ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ (Μάης -Ιούνης 1921)

Τρίτη 2 Απριλίου 2013


6 - Επέρασε από το Καζουκλή ο Ιμάμ Παϊραχτάρογλου, όστις ήτο πάντοτε φίλος μας και μας ανακοίνωσε ότι κατ' αυτάς θα έλθη στην Σάντα προς επίσκεψίν μας. Μετά δύο ημέρας ήλθε και πέρασε από το χωριό και έφυγε κάτω.
9 - Ήλθε ο Αζίζ από την Χάρουξαν και πήγαν μαζί με τους Αρμενίους και πήραν τέσσαρες αγελάδες από το παρχάρι της Χάρουξας.
10 - Ήλθε ο Δαμιανός Τσιρίπ από την Δίρχαν, όπου εφόνευσαν ένα Τούρκον.
17 - Μαζί με τον Μαχμούτ Κεσκίν ογλού πήγαμε εις το παρχάρι της Κ,ολόσιας να πάρωμε μερικές αγελάδες, αλλά δεν τους βρήκαμε- είχαν φύγει και μαζί τους πήγαμε στο δικό τους παρχάρι, όπου εμείναμε, και την επομένην γυρίσαμε.
23 - Στείλαμε κατά την Γαλίαναν μερικά παιδιά να φέρουν μερικές αγελάδες και την επομένην, όταν γύρισαν, μας έφεραν πέντε.
25 - Ήλθαν οι Αρμένιοι από το ποτάμι της μονής Σουμελά. Αλλά εις το παρχάρι Σπενταμόν οι αγροφύλακες θέλησαν να τους πάρουν τα ζώα. Εκείνοι όμως, αφού εσκότωσαν τον ένα αγροφύλακα, τους άλλους τους αφώπλισαν και τους άφησαν.
Σήμερα καν ο εκ Σαμάρουξας Γεώργιος Βασιλειάδης με δύο άλλους έφεραν τέσσαρες αγελάδες από το παρχάρι Μαρς της μονής Σουμελά, οι οποίες ήσαν του μάγειρα της μονής. Ελθών εκείθεν ο Γ. Πηλείδης, όστις τους αναγνώρισε, μας ανέφερε το γεγονός, λέγοντας ότι πρέπει να επιστραφούν οι αγελάδες. 
Αμέσως καλέσαμε αυτούς και τους καταπείσαμε να τις επιστρέψουν. Και διά να δικαιολογήσωμε την πράξιν τους, εγράψαμε αμέσως εις την μητρόπολιν και εις τον καϊμακάμην, τονίζοντας ότι, ενώ Τούρκοι κλέπται έφεραν τέσσαρες αγελάδες εις Κοβλοκά, μόλις τους συναντήσαμε, τους τις πήραμε, προτείνοντας να ειδοποιηθή ο κάτοχος των και να έλθη να τις πάρη. Επίσης τα ίδια έγραψε και ο ζανταρμάς Μεβλίτ εκ του καρακολίου.
28 - Εφύγαμε διά την Ίμεραν μέσω Κρώμνης, όπου εις το χωρίον Αληθινόν μας εκάλεσε ο μουδούρης και μας εκέρασε. Εκείθεν φθάσαμε εις την μονήν του Αγ. Ιωάννου Ίμερας, όπου συνηντήσαμε και τον εξ Αργυρουπόλεως I. Παλαμάν.
29 - Κατά το μεσημέρι πήγαμε εις το παρχάρι της Ίμερας Ζούμουτρα, όπου έμενε με τα ζώα του ο εξ Ούζης Αλή Οσμάν Ζαλούμογλου παλαιός μας φίλος και όστις μας περιποιήθηκε καλά.
30 - Εφθάσαμε πάλιν στο χωρίον.

Αγιος Κωνσταντινος Ζουρνατσιάντων

Ιούνιος 1921

3 - Μας ειδοποίησαν από το παρχάρι Τσιατμάδες ότι τους έκλεψαν μερικές αγελάδες. Αμέσως μαζευθήκαμε όλοι και αφού ανέβημεν εις Καζουκλή και πιάσαμε όλα τα σημεία, συνελάβομεν δέκα Τούρκους οπλισμένους. Μόλις όμως είδαμε ότι ήσαν διαβάται και πήγαιναν στα παρχάρια τους, τους αφήσαμε. Εφθάσαμε εις το Κιμισλή οπότε εμάθαμε ότι οι αγελάδες δεν εκλάπησαν παρά έμειναν στην βοσκή και, επειδή άργησαν να έλθουν, υπέθεσαν ότι εκλάπησαν και γυρίσαμε.
8 - Νύκτα ήλθε ο Κων/τίνος Τσιλιγγερίδης και μας ειδοποίησε ότι πήρε τρεις αγελάδες από το παρχάρι Αχάντιακον.
10 - Ήλθεν ο Αλής Ουζούν Χαλήλ ογλού με τον εκ Χάρουξας Μολά Μεχμέτ και μας ειδοποίησαν ότι ο εκ Γιλιτσιάντων Μουσταφά τσιαούσης, πρώην Τσετέ πάσης και όστις είχε κατακλέψει τους γύρω Έλληνας, βρίσκεται απόψε εις το Πιστοφάντων με τα ζώα του, διά να φύγη στο παρχάρι τους.
Αμέσως την νύκτα στείλαμε έξι παιδιά εις Τας - κιοπρού, διά να τον κανονίσουν. Επίσης συμφωνήσαμε μ' αυτούς να κατασκοπεύσουν και τον εκ Κολόσιας Σαΐτι και να μας ειδοποιήσουν.
Σήμερα μας έστειλε η κυβέρνησις εξ Αργυρουπόλεως διακόσια φυσίγγια Μάουζερ, διότι, όταν τους γράψαμε ότι εις Κοβλακάν συνελάβομεν τις τέσσαρες αγελάδες που εκλάπησαν συγκρουσθέντες με τους δράστας, εκάψαμε πολλά φυσίγγια.
11 - Ήλθαν τα παιδιά εκ Τας - κιοπρού φέρνοντας και τις δέκα αγελάδες του Μουσταφά τσιαούση, τον οποίον και εσκότωσαν, ενώ την οικογένειάν του την άφησαν ελεύθερη.
12 - Ο μουδούρης Γιαγμούρ-τερέ παρήγγειλε να πάγη εκεί ο μικτάρης της Σάντας. Ήλθεν ο Ιμάμ Παϊραχτάρογλου με δώδεκα (οπλισμένους και έως το πρωί διασκεδάζαμε, οπότε έφυγαν. Την επομένην ήταν εις το παρχάρι τους.
13 - Πήγε ο μικτάρης εις Γιαγμούρ-τερέ.
14 - Ήλθε πίσω όμως και είπε ότι η γυναίκα του Μουσταφά τσιαούση κατέθεσε ότι οι σκοτώσαντες τον άντρα της θα ήσαν Αρμένιοι. Και παρεπονέθη ο μουδούρης να μη φυλάξωμε τους Αρμένιους, διότι μας ενοχοποιούν.
15 - Του στείλαμε ένα αρνί, το οποίον μας παρήγγειλε να του στείλωμε.
18 - Ήλθε ο Αλής και είπε ότι η γυναίκα του Μουσταφά τσιαούση έφυγε διά την Τραπεζούντα να καταγγείλη ότι ήσαν και δύο Σανταίοι μαζί με τους Αρμενίους.
20 - Νύκτα ο Δαμιανός Τσιρίπ με την ομάδα του επήγαν διά την μονήν Σουμελά. Εις το Καζουκλή εκάθηντο μέσα εις ερειπωμένον κτίριον διά να αναπαυθούν, ότε είδαν να περνούν πολλοί ωπλισμένοι Τούρκοι, εκ των οποίων ένας ήρχετο προς αυτούς.
Κατ' ανάγκην επυροβόλησαν και τον εσκότωσαν αυτόν, καταγόμενον εκ Καλάρκας της Γεμουράς, Αλεμάν λεγόμενον.
21 - Ήλθε εκ Χάρουξας ο Αζίζ και μας είπε ότι θα έλθη στρατός εις την Σάντα.
24 - Μαζί με πολλούς Σανταίους, οίτινες θα πήγαιναν εις Τραπεζούντα κατέβημεν εις Γαλίαναν προς ασφάλειάν των.
29. Ήλθε εκ Λιβεράς ο Ιωάννης Κουφατσής , όστις πήγε εις την μητρόπολιν και μας είπε ότι οι Τούρκοι κάνουν παράπονα εναντίον των Σανταίων και μαζεύονται πολλοί τστέδες εκεί.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ (1916-1924)
  Κωνσταντίνος Κουρτίδης
 (Αδελφός του μετέπειτα γενικού αρχηγού των ανταρτών Ευκλείδη Κουρτίδη)





Σημείωση Σύνταξης : Οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένες γλωσσικές ατέλειες,γιατί παρουσιάζει μια σύνταξη ιδιότυπη,    σύμφωνη με τη γλωσσική του κατάρτιση. Προσπαθήσαμε να μην κάνουμε επεμβάσεις στο αρχικό κείμενο , αφού πρόκειται για ένα είδος απομνημονευμάτων, τα οποία δεν μεταβάλλονται "επ' ουδενί λόγω"εντούτοις για την ομαλοποίηση του κειμένου , προβήκαμε στις απαραίτητες διορθώσεις, εκείνες που θεωρήσαμε αναγκαίες.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah