Ανεξάρτητος Εκδοτικός Οίκος "ΙΣΤΟΣ"

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εκδόσεις για την Πόλη, τη Ρωμαίικη
κοινότητα και τους Πολίτες του κόσμου






ο οίκος

Ο ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος «ιστός» ιδρύθηκε to 2011 με πρωτοβουλία μελών της Ρωμαίικης κοινότητας της Πόλης και βασικό στόχo την προώθηση έργων σχετικών με την Πολίτικη ιστορία, τον πολιτισμό και το σύγχρονο αστικό βίο. 
Αναβιώνοντας μια πλούσια, εγχώρια, εκδοτική παράδοση, ύστερα από διακοπή μισού περίπου αιώνα, ο «ιστός» φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το υπάρχον «πνεύμα νοσταλγίας» για τους Ρωμιούς με μια ουσιαστική και σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή.
Μέσα από τις σειρές Tanıklıklar (Μαρτυρίες), Politika Historika (Πολίτικα Ιστορικά) , και Elenika (Ελληνική Λογοτεχνία) , ο «ιστός» ειδικεύεται στην έκδοση έργων στα ελληνικά, τα τουρκικά καθώς και σε δίγλωσσες εκδόσεις. Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε προσβάσιμα στο τουρκόφωνο αναγνωστικό κοινό κλασικά έργα της νεοελληνικής γραμματείας, πρωτογενείς ιστορικές πηγές αλλά και σχετικά ακαδημαϊκά πονήματα.
Βασισμένοι στα πνευματικά αποθέματα της Ρωμαίικης κοινότητας, της ευρύτερης Τουρκικής κοινωνίας και των επί μέρους μειονοτικών της ομάδων, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε, μέσω των εκδόσεών μας, το ενδιαφέρον για το μειονοτικό φαινόμενο όπως αυτό βιώνεται στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Ελπίζουμε στην συμβολή σας ως αναγνώστες και ως συγγραφείς στην προσπάθεια μας αυτή.

Ιδρυτές

Γιώργος Μπενλισόι
Γεννήθηκε στην Πόλη το 1968. Όπως και τα υπόλοιπα αδέλφια του διδάχθηκε τα πρώ τα γράμματα από την μητέρα του, Σοφία Μπενλίσοϊ στο Δημοτικό σχολείο του Αγίου Στεφάνου. Φοίτησε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Λύκειο. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ισταμπούλ. Από το 1995 εργάζεται στη βιβλιοθήκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Άννα Μαρία Ασλάνογλου
Γεννήθηκε το 1984 στην Πόλη. Αφού φοίτησε στο λύκειο «Ανατολή» και στο Ζωγράφειο Λύκειο, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Έχει δουλέψει ως συντονίστρια, επιστημονικός σύμ βουλος, παραγωγός και βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές μικρού και μεγάλου μήκους, ενώ παράλληλα έχει επιμεληθεί σημαντικού αριθμού μεταφράσεων και υποτιτλισμών από τα Ελληνικά και τα Αγγλικά στα Τουρκικά.
Μαριλένα Λεάνα
Γεννήθηκε στην Πόλη το 1980. Φοίτησε στο δημοτικό του Αγίου Δημητρίου Ταταούλων και το 1998 αποφοίτησε με άριστα από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο. Το 2002 εισάχθηκε πρώτη στην κατάταξη στο τμήμα Ψυχολογίας και το 2003 αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου της Ισταμπούλ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας και ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της στο Τμήμα της Πειραματικής Ψυχολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Το 2009 εκλέχθηκε επίκουρος στο Τμήμα Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ισταμπούλ.
Στέφανος Μπενλίσοϊ
Γεννήθηκε το 1976 στην Πόλη. Είναι απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής και του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο τμήμα Ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου μελετώντας την εκπαίδευση των Ορθόδοξων της Καππαδοκίας τον 19ο αιώνα. Από το 2010 διδάσκει στο Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πολύτεχνου Ισταμπούλ.
Φώτης Μπενλίσοϊ
Γεννήθηκε στην Πόλη το 1976. Φοίτησε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ισταμπούλ. Ολοκλήρωσε της μεταπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, μελετώντας την ιστορία της Τουρκο-ορθόδοξης εκκλησίας του παπα-Ευθύμ.
 Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το ίδιο πανεπιστήμιο μελετώντας τις ιδεολογικές ζυμώσεις και πρακτικές των Ελλήνων στρατιωτών τον καιρό της Μικρασιατικής εκστρατείας. Έχει συνεργαστεί επί μακρόν ως συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής σε σημαντικούς εκδοτικούς οίκους και περιοδικές εκδόσεις της Τουρκίας.
Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας
Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Αναπτυξιακά Οικονομικά στο London School of Economics. Τα τελευταία 4 χρόνια εκπονεί το διδακτορικό του στο Τμήμα πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου με τίτλο «η Μειονοτική πολιτική ως τριμερής διαπραγμάτευση: Tαυτότητα, Θεσμοί και Συλλογική Οργάνωση των Ρωμιών της Πόλης». Έχει διδάξει επί μακρόν Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά σε δευτεροβάθμιο και πανεπιστημιακό επίπεδο και επιπλέον έχει συγγράψει πληθώρα μελετών και μεταφράσεων για την ελληνική γλώσσα, το ρεμπέτικο και τις μειονότητες στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Σετσκίν Ερντί
Γεννήθηκε την Νικομήδεια το 1981. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Ισταμπούλ και Αναπτυξιακά Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα εκδοτικών οίκων και συμμετάσχει σε πάνω από 30 εκδόσεις ως επιμελητής και διορθωτής, με εξειδίκευση στην Ανατολική φιλολογία, και την ιστορία των ιδεών και της θρησκείας.





http://istospoli.com/page/about_istos

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah