«Κανείς δε σε ρωτάει ποιος είσαι στα σύνορα»

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η ιστορία του Σέργιου Καλπαζίδη δε χρήζει μεγαλορρημοσύνης.
Ήταν ένα από τα παιδιά - θαύματα στη Γεωργία. Τελείωσε με άριστα το σχολείο, εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Τιφλίδας χωρίς εξετάσεις και από το δεύτερο έτος δούλευε στο τμήμα της πυρηνικής φυσι­κής.
 Πήρε το πτυχίο του με άριστα όπως και το διδακτορικό του, και ως καθηγητής εργάστηκε από το 1993 στο εργαστήριο μικροηλεκτρονικής τεχνικής της Ρωσίας στο Ζελινογκράντ.
Στη θεσσαλονίκη ήρθε το Νοέμβριο του 1995.
«Έως τον προηγούμενο Ιανουάριο ή­μουν εργάτης στις αναπαλαιώσεις κτιρί­ων για τα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύ­ουσας. Πρόσφατα τελειώσαμε και το χτί­σιμο μιας Τράπεζας στην Ίωνος Δραγού­μη».

«Δε μου έδιναν σημασία»
Το παράπονο του είναι ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με την επιστήμη του. "0 επι­στήμονας δεν μπορεί να κάθεται. Έχω κά­νει δεκαπέντε εργασίες που δημοσιεύτη­καν στο ρωσικό και τον ξένο Τύπο.
«Πήγα εδώ στο πανεπιστήμιο, αλλά δε μου έδωσαν σημασία. Στη Ρωσία ακό­μη και τώρα έρχονται από την Κορέα, την Αυστραλία κρατικοί φορείς ή ιδιώτες και ζητούν επιστήμονες - κορυφές και τους πληρώνουν μέχρι και 5.000 δολάρια το μήνα. Συμφοιτητής μου με λιγότερες γνώσεις από μένα πήγε στην Κορέα. Θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ.
 Θέλω όμως να μείνω στην πατρίδα μου. Εμείς δε Θέ­λουμε παρά 100.000 δρχ. μισθό, ίσα για να ζήσουμε και να εργαστούμε πάνω σε αυτά που ξέρουμε. Είναι πολύ κρίμα που κανείς δε σε ρωτάει, όταν περνάς τα σύνορα, ποιος είσαι», καταλήγει.

Πηγή: Αγγελιοφόρος  23-7-1998


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah