Οι τουρκικές αυθαιρεσίες

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012



 «Το Κράτος ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν και η πατρίς διατρέχει κίνδυνον. Κατά τους καταλόγους ζητούμεν 700 στρατιώτας και εξ υμών και τώρα είναι καιρός να δείξητε και υμείς οι Έλλη­νες τα φιλοπάτριδα αισθήματά οας. Θα σας δοκιμάσαμεν».
Τοιαύτα έλεγον ανώτεροι Κυβερνητι­κοί υπάλληλοι, Κομιτατικοί, μέχρι μυελού οστέων, άμα τη κηρύξει του πολέμου. Εις απάντησιν δε αυτών ηδύνατό τις να είπη ότι οι ημέτεροι στρατεύσιμοι αποδημούσιν ως επί το πλείστον και ότι δεν ήτο ορ­θόν να αμφιβάλλωσι περί των πατριωτι­κών αισθημάτων του Έθνους.
Η αμφιβολία όμως αυτή των τουρκι­κών κύκλων επεξετάθη διότι εκ της πα­ρουσίας ευάριθμων τινών ομογενών στρατιωτών εσχημάτισαν την πεποίθησιν ότι από σκοπού κρύπτονται και δραπετεύουσιν οι Έλληνες στρατιώται και ότι προς φυγάδευσιν αυτών υπάρχει ωρισμένον πρόγραμμα και συστηματική ενέργεια των προκρίτων του Έθνους, διό και δεν ώκνησαν αναφανδόν πλέον να κακίσωσι την τοιαύτην στάσιν του ελληνικού στοιχείου και να εκφράζωνται μετά πικρίας περί αυ­τού. Και την πικρίαν αυτών και βαθείαν αγανάκτησιν δεν ήργησαν να εκδηλώσωσιν. 
Επωφελούμενοι των διαταγών περί αυστηράς τιμωρίας των φυγαδευόντων ή αποκρυπτόντων στρατιώτας, έρριψαν εις τας φυλακάς και γονείς και μουχταροδημογέροντας και ιερείς και διδασκάλους, όπως πτοήσωσι και εξαναγκάσωσι τους πάντας ή εις παράδοσιν στρατιωτών ή εις απόκτησιν χρηματικής απαλλαγής.

(Απόσπασμα από άρθρο του Αργυρουπολίτη πολιτευτή-δημοσιογράφου Δημ. Αποστολίδη υπό τον τίτλο «Κομβολόγιον παρανομιών και αυθαιρεσιών», 
που πρωτοδημοσιεύτηκε στον «Αργοναύτη» του Βατούμ στις 19-1-1912).


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah