Ο Αγιος Γεωργιος Καρσλιδης

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ένας πραγματικά άγιος άνθρωπος, ο Πόντιος Γεώργιος Καρσλίδης, πήρε και τυπικά τη θέση του στη χορεία των οσίων και αγίων της ορθόδοξης Εκκλησίας, με την πραγματοποίηση ειδικών τελετών, που έγιναν τον  Νοέμβριο  του 2008 στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεο­τόκου, στη Δράμα, παρουσία του Οικουμε­νικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο Γεώργιος Καρσλίδης με την βαπτιστικιά του
Ο σχετικός φάκελος για την τυπική αγιοποίηση του Γεωργίου Καρσλίδη βασί­στηκε στα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεώργιος Κ. Χατζόπουλος στα βιβλία του: «Η ζωή και το έργο του Οσίου Πατρός Γεωργίου Καρ­σλίδη» - το βιβλίο βγήκε με τη συνεργασία του I. Σ. Διαμαντόπουλου -, «Θαύματα και προφητείες του Οσίου Πατρός Γεωργίου Καρσλίδη», «Ο Θεόπτης και θεοφόρος πατήρ Γεώργιος Καρσλίδης» και «Ο προ­φήτης και θαυματουργός Όσιος Πατήρ Γεώργιος Καρσλίδης».
Σύμφωνα με το βιογραφικό του αγίου, που έχει καταχωρίσει ο Γ. Κ. Χατζόπουλος στο πρώτο του βιβλίο, ο ιερομόναχος Γε­ώργιος Καρσλίδης γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη του Πόντου, από γονείς ευ­σεβείς. Κατά κόσμον ονομαζόταν Αθανά­σιος. Όταν χειροτονήθηκε διάκονος, έλαβε το όνομα Συμεών και κατόπιν το όνομα Γε­ώργιος. Οι γονείς του πέθαναν νωρίς, ενώ ακόμη ήταν βρέφος, και τη διατροφή του ανέλαβε η μάμμη του (γιαγιά του).
Ήταν επτά ετών όταν πήγε μαζί της στο μονα­στήρι της Παναγίας Σουμελά.
Μετά από λίγο καιρό, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, ακολουθώντας τον παππού του, που ήταν χαλκωματάς, για να πάει, μαζί με όλη την οικογένεια, στο Ερεζερούμ, όπου υπήρχαν μεταλλοφόρες περιοχές (τα μαντέμια).
Αλλά και από εκεί έφυγε ο παππούς του με την οικογένειά του και τον Αθανάσιο (μετέπειτα Γεώργιο Καρσλίδη) για τον Καύκασο, όπου, μετά τον θάνατο του παππού, έμεινε ο Αθανάσιος με τον αδελφό του και τη νύφη του, της οποίας δεν μπόρεσε να ανεχθεί τη συμπεριφορά απέναντι του κι έτσι έφυγε.
Μετά από μια περιπέτεια στον δρόμο, κάποιοι που τον βρήκαν, τον παρέδωσαν σε έναν Τούρκο, για να τον έχει βοσκό του. Ο Τούρκος ήταν κρυπτοχριστιανός Έλλη­νας. Κατάλαβε αμέσως ότι ο νεαρός δεν κάνει για βοσκός.
Τον πήρε και τον παρέ­δωσε στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, κοντά στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γε­ωργίας. Εκεί, ο Γεώργιος Καρσλίδης έμαθε τη γεωργιανή γλώσσα, στην οποία γινόταν η λειτουργία. Τη γλώσσα αυτή χρησιμοποί­ησε σε όλη του τη ζωή.
Έτσι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ο Γεώργιος Καρσλίδης, τον οποίο η Εκκλη­σία της Ελλάδας ανακήρυξε Άγιο (κατ' άλ­λους, Όσιο).

Πανίκας Δερματόπουλος
Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah