Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν απόψε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, για να τιμήσουν τη μνήμη της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας, πριν από 92 χρόνια.
Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όπως και για την ανάλογη ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Για τον ίδιο λόγο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Στη Θεσσαλονίκη κεντρικοί ομιλητές ήταν ο ελληνοαμερικανός πολιτικός Λωνίδας Ραπτάκης και ο πολιτικός επιστήμονας - κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ενώ στην αντίστοιχη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ομιλητής ήταν ο βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου, Νίκος Παπαδόπουλος.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Γιώργος Παρχαρίδης ζήτησε «από την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει τη Γενοκτονία των προγόνων μας στα προς διευθέτηση εκκρεμή θέματα με την τουρκική κυβέρνηση, από την Βουλή των Ελλήνων να ενημερώσει τα κοινοβούλια των ξένων χωρών και από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης και καταδίκης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Στην ομιλία του ο Λεωνίδας Ραπτάκης, τόνισε πως «η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου δε θα ξεχαστεί ποτέ». «Όπως εγώ δεν ξέχασα την ελληνική γλώσσα, έτσι και οι νέοι δε θα ξεχάσουν, ούτε σε εκατό, ούτε σε διακόσια χρόνια.
Αναγνώριση, τώρα» τόνισε στα ελληνικά - αφού είχε ολοκληρώσει την ομιλία του στα αγγλικά - ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός, που ως γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ το 2008 ζήτησε και πέτυχε την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από την εκεί τοπική βουλή.
«Τομή για τη μεταπολίτευση» και «νίκη της ζωής επί του θανάτου», χαρακτήρισε την αναγνώριση της Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 και τις διεθνείς αναγνωρίσεις που ακολούθησαν, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.
Ο κ. Χαραλαμπίδης κατήγγειλε «τα εγκλήματα, που διέπραξαν οι κεμαλικοί σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού και άλλων λαών της περιοχής», υπογραμμίζοντας ότι έχουν τη διάσταση και το βάρος εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Επίσης, τόνισε πως «οι ΗΠΑ είχαν μια παράδοση φιλανθρωπίας, είχαν μια άλλη παράδοση διπλωματίας, με τους Χόρντον και Μορκεντάου. Αυτήν πρέπει να ακολουθήσουν και να μην αμαυρώνεται η πορεία τους».
Χαιρετισμοί
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθιμος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Πορεία
Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι συγκεντρωθέντες έκαναν πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης και κατάληξαν στο τουρκικό προξενείο, όπου θυροκόλησαν το ψήφισμα με τα αιτήματα για την αναγνώριση της γενοκτονίας.
Πηγη:Αγγελιοφορος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου