0 πλούτος της Αργυρούπολης-Gumushane

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η Αργυρούπολη είχε μεγάλη σημασία για τον Ελληνισμό του Πόντου. Πάντα απο­τελούσε το κέντρο των μεταλλουργικών ερ­γασιών της εκτεταμένης περιφέρειας, η οποία ήταν γνωστή στην ιστορία του μεσαι­ωνικού Ελληνισμού με το όνομα Χαλδία. Οι μεταλλουργικές εργασίες, που από τους αρχαίους χρόνους αποτελούσαν την κυριότατη ενασχόληση των κατοίκων, ελαττώθη­καν κατά τους πρώτους χρόνους της Τουρ­κικής κατάκτησης. 
Ερείπια Αργυρούπολης σήμερα-GUMUSHANE

Σταδιακά όμως οι Τούρ­κοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για την εκμε­τάλλευση των μεταλλευμάτων. Αναγκά­σθηκαν τότε να χρησιμοποιήσουν τους εξ επαγγέλματος μεταλλουργούς Έλληνες, καθώς οι ίδιοι είχαν άγνοια πάνω στο αντι­κείμενο αυτό. Για να κάνουν τους Έλληνες πιο πρόθυμους γι' αυτό το βαρύ και, επικίνδυνο έργο που τους ανέθεσαν, τους παρα­χώρησαν πολλά προνόμια.
Οι μεταλλουργοί ονομάζονταν bieliktjiler (=άνθρωποι του κράτους), θεωρούνταν δημόσιοι υπάλληλοι και ελέγχονταν από τους αρχιμεταλλουργούς. Δεν καταπιέζονταν από τους Τούρ­κους και χάρη σ' αυτούς απολάμβαναν σχε­τική ελευθερία και οι άλλοι Έλληνες επαγ­γελματίες.
 Για τον λόγο αυτό στην Γκιουμουσχανέ κατέφευγαν από όλο τον Πόντο όσοι ήθελαν να αποφύγουν την τυραννία και τη βαναυσότητα των Τούρκων. Η πόλη συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό κατοίκων και
Φροντιστήριο Αργυρούπολης-GUMUSHANE

κατά τους χρόνους της μεγαλύτερης ακμής της αριθμούσε 30.000 κατοίκους. Από την άλωση της Τραπεζούντας μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν η μεγαλύτερη πόλη του Πόντου. Η πόλη έκοβε και το δικός της αργυρό νόμισμα.
Οι κάτοικοι της ήταν πλούσιοι, με πλου­σιότερους τους αρχιμεταλλουργούς, οι οποίοι αφειδώς σκόρπιζαν χρήματα για τις εκκλησιαστικές, εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες του έθνους.
Για το λόγο αυτό προ­καλούσαν συχνά το φθόνο των Τούρκων, οι οποίοι, για να σφετεριστούν τον πλούτο τους, δεν δυσκολεύονταν ακόμη και να τους αποκεφαλίζουν.
Τις πολυτιμότερες και πε­ρισσότερες υπηρεσίες στο έθνος πρόσφε­ρε η οικογένεια των Σαρασιτών, η ύπαρξη της οποίας χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αι. Ο πλούτος των κατοίκων της πόλης και όλης της επαρχίας Χαλδίας ήταν γνω­στός πέρα από τα όριά της.
Τα πατριαρχεία Κωνσταντινούπολης, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, σε στιγμές οικονομικής κρίσης, συχνά ζήτησαν τη συνδρομή τους. Στις αρ­χές του 19ου αι. όμως η τουρκική κυβέρνη­ση κατήργησε τα προνόμια των μεταλλωρύ­χων και έτσι άρχισε η παρακμή του Γκιουμουσχανέ.
Αργυρούπολη-GUMUSHANE

 Οι μεταλλουργικές εργασίες έπαυσαν οριστικά το 1824. Έτσι ο ελληνι­κός πληθυσμός, μη μπορώντας να συντη­ρείται πλέον, άρχισε να εκπατρίζεται κατε­βαίνοντας στις παράλιες περιφέρειες της Κερασούντος, των Κοτυώρων και της Αμι­σού.
 Αλλά και εκτός του Πόντου διασκορπίσθηκαν οι μεταλλουργοί, σε διάφορα μέρη της Μ. Ασίας μέχρι και την Μεσοποταμία και ίδρυσαν πολυπληθείς αποικίες, οι οποίες αναδείχθηκαν σε φωτεινές εστίες του ελ­ληνικού πολιτισμού.
 Τέτοιες μεταλλουργι­κές αποικίες του Γκιουμουσχανέ και της πε­ριφέρειας του ήταν το Μπουλγάρ και το Μπερεκετλή στο νομό Ικονίου, το Ακ-Δαγ και το Δενέκ στο νομό Άγκυρας, τα Αγανα και το Καπάν στο νομό Διαρβεκίρ και αρκε­τές κοινότητες στο νομό Προύσας και στη διοίκηση Νικομήδειας.
Νέα ελάττωση του πληθυσμού συνέβη το 1829, όταν οι Ρώσοι πολεμώντας τους Τούρκους, έφτασαν μέ­χρι το Γκιουμουσχανέ. Τελικά όμως αποχώ­ρησαν και οι Έλληνες κάτοικοι, φοβούμενοι την εκδίκηση των Τούρκων, επειδή είχαν υποδεχθεί θερμά τους Ρώσους, τους ακο­λούθησαν και εγκαταστάθηκαν στον Καύκα­σο.
Από τότε εξακολούθησε η ελάττωση του πληθυσμού σταθερά και στα τέλη του 19ου αι. η πόλη αριθμούσε μόλις 6.000 κατοί­κους, από τους οποίους 2.000 ήταν Έλλη­νες και οι υπόλοιποι Τούρκοι και Αρμένιοι.

Πηγή: «Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη».



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah