Το χωριό Σιμπέκ της Γεωργίας

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Το Σιμπέκ ιδρύθηκε από τους Έλληνες που προέρχονταν από το χωριό Σιμπέκ της περιοχής Αρζρούμ. Το χωριό αυτό βρίσκεται ανάμεσα στα δύο χωριά Μπεστασέν και Μπασκόϊ στο πετρώδες οροπέδιο.
Η γη γύρω του είναι εύφορη, επειδή αποτελεί την αρχή της αλυσίδας των βουνών Αρτζεβάν ή των Βρεγμένων βουνών. Το 1830 εδώ εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι του Σιμπέκ (27 οικογένειες). 

Το όνομα του χωριού Σιμπέκ προέρχεται από την ελληνική λέξη «σύμπαν» και την τουρκική λέξη «κόϊ» (χωριό) και σημαίνει «όλο το χωριό». Οι 27 οικογένειες, λοιπόν, εγκαταστάθηκαν στα ερείπια ενός παλιού γεωργιανού χωριού, όπου έχτισαν τα σπίτια και άρχισαν να σκέφτονται και την εκκλησία, την οποία άρχισαν να χτίζουν το 1849 πάνω στο θεμέλιο της  παλιάς γεωργιανής. Στο τέλος της χρονιάς τελείωσαν την οικοδομή (εκτός από το εικονοστάσι) της εκκλησίας, την οποία αφιέρωσαν στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. 
Πρώτος ιερέας διορίστηκε ο ιερομόναχος Κατίνικ. 0 Έξαρχος της Γεωργίας διόρισε και δεύτερο ιερέα σ' αυτή την εκκλησία, τον Καρίμποφ Φιόντορ Ιορδάνοβιτς. Ο Φ.Ι.Καρίμποφ γεννήθηκε στην περιοχή του Αρζρούμ και στην περιοχή της Τσάλκας ήρθε σαν ιερέας. Αυτός τελείωσε το πνευματικό σχολείο στην Τραπεζούντα. Επειδή ήξερε τη μητρική γλώσσα του και ήταν πατριώτης, ο υπεύθυνος των ελληνικών εκκλησιών της Τσάλκας Ρωμάνοφ τον παρουσίασε στον Έξαρχο της Γεωργίας. Ο Έξαρχος της Γεωργίας τον έκανε ιερέα εξαιτίας της μόρφωσής του. Αρχικά διορίστηκε σαν ιερέας στην εκκλησία του Κουμπάτ και το 1840 έγινε η μετάθεσή του στην ενορία του Τσιντσκαρό. Από το 1849 υπηρετούσε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Σιμπέκ .
To 1852 σ' αυτή την εκκλησία διορίστηκε ο ιερέας Γρηγόριος Τ σαντεκίδης και ο Καρίμποφ, επειδή γέρασε, απολύθηκε το 1856.
 Το  1857 ιερέας στην εκκλησία αυτή έγινε ο Β.Θεοφυλάκτοβ. Αυτός έμαθε να διαβάζει και να γράφει στη μητρική του γλώσσα εξαιτίας της μητέρας του. Μετά έγινε ελεύθερος ακροατής στο γυμνάσιο της Τιφλίδας και αργότερα σπούδαζε στον ιερέα Γ.Λαζάρεβ.
Να σημειώσουμε ότι το 1866 το ειδικό σύνταγμα των Κοζάκων, κοντά στο Σιμπέκ, δεν επέτρεψε στους ιερείς να κάνουν τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού σχολείου στο χωριό. Οι ιερείς τελούσαν τις εκκλησιαστικές λειτουργίες για τους κατοίκους του χωριού, αλλά και για τους στρατιωτικούς και αξιωματικούς του συντάγματος. Τα παιδιά των κατοίκων του Σιμπέκ πήγαιναν στο σχολείο του χωριού Μπεστασέν.
 Ως την αρχή του 20ου αιώνα οι κάτοικοι του Σιμπέκ δεν είχαν δυνατότητες να ανοίξουν το σχολείο τους.
 Στις αρχές του 20ου αιώνα όμως τα σχέδιά τους πραγματοποιήθηκαν και άνοιξε το κοσμικό σχολείο. Πρώτος δάσκαλος έγινε ο Α.Π.Καρσλίεβ, απόφοιτος του δίχρονου σχολείου του Γκουνιακαλά.
Στα χρόνια 1903 - 1904 αυτός δούλευε ως δάσκαλος στο χωριό Κόγκος. Πολλοί απόφοιτοι του σχολείου του Σινιέκ συνέχιζαν να διδάσκουν στα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το 1917 ο Α. Α. Αναστάσοβ περνάει στο παιδαγωγικό Ινστιντούτο σλαβικής φιλολογίας. Ο A.Τριανταφίλοβ τελείωσε το γυμνάσιο στην πόλη Καρς.
Όσον αφορά τις εικόνες και τα εκκλησιαστικά αντικείμενα του χωριού Σιμπέκ θα πούμε ότι η τύχη τους είναι ίδια με τα αντίστοιχα των άλλων χωριών της περιοχής.


Σωκράτης Αγγελίδης
Δρ. Ιστορίας-Ανατολικολόγος
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah