ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΝΤΕΡΣΙΜ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ

Σάββατο 4 Μαΐου 2013


Ο καθηγητής Μπασκίν Οράν που έχει κάνει πολλές έρευνες και έχει γράψει πολλά άρθρα σχετικά με την σφαγή στο Ντέρσιμ περιέγραψε στην εφημερίδα Ταράφ τα γεγονότα :

Ο Οράν είπε τα εξής :
¨Στο Ντέρσιμ δεν υπήρξε ούτε εξέγερση ούτε τίποτε. Αυτοί που το λένε είναι αυτοί που δεν τους πολυνοιάζει η ιστορία. Εκείνα τα χρόνια το κράτος ήταν απόλυτος κυρίαρχος.
Ο πραγματικός σκοπός του κράτους δεν ήταν να κυριαρχήσει αλλά να κατακτήσει.
Για παράδειγμα την εποχή εκείνη το 60% των επενδύσεων του σιδηροδρόμου είχαν γίνει στα ανατολικά της Άγκυρας.
Για ποιο λόγο λοιπόν ; Διότι το Ντέρσιμ περικυκλώθηκε και η εντός περιοχή του σε μεγάλο βαθμό είχε εκκενωθεί. Αργότερα άρχισε η επιχείρηση και την επιχείρηση αυτή την σχεδίασε ο Ατατούρκ.


Το περιστατικό του Ντέρσιμ αποτελεί μια πολύ διαφορετική εξέλιξη στην ιστορία μας.
Στην Τουρκική Δημοκρατία δεν υπάρχει ανοχή για άλλο έθνος και φυλή.
Εκείνη την εποχή έγινε ένα σχέδιο 4 σταδίων σχετικά με το Ντέρσιμ. Ακολούθως οργανώθηκε το αστικό δίκαιο και έφεραν έναν νομάρχη επικεφαλής εκεί. Αργότερα άρχισαν την επιχείρηση.
……………………
Εφ. Ταράφ 20-11-2011

Η πιο αιματηρή σφαγή του Μουσταφά Κεμάλ στο Κουρδιστάν έγινε στο Dersim το 1938.
Κάτω από τις οδηγίες του Sayiid Riza άρχισε μια μεγάλη εξέγερση. Πραγματοποιήθηκαν δύο καταστροφικές εκστρατείες. Οι Κούρδοι αγωνιστές αντιστάθηκαν γενναία. Ο Τουρκικός στρατός πραγματοποίησε απάνθρωπες δολοφονίες με βαριά όπλα. Ακόμα είναι ανεξακρίβωτος ο αριθμός των δολοφονηθέντων*, περισσότεροι παιδιά, γυναίκες και γέροι δολοφονήθηκαν.
 Νεαρές γυναίκες και κορίτσια έπεσαν στους γκρεμούς του Ντέρσιμ για να γλιτώσουν από τη θηριωδία. Ο ποταμός Μουνζούρ γέμισε από πτώματα και το χρώμα του έγινε κόκκινο. Η περιοχή άδειασε. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν κατά την εκτόπιση. Στους Κούρδους απαγορεύτηκε για 10 χρόνια να πατήσουν αυτή τη γη.
Η πρώτη δικαστική απόφαση για τα "γεγονότα του Ντέρσιμ το 1938" (τα οποία είχαν επανέλθει  στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις του Ερντογάν πριν από το δημοψήφισμα και είχαν προκαλέσει οξύτατες αντιπαραθέσεις με την την αντιπολίτευση)**, βγήκε από την εισαγγελία του Χόζατ του νομού Τούντζελι.
Σχετικά με την προσφυγή για "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" που υπέβαλε ο Έφο Μποζκούρτ ο οποίος  είχε χάσει τότε την μητέρα του, τον πατέρα του και τα 5 αδέρφια, αποφασίστηκε η απόρριψη της.
Η εισαγγελία αποφάσισε πως κατά τα γεγονότα του Ντέρσιμ το 1938 δεν θα μπορούσαν να είχαν διαπραχθεί "γενοκτονία"*** και "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", καθώς τότε κατεστάλη ένοπλη εξέγερση και επίσης επειδή στον παλιό Τουρκικό Ποινικό Κώδικα δεν υπήρχαν αυτά τα δύο αδικήματα. Ανέφερε πως μπορεί να υπήρξαν μόνο ανθρωποκτονίες.
H Εισαγγελία ισχυρίστηκε πως όσον αφορά τα "φερόμενα να έγιναν περιστατικά του 1938 στο Ντέρσιμ" , οι ανθρωποκτονίες έχουν παραγραφεί και άρα δεν μπορεί να διεξαχθεί δίκη. Ο Έφο Μποζκούρτ πρώτα θα υποβάλει έφεση και αν δεν πετύχει τίποτε, θα μεταφέρει την υπόθεση στο ΕΔΑΔ.
Για τα γεγονότα της σφαγής των Κούρδων στο Dersim το 1937-11938 ο Musa Kacar, του οποίου τα αδέλφια  δολοφονήθηκαν στο χωριό Karşılar ( Dersim) την περίοδο εκείνη, προσέφυγε στο Ειδικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .

 Προηγουμένως είχε απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, απαιτώντας την συγγνώμη της Τουρκίας για την  σφαγή της Dersim χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση για πάνω από 30 ημέρες..
Ο Δικηγόρος του Musa Kacar, Baris Γιλντιρίμ τόνισε ότι ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως  εννέα ετών τα οποία δολοφονήθηκαν κατά την περίοδο εκείνη είναι πάνω από 2000 και αυτό το στοιχείο από μόνο του αποτελεί απόδειξη της σφαγής.
Κατά τον  Γιλντιρίμ η σφαγή του Dersim το 1937-1938 ήταν προγραμματισμένη από το τουρκικό κράτος και το σύνολο των δράσεων του, χαρακτηρίζει τα γεγονότα αυτά ως γενοκτονία.
Ανάλογη προσφυγή για την σφαγή έχουν υποβάλλει κάτοικοι του Ντέρσιμ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (UCM) που εξετάζει μαζί με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα γενοκτονίας. 

Σύμφωνα με την δικηγόρο τους  Ερέν Κεσκίν  αυτά που έγιναν στο Ντέρσιμ το 1937-1938 ήταν μια ξεκάθαρη γενοκτονία η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα .


Πηγές: http://en.firatnews.com, http://kourdistan.blogspot.com/
Για το ιστορικό της σφαγής : (http://tourkikanea.gr)


H βρετανική εκτίμηση του αριθμού των θανάτων ήταν 40.000, αν και οι ιστορικοί δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι υπερβολικός.
Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες: Ο συνολικός αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι 7.594,  πάνω από 10.000, ή πάνω από 13.000. 
Περίπου 3.000 άνθρωποι απελαύνονται με τη βία από το Ντέρσιμ. 
Το 2008  σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Κουρδική PEN  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι ένοχη για  γενοκτονία , εκτιμώντας ότι 50,000-80,000 σκοτώθηκαν στον απόηχο της εξέγερσης του Ντέρσιμ.

** Στις 23 Νοεμβρίου 2011, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για τη  Dersim, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας»

***Η σύμβαση του Ο.Η.Ε. για την Γενοκτονία
Το έγκλημα της γενοκτονίας ανήκει στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο όρος γενοκτονία σημαίνει συντονισμένο σχέδιο ενεργειών και ως έγκλημα στοιχειοθετείται με την συνδρομή ειδικών αντικειμενικών και υποκειμενικών στοιχείων, όπως ακριβώς καθορίζεται από την σύμβαση του ΟΗΕ του 1948 για την πρόληψη και τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, που αποτελεί τον μόνο πλήρη νομικό ορισμό του εγκλήματος και θέτει με τρόπο σαφή τα συστατικά στοιχεία της έννοιας της γενοκτονίας.
Ο ακριβής ορισμός έχει ως εξής:
Γενοκτονία σημαίνει πράξεις που έγιναν με πρόθεση την εξόντωση, εν όλω ή εν μέρει, οποιασδήποτε εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας:
Α. Ο φόνος μελών μιας ομάδας.
Β. Η πρόκληση σοβαρής σωματικής ή πνευματικής βλάβης σε μέλη της.
Γ. Η εσκεμμένη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που αποσκοπούν στο να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της, εν όλω ή εν γενεί.
Δ. Η επιβολή μέτρων με σκοπό την παρεμπόδιση των γεννήσεων μέσα στην ομάδα.
Ε. Η βίαιη μετακίνηση παιδιών από τη μια ομάδα στην άλλη.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah