Γεώργιος Χιονίδης

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013



Οι πόλεις δεν περηφανεύονται (μόνο) για τα προϊόντα που παράγουν, ούτε (μόνο) για τα αρχιτε­κτονήματα και ρυμοτομικά — πολεοδομικά τους σχέδια, ούτε βεβαίως (και μόνο) για τις επι­δόσεις — «κατακτήσεις των αθλητικών τους σωματείων.
Οι πόλεις μπορούν να περηφανεύονται και για τα τέκνα τους, που με τη ζωή και τα έργα τους στάθηκαν η αιτία ώστε και το καλό όνομά τους (οι πόλεις) να χτίζουν, και με την καλή τους φήμη να υπηρετούν την κοινωνία, τους συνανθρώπων τους.
Θέλοντας κανείς να προσεγγίσει το φαινόμενο του ξεχωριστού Βεροιώτη Γεωργίου Χ. Χιονίδη, πρέπει να τον δει με τα μάτια της καρδιάς και να σταθεί σ' εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν πλήρως μια προσωπικότητα..
Ο Γεώργιος Χ. Χιονίδης δεν γνώρισε τον πατέρα του Χαράλαμπο — γεννήθηκε το 1934, τρεις μήνες μετά τον θάνατό του. Μεγαλωμένος από τη μητέρα του Μαγδαληνή, έλαβε μια ξεχωριστή αγωγή, που σφράγισε τη μετέπειτα ζωή του και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Η μητέρα του θα πρέπει να του εμφύσησε το πάθος για Δικαιοσύνη και Αλήθεια, κάτι που θα γίνει σημείο αναφοράς για τον ίδιο και που θα του αποδοθεί, όχι αδίκως, ο τιμητικός τίτλος - αξίωμα (κοινώς αποδεκτός), του Έντιμου.
Στη μητέρα του οφείλει την αυτόνομη προσωπικότητά του. Αυτή η σεβάσμια γυναίκα του, που ξεπέρασε τα ενενήντα, και μετά από 62 χρόνια χηρείας, δεν σταμάτησε να τον συμπαραστέκεται και να υποστηρίζει τα σχέδια και τα όνειρά του.
Η Μαγδαληνή Χ. Χιονίδου ήταν εκείνη που του γνώρισε, με διηγήσεις, τον ιδεολόγο δάσκαλο πατέρα του Χαράλαμπο, για τον οποίο ο Γεώργιος Χιονίδης (αν και δεν τον γνώρισε ούτε έχει να θυμάται ένα χάδι του), μιλάει πάντοτε με έκδηλη συγκίνηση και περηφάνεια γι' αυτόν. Η μητέρα του Μαγδαληνή είναι ο άνθρωπος που έχτισε κυριολεκτικά την ελεύθερη οντότητα του Γιώργου Χιονίδη.
Ποντιακής καταγωγής, ο Γεώργιος Χ. Χιονίδης κουβαλάει μέσα του όλη την ποντιακή ευαισθησία και όλη τη δημιουργική της πνοή. Ακούραστος εργάτης με ό,τι καταπιάστηκε, είτε αυτό είχε να κάνει με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες είτε με τις πνευματικές του ενασχολήσεις, δινόταν πάντοτε στο αντικείμενο του με πάθος και ευσυνειδησία, νιώθοντας ταυ­τόχρονα και την εξαντλητική κούραση ενός χειρώνακτα.
Όντας άτομο με ανησυχίες και ενδιαφέροντα, ο Γεώργιος Χ. Χιονίδης δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος απέναντι στον τόπο του, την κοινωνία και τους συνανθρώπους του.
Ειλι­κρινής αρωγός κάθε αδύνατου, στάθηκε με ανθρωπιά στο πλευ­ρό όσων ζήτησαν τη βοήθεια του. Η πραγματική του αγάπη για τη Βέροια και η ανιδιοτέλεια που χαρακτηρίζουν τη μακρο­χρόνια ενασχόλησή του με τα κοινά.
Ως νομικός, ο Γεώργιος Χ. Χιονίδης υπηρέτησε την «κορωνίδα των επιστημών» με ξεχωριστό ζήλο.. Δεν υπήρξε απλά ένας επαγγελματίας δικηγόρος, αλλά ένας θεράποντας της Νομικής. Δικηγόρος του Πρωτοδικείου Βέροιας από το 1961, πήρε προ­αγωγή στο Εφετείο το 1968 και στη συνέχεια, το 1985, έγινε δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.
Η επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε συνώνυμη της εντιμότητά του. Εμπλουτίζοντας διαρκώς τις γνώσεις του, με τη μελέτη αλλά και τη συλλογή εμπειριών, συνέγραψε 37 νομικές μελέτες, τις οποίες και δημοσίευσε σε νομικά περιοδικά και οι οποίες στάθηκαν χρήσιμοι οδηγοί σε πλείστους συναδέλφους του ανά την Ελλάδα. Μέχρι την παραίτησή του στις 31 Δεκεμ­βρίου 1991, η επαγγελματική του σταδιοδρομία σημαδεύτηκε εντονότατα από αυτό που χαρακτηρίζεται ως παροχή υπηρεσι­ών, σε σημείο που πολλοί συνάδελφοι του, ιδίως παλαιότεροι, να σημειώνουν με έμφαση ότι ο Γεώργιος Χ. Χιονίδης υπήρξε περισσότερο νομικός, παρά δικηγόρος.
Ο Γεώργιος Χαρ. Χιονίδης υπήρξε σε όλη του τη ζωή και παραμένει ένα πολιτικό ον με την αριστοτελική έννοια. Η πο­λιτική του δράση έχει τη δική της σημαντικότητα. Προερχό­μενος από τον κεντρώο χώρο, κουβαλάει μέσα του την πολιτι­κή κληρονομιά των Φιλελεύθερων του Ελευθέριου Βενιζέλου, εμπλουτισμένη με την πνοή της περιόδου του Γεώργιου Πα­πανδρέου.
Η βουλευτική του θητεία την περίοδο 1974 — 1977 σημα­τοδοτήθηκε από μια γόνιμη κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου - «Νέες Δυνάμεις», τίμησε τους ψηφοφόρους του και τον τόπο του με 111 ομιλίες στο Κοινοβούλιο, όπου κατέθεσε περισσότερες από 1.000 ερωτήσεις, επερωτήσεις και αναφορές, γεγονός που τον κατέταξε ανάμεσα στους δέκα πρώτους και πλέον δραστήριους βουλευτές όλης της χώρας εκείνη την περίοδο!
Η αποτυχημένη προσπάθεια επανόδου του στην πολιτική, το 1989, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αναζητηθεί, μάλλον, στην ίδια την εποχή που ήταν δύσκολη, λόγω του πολω­τικού κλίματος και που στάθηκε η αιτία της αποτυχίας του. Η πικρία του, τότε, υπήρξε μεγάλη. Δεν το έβαλε, όμως, κάτω, γιατί το πολιτικό ον μέσα του παραμένει πάντοτε ζωντανό.
Στις δημοτικές εκλογές του 1994, επικεφαλής του συνδυασμού «Αγάπη για τη Βέροια», κατορθώνει να εκλεγεί (μαζί με δύο ακόμη συνυποψήφιους του ψηφοδελτίου του) δημοτικός σύμβουλος. Κάποιοι, το 1989, είχαν σημειώσει με έμφαση ότι «Χιονίδης και «1989» δεν ταιριάζουν»! Ήταν εκείνοι που το 1994 τον τίμησαν με την ψήφο τους!
Μπορεί κανείς να διαφωνήσει πολιτικά με τον Γεώργιο Χ. Χιονίδη, αλλά θα αποτελούσε αυθαιρεσία και πλάνη αν τον κατέτασσε σε άλλους χώρους πέρα από το Πολιτικό Κέντρο. Παραμένει ένας Κεντρώ­ος, «καθ' ότι παλαιά και αθεράπευτη ασθένεια το Κέντρο»!
Ο ιστορικός της Βέροιας Γεώργιος Χ. Χιονίδης
Ο ιστορικός της Βέροιας Γεώργιος Χ. Χιονίδης δεν έκανε μόνον στους Βεροιείς γνωστή την ιστορία της πόλης τους, αλλά έκανε γνωστή και τη Βέροια σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στο εξωτερικό.
Έσκυ­ψε με ενδιαφέρον πάνω σε μια τεράστια και άγνωστη για πολλούς, μέχρι τότε, βιβλιογραφία, από την οποία ξέθαψε, στην κυριολεξία, το λήμμα «Βέροια» και ό,τι αφορούσε αυτό, και συνέγραψε το δίτομο μνημειώδες έργο «Ιστορία της Βέροιας», που αποτελεί τον πλέον χρήσιμο οδηγό κάθε ερευνητή, που ασχολείται με τη Βέροια και την περιοχή της.
Ακάματος ερευνητής, εξακολουθεί με αξιοζήλευτο σθένος, θυμίζοντας εργατική μέλισσα, να σκύβει πάνω στις πηγές, αποδελτιώνοντας από τη μια και συγγράφοντας από την άλλη. Κάτοχος χιλιάδων βιβλίων, είχε μετατρέψει από πολλά χρόνια πριν, το δικηγορικό του γραφείο, στην οδό Βασιλ. Κωνσταντίνου 8, στον 1ο όροφο, στη μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη της Βέροιας. Όποιος επισκέπτεται και σήμερα αυτόν τον χώρο, φεύγοντας, νιώθει ότι μπήκε σε ναό της Γνώσης!
Ο Γεώργιος Χ. Χιονίδης έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εκατό μελέτες για τη Βέροια και την περιοχή της, και, γενικότε­ρα, για τη Μακεδονία, είτε αυτοτελώς είτε σε επιστημονικά περι­οδικά. Τον τίτλο του ιστορικού της Βέροιας τον κατέχει δίκαια.
Με την ιδιότητα του αυτή έχει κληθεί κατ' επανάληψη από συλλόγους και οργανώσεις να μιλήσει, είτε σε συγκεντρώσεις είτε σε συνέδρια, με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Το κύρος του  ερευνητή της ιστορίας κάνει αξιοπρόσε­κτο και σεβαστό τον λόγο του.
Το μνημειώδες έργο του «Ιστορία της Βέροιας» θα παρα­μείνει ημιτελές αν δεν καρποφορήσουν οι προσπέθειές του για τη συγγραφή του τρίτου τόμου, με τον οποίο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η τεράστια προσφορά του προς την Βεροιέων Πολιτεία.
Μια άλλη ιδιότητα του Γεωργίου Χ. Χιονίδη, εξίσου σημα­ντική, είναι και αυτή του αρθρογράφου. Δημοσιογραφεί από το 1952 σε εφημερίδες και περιοδικά, όχι μόνον της περιοχής της Βέροιας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Δημοσίευσε σε μικρούς τόμους άρθρα του πολιτικά, κοινωνιολογικά και οικο­νομικά, δίνοντας, έτσι, την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σκέψη του και οι νεότερες γενιές.
Πολύ συχνά, τα βεροιώτικα έντυπα φιλοξενούν ιστορικά του σημειώματα, βιβλιοκρισίες και πολιτικά του άρθρα, που διαβάζονται πάντα με τη δέουσα προσοχή. Οι απόψεις του, ακόμη και αν διαφωνεί κανείς με αυτές, λαμβάνονται πάντοτε υπόψη. Τα άρθρα του αποτελούν χρήσιμη πηγή για σχετικές έρευνες.
Σε όλη του τη ζωή ο Γεώργιος Χ. Χιονίδης στάθηκε με συνέπεια απέναντι στα πιστεύω του, καθοδηγούμενος από αρ­χές και αξίες και αποδεικνύοντας ότι όταν ένας άνθρωπος ζει με πιστεύω και επιμονή, ο χρόνος και οι άνθρωποι της εποχής του, αργά ή γρήγορα, θα τον δικαιώσουν. Όσα δη­μιούργησε στη ζωή του είναι αποτέλεσμα προσωπικής κοπια­στικής εργασίας και όχι συγκυριών ή τύχης. Από έφηβος έθεσε τους στόχους του και αγωνίστηκε γι' αυτούς.

Δημήτριος Ιορδ. Καρασάββας
Δημοσιογράφος-Λογοτέχνης

Πηγη: Περιοδικό "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah