«Έφυγε στο μακρύ ταξίδι» ο νευρογειρούργος – στιχουργός Χρήστος Αντωνιάδης

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Για το «μακρύ ταξίδι στην αιωνιότητα» έφυγε χτες το πρωί σε ηλικία 63 ετών ο Χρήστος Αντωνιάδης, επίκουρος καθηγητής Νευροχειρουργικής Κλινικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα του Κική και τα τρία παιδιά του.
 Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στη γενέτειρά του, στην Ξηρολίμνη του νομού Κοζάνης.
Ο Χρήστος Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Ξηρολίμνη, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Γερμανία, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, έκανε πανεπιστημιακή καριέρα και είχε χειρουργήσει χιλιάδες ασθενείς στους οποίους προσέφερε τις πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες του.
Η μεγάλη του αγάπη, εκτός από την Ιατρική, ήταν και τα βάσανα και οι περιπέτειες τους ποντιακού ελληνισμού και μέσα από τους στίχους που έγραψε και τραγουδήθηκαν από τους Στέλιος Καζαντζίδη, Χρύσανθο Θεοδωρίδη, Στάθη Νικολαΐδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, αλλά και Μαυροθαλασσίτες Πόντιους της Τουρκίας, αγαπήθηκε από τους Πόντιους την Ελλάδα και στην Τουρκία.

Η επιστημονική του εξέλιξη
Ο Χρήστος Αντωνιάδης μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, το 1976 μετέβη στην Γερμανία όπου ως εσωτερικός βοηθός της νευροχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστήμιου ULM της Γερμανίας, εκπαιδεύτηκε εντατικά στην μικροχειρουργική και στη νευροδιαγνωστική. Ανέλαβε μέρος της διδασκαλίας των φοιτητών και της επιστημονικής έρευνας στο πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής με θέμα «Μικροχειρουργική αντιμετώπιση ανευρισμάτων εγκεφάλου».
Μετά τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα επέστρεψε στην Γερμανία όπου το 1982 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου. Εκλέχτηκε Λέκτορας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1992 και το 1998 επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ.
Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως Νευροχειρουργός στο «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης». Με δική του επινόηση στη Νευροχειρουργική Κλινική του ΑΠΘ υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ. Φόρογλου και όλων των συνεργατών της κλινικής ανέπτυξε νέα μέθοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων υποσκληριδίων αιματωμάτων με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των υποτροπών και τον μηδενισμό της θνητότητας. Η μέθοδος αυτή σήμερα αποτελεί μια βασική μέθοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων υποσκληριδίων αιματωμάτων.
Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εργασίες που έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευτεί σε δύο διεθνή συνέδρια.

Ενασχόληση με την ποντιακή ποίηση
Ο Χρήστος Αντωνιάδης ασχολήθηκε με την ποντιακή μουσική γράφοντας ποντιακούς στίχους, οι οποίοι μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή «Κατάθεση ψυχής» μελοποιήθηκε από τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο και έγινε δίσκος στον οποίο συμμετείχε ως ερμηνευτής ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης. Κορυφαίο τραγούδι, με την οποία εκφράστηκε ο Χρήστος Αντωνιάδης για τα βάσανα των Ελλήνων Ποντίων που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν το τραγούδι «Σα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδαν ξένος».
Επίσης έγραψε τραγούδια για το CD «Μαυροθάλασσα», που προσεγγίζει τους Πόντιους μουσουλμάνους στην Τουρκία με τους οποίους και είχε συνεργασία, λειτουργώντας ως γέφυρα επικοινωνίας μέσω των τραγουδιών.
Συνεργάστηκε με τους Πόντιους τραγουδιστές, Αχιλλέα Βασιλειάδη, Γιάννη Κουρτίδη, Στάθη Νικολαΐδη, τον συμπατριώτη του Κοζανίτη και φίλο του Κώστα Σιαμίδη, ενώ ως υπέρμαχος της διατήρησης της ποντιακής διαλέκτου, έθεσε ως στόχο του να γράφει στίχους και ποιήματα στην μητρική του γλώσσα, των ποντιακή που έμαθε μικρός από τους γονείς και τους παππούδες του.
Για το λόγο αυτό παρακινούμενος και από τον ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη, σε ένα τους ταξίδι στον Πόντο, όταν τον προέτρεψε να αποδώσει τη «Μήδεια» στην ποντιακή διάλεκτο, εκείνος άρχισε την εργασία και φέτος την ολοκλήρωσε, περιμένοντας την έκδοσή της και το ανέβασμα στη σκηνή.
Ο Χρήστος Αντωνιάδης μιλήσει σε εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων και ομοσπονδιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την ποντιακή διάλεκτο.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Χρήστου Αντωνιάδης εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του εκλεκτού συμπατριώτη μας Νευροχειρουργού - Στιχουργού Χρήστου Αντωνιάδη ομόφωνα αποφάσισε:
1. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
2. Να παραστεί το Δ.Σ. στην κηδεία του.
3. Να εκφωνήσει επικήδειο λόγο ο Πρόεδρος Γ. Παρχαρίδης.
4. Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του και
5. Να δημοσιευθεί το παρόν μέσω του διαδικτύου.


Πηγη: Αγγελιοφόρος

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah