Κωμόπολη χτισμένη στις ακτές μικρού φυσικού όρμου, 27 χλμ. ΒΔ. της Φάτσας. Φυσικό επίνειο της Νεοκαισάρειας και κύριο λιμάνι για τις μεσόγειες πόλεις της περιοχής της.
Οι Έλληνες της πόλης μιλούσαν ελληνικά και διατηρούσαν την παράδοση ότι ήταν ντόπιοι, ενώ αυτοί των γύρω χωριών μιλούσαν την ποντιακή διάλεκτο και κατάγονταν από την Αργυρούπολη.
Εκκλησιαστικά ανήκε στη Μητρόπολη Νεοκαισάρειας και Ινέου, η οποία έδρευε στα Κοτύωρα. Ο πληθυσμός της στα 1914 ξεπερνούσε τους 10.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 3.000 ήταν Έλληνες, 1.000 Αρμένιοι και οι υπόλοιποι Τούρκοι.
Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας κατοικούσαν κοντά στην παραλία, στην Πούντα και το Περιγιάλι. Ασχολούνταν, κυρίως, με την καλλιέργεια της κάνναβης και των φουντουκιών.
Το 1875 ιδρύθηκε η Λέσχη «Ο Ευαγγελισμός» και το 1909 ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος «Πατρίς». Η μικρή αρμενική κοινότητα εξοντώθηκε το 1915. Στην περιοχή δημιουργήθηκαν ανταρτικές ομάδες αντίστασης, αλλά τον Ιανουάριο του 1917 ο ελληνικός πληθυσμός της Οινόης εκτοπίστηκε στο εσωτερικό.