρεκτροπή του στρατού.
Ο αξιωματικός καθη­σύχασε την Επιτροπή και την βεβαίωσε πως δεν θα επιτρέψει ποτέ στους άνδρες του να κάνουν παρεκτροπή σαν αυτή που του λένε, και πως το πρωί της άλλης μέρας θα φύγει για τα σύνορα.
Ο πληθυσμός της Σάντας ήταν έτοιμος να γιορτάσει, να πανηγυρίσει για την αποσόβηση του μεγάλου αυτού κινδύνου. Μα τη χαρά του αυτή την επισκίασε η είδηση ότι ο ισχυρός Σουρμενίτης αγάς Γιακούπ Κεπόγλου ήταν έτοιμος να εισβάλει κι αυτός σύγχρονως με τον στρατό στη Σάντα και να την λεηλατήσει.
 Όταν έμαθε ο Κεπόγλου πως ο στρατός έφυγε στα σύνορα, μάζεψε κι αυτός τους 165 οπλοφόρους του και έφυγε.
 Δέκα χρόνια ύστε­ρα Τούρκοι Κολόσαληδες επιτέθηκαν κατά του παρχαρίου Κωφολείβαδο και απαιτούσαν επιτακτικά από τις παρχαρομάνες να τους ταΐσουν και να τους περιποιηθούν.
Μια ρωμάννα γλίστρησε προς τον κατήφορο, φώναξε και ειδοποίησε τους κατοίκους Ζουρνατσάντων για τον κίνδυνο που διέτρεχε το παρχάρι.
 Τότε μερικές αντρογυναίκες, η Σιονού, η Πηλάβα και άλλες χωρίς να ειδοποιήσουν τους  άντρες οπλίστηκαν και ανέβηκαν στο παρχάρι για να εκδιώξουν τους Τούρκους.
 Οι θρασύδειλοι Τούρκοι, μόλις τις είδαν να ορμούν στο παρχάρι οπλισμένες, έφυγαν πανικόβλητοι  και από τότε μέχρι της καταστροφής δεν τόλμησαν να εισβάλουν στο έδαφος της Σάντας.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah