Τα απελευθερωτικά στρατεύματα του Ποντιακού Ελληνισμού-Αχιλλέα Ανθεμίδη.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

 Για τον  Ελληνισμό του Πόντου γράφτηκαν πολλές μελέτες από Ελληνες και ξένους. Ιδιαίτερα για την άμυνα και την αντίσταση του τμήματος αυτού του Ελληνισμού , με την έννοια που έχουν σε συνδυασμό  οι δυο αυτές λέξεις (Άμυνα- Αντίσταση με αμυντική και επιθετική στρατηγική και τακτική) δε βρίσκουμε σχετική βιβλιογραφία σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Μεγέθυνση εικόνας Τα απελευθερωτικα κινηματα.jpg
Στα δάχτυλα του ενός χεριού αναφέρονται οι μονογραφίες για τα απελευθερωτικά στρατεύματα του Ελληνισμού του Πόντου.
Στη μελέτη αυτή παρουσιάζονται με αδρά χαρακτηριστικά οι σπουδαιότερες εκφάνσεις του βίου του ελληνισμού του Πόντου, κυρίως στα χρονια που ακολουθούν μετα την υποδούλωση του στον Οθωμανικό  ζυγό . 
Παρά τη γεωγραφική τους απομόνωση από το λοιπό κορμό του ελληνισμού, οι Έλληνες του Πόντου διατήρησαν τη σύνδεση τους με τον εθνικό κορμό, διατή­ρησαν τις παραδόσεις τους, την κληρονομιά των πολιτιστικών τους αγαθών και τις αρετές και τα ελαττώματα της φυλής των Ελλήνων.
 Σύμφωνα με την αρχαία πα­ράδοση, οι πρώτοι Έλληνες που διέσχισαν το φοβερό άξενο Πόντο ήταν οι Αρ­γοναύτες, κατά τους λεγόμενους μυκηναϊκούς χρόνους. Με το θρυλικό τους σκά­φος, τη χιλιοτραγουδισμένη Αργώ, ξεκίνησαν από την Ιωλκό κοντά στο σημερινό Βόλο, διέσχισαν τα στενά του Βοσπόρου και έφτασαν στην Κολχίδα, στις πλού­σιες σε μεταλλοφόρα κοιτάσματα νοτιοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κάτω από τον Καύκασο.

Τα ως σήμερα αρχαιολογικά ευρήματα από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου που σχετίζονται με το μυκηναϊκό κόσμο είναι πενιχρά. Το ίδιο σπάνια είναι και τα ελληνικά ευρήματα που μπορούν να αναχθούν στους ε­πόμενους αιώνες και πιο συγκεκριμένα από το 1050 ως το 700 π.Χ. …



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah