Πόλεις της Ανατολικής Θράκης

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013


Αδριανούπολη ή Εντιρνέ
Πόλη της Τουρκίας στην Ανατολική Θράκη, χτισμένη στη συμβο­λή των ποταμών Άρδα, Τούντζα και Έβρου. Το όνομά της το πήρε από τον κτήτορα - ιδρυτή, αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος τη σχε­δίασε και την οικοδόμησε στη θέση της αρχαίας Ουσκουνδάμας των Ορδυσών Θρακών το 125 μ. Χ.
Από το 1363 μέχρι και την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) έγινε η πρωτεύουσα της οθωμανικής αυ­τοκρατορίας. Έγινε γνωστή και από τη Συνθήκη της Αδριανούπολης του 1829, μετά το τέλος του ρωσοτουρκικού πολέμου.
 Με τη Συνθήκη των Σεβρών παραχωρήθηκε στην Ελλάδα για μικρό χρονικό διάστη­μα και μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή.
Στην Αδριανούπολη ζού­σαν περίπου 30.000 Έλληνες.


Καλλίπολη ή Γκελιμπολον
Πόλη της Ανατολικής Θράκης που βρίσκεται πάνω στην ομώνυμη χερσόνησο, στο στόμιο του Ελλήσποντου, προς τη μεριά της Προποντίδας.
 Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κριθιώτη, πήρε, όμως, το όνομα Καλλίπολη από τον Αθηναίο στρατηγό Καλλία.
Υπήρξε, λόγω γεωγραφικής θέσης, σπουδαίο στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο. Το 1920, με τη Συνθήκη των Σεβρών, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, αλλά μετά την καταστροφή επεστράφη στην Τουρκία.

Ραιδεστός -Tekir Dag

Ραιδεστός ή Τεκίρ Νταγκ
Πόλη της Ανατολικής Θράκης, χτισμένη τον 6ο αιώνα στις ακτές  Προποντίδας, από αποίκους Σαμίους. Κατά τη διάρκεια του α' βαλκανικού πολέμου κυριεύθηκε από τους Βουλγάρους, από τους οποίους την πήραν πίσω οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια του β' βαλκανικού πολέμου.
Τον Ιούλιο του 1920 πέρασε στα χέρια του ελληνικού στρατού, αλλά μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή. Διέθετε αστική σχολή, παρθεναγωγείο, την Πανίδειο Δημοτική Σχολή, καθώς και νηπιαγωγεία.
Κώστας Νίγδελης
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah