Μουσικά όργανα

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κύριο μουσικό όργανο ήταν η ποντιακή λύρα, και ο παίκτης λεγόταν λυριτζής. Η ονομασία λυράρης που επικράτησε μεταξύ των ποντίων στην Ελλάδα, στην Σαντά ήταν άγνωστη. Στο χωριό Ζουρνατζάντων ,κάποιος είχε ένα τύμπανο (ταούλ) και άλλος ένα είδος φλογέρας(ζουρνάν).
Άλλο όργανο ήταν το αγγείο , αυτό αποτελούνταν από κατάλληλα κατασκευασμένο δέρμα μικρού πρόβατου, που στη μια άκρη είχε ένα καλάμι απ΄οπου φυσούσε ο μουσικός και κρατούσε τον ασκό με αέρα, ενώ στη άλλη άκρη υπήρχε αυλός , από τον οποίο με την πίεση του ασκού κάτω από την μασχάλη του μουσικού, έβγαινε ο αέρας, ενώ με τα δάχτυλα του πανω στα ανοίγματα του αυλού, κλείνοντας και ανοίγοντας , παρήγαγε τους μουσικούς ήχους που ήθελε.
Η χρήση των οργάνων γινόταν κύρια στις θρησκευτικές γιορτές και στους γάμους. Ο παίκτης των οργάνων λεγόταν λυριτσής, ζουρνατζής και ταουλτσής κ.λ.π.
Η κατάληξη –τζης, ή- τσης Τούρκικης προέλευσης επικράτησε σ΄όλες σχεδόν τις ποντιακές λέξεις, αλλά κύρια στα επαγγέλματα, όπως καφετσής, φουρουτσής (φούρναρης), καζαντζής κ.λ.π.
Άλλες φορές μπροστά από το επαγγελματικό όνομα προηγούνταν η λέξη ατός, ατός που παίζ (αυτός που παίζει), ατός που τραβοδεί (αυτός που τραγουδάει), ατός που χορέβ(αυτός που χορεύει), ατός που καλατσέβ(αυτός που μιλάει κ.λ.π.
Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah