Κωνσταντίνος Χιονίδης:Ενας μεγάλος Πόντιος

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012


Ο Κώστας Χιονίδης γεννήθηκε το 1916 στα Κοτύωρα (Ορντού), από όπου ήρθε με την οικογένειά του στην Ελ­λάδα το 1923 και εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη. Το 1925, η χήρα μητέρα του Μαγδαληνή Χιονίδου ανέλαβε υπεύθυνη ιματιοθήκης στο ορφανοτροφείο «Όλυμπος», που ίδρυσε το 1923 η αγγλική φιλανθρωπική οργάνωση «Near East» (Εγγύς Ανατολή) στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου Σφηνίτας, στην περιοχή Κολινδρού, στα Πιέρια.
 Εκεί πήρε μαζί της και τον εννιάχρονο γιο της Κωνσταντίνο, ο οποί­ος έμεινε για ένα διάστημα στο ορφανοτροφείο, όπου, μαζί με άλλα τριακόσια ορφανά, Ποντιόπουλα στην πλειοψηφία τους, παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο από το 1926 έως το 1929, οπό­τε μητέρα και γιος επέστρεψαν στην Κατερίνη.

Ένας επιτυχημένος τυπογράφος, αλλά και καλός μαθητής
Το 1930, ο δεκατετράχρονος Κώστας άρχισε να εργάζεται στο τυπογραφείο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ηχώ των Πιερίων», που ίδρυσε την ίδια χρονιά ο επίσης Πόντιος Σάββας Κανταρ­τζής, μαζί με τον συμπατριώτη του Αιμίλιο Ξανθόπουλο.
Ο Κώστας Χιονίδης σύντομα αντικατέστησε τον Θεσσα­λονικιό αρχιεργάτη του τυπογραφείου, μαθαίνοντας καλά την τέχνη της τυπογραφίας. Ο μικρός Χιονίδης διεύθυνε την έκδοση της εφημερίδας, έχοντας βοηθούς τους πο­ντιακής καταγωγής τυπο­γράφους Νίκο Κανταρτζή, Σάββα Πασαλίδη, Τάσο Ξανθόπουλο και Αριστεί­δη Τομπουλίδη.
Το 1933, ο Χιονίδης γράφτηκε στο γυμνά­σιο Κατερίνης, από όπου αποφοίτησε το 1939 και πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στην ιατρική σχολή του πανεπιστη­μίου Αθηνών.
Τελείωσε την ιατρική μέσα στα δραματικά χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941 - 1944) και πήρε το πτυχίο του το 1947. Στη δεκαετία του 1950 με­τανάστευσε στις ΗΠΑ και συνέχισε μεταπτυχια­κές σπουδές στη Νέα Υόρκη.
Εκπροσώπησε επάξια τον Ποντιακό Ελληνισμό
Υπήρξε πρόεδρος πολλών σωματείων της ελλη­νικής ομογένειας, όπως της «Παναγίας Σουμελά» Βοστώνης, του Συλλόγου Κατερινιωτών της ίδιας πόλης κ. ά.
Το 1985 και το 1988 αντιπροσώπευσε, μαζί με άλλους, τον Ποντιακό Ελληνισμό των ΗΠΑ - Καναδά στα Α' και Β Παγκόσμια Συνέδρια του Ποντιακού Ελληνισμού, που έγιναν στη Θεσσα­λονίκη. Στο Β συνέδριο ήταν μέλος της οργανω­τικής επιτροπής. Και στα δύο συνέδρια ήταν εισηγη­τής με θέματα από τον αρ­χαιοελληνικό Πόντο.
Το 1994, έπειτα από πρόταση και εισήγηση του Ποντιακού Συλλόγου «Κο­μνηνοί» του Κάντον Οχάϊο, ο  Κώστας Χιονίδης ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ - Καναδά.
Ήταν ένας λόγιος για τον οποίο οι Πόντιοι νιώθουν, δικαιολογημένα, μεγάλη υπερηφάνεια
Έδωσε πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, με θέματα σχετικά με την ιστορία, τη γε­ωγραφία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό του Πόντου, αλλά και με θέματα προληπτικής ιατρικής.
Δημοσίευσε πολλές με­λέτες του σε εφημερίδες και περιοδικά, ελληνικά και ξένα, και κυκλοφόρησε τα βιβλία του: «Ο Ελληνικός Πόντος» (1983), «Οι Έλληνες στις παραλίες του Πόντου» (1998), και στην αγγλική γλώσσα: «The Greek Pontians of the Black Sea» (Οι Έλληνες Πόντιοι της Μαύρης Θάλασσας), το 2003. 
Υπήρξε τακτικός συνεργάτης των ραδιοφωνικών εκπομπών του Ορέ­στη Δημητριάδη και του Ιωάννη Μπούρα στη Βοστώνη, της Νέλλης Σαβουλίδου στη Νέα Υόρκη και του Όσκαρ Παπαναστασίου στο Λιν της Μασαχουσέτης.

Η «Τραπεζούς» βάλσαμο για τους ξενιτεμένους

Ο Κώστας Χιονίδης, ως εκδότης και διευθυντής, εξέδιδε από το 1982 το ολιγοσέλιδο διμηνιαίο περιοδικό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά «Τραπεζούς». Το περιοδικό περιείχε επιλεγμένα πάντοτε προσεκτικά και σω­στά παρουσιασμένα θέματα.

Η συμβολή του Κώστα Χιονίδη και του περιοδικού είναι μεγάλη, γιατί, εκτός των άλλων, ένα μέρος της ύλης του περιοδικού «Τραπεζούς» γραφόταν στην αγγλική γλώσσα, πράγμα που τονίζεται ιδιαίτερα, γιατί έτσι γνωρίζουν την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και οι αγ­γλόφωνοι, Έλληνες και ξένοι.
Η ύλη του περιοδικού ήταν ποικίλη. Πάντοτε, όμως, γρα­φόταν με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και πάντοτε επε­δίωκε να ενημερώνει και ταυτόχρονα να κρατάει δεμένους με τις ρίζες τους, τους Ελληνοπόντιους της διασποράς.
Από τις σελίδες του περιοδικού Τραπεζούς γίνονταν γνω­στές οι δραστηριότητες των ποντιακών σωματείων της Αμε­ρικής και γενικά του εξωτερικού, αλλά και εκείνων που βρί­σκονται στην Ελλάδα.
Είχα τη μεγάλη ευκαιρία και τύχη να γνωρίσω αυτόν τον τρανόν Πόντιον το 1988 - κατά τα πρώτα βήματά μου, τότε, στη δημοσιογραφία - στο Β' Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού και μπορώ ανεπιφύλαχτα να πω ότι ο Κώστας Χιονίδης υπήρξε και ένας Μεγάλος Ανθρωπος.
Πέθανε στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών τον Οκτώβριο 2008 ο μεγάλος Πόντιος Κώστας Χιονίδης, ομότιμος καθηγητής αναισθησιολογίας στην ιατρική σχολή του εκεί πανεπιστημίου.







 Καίτη Μελή - Παπαπαναγιώτου
Δημοσιογράφος-Οικονομολογος


Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah