Η καθιέρωση του μονοκέφαλου αετού από τους Κομνηνούς.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ο αυτοκρατορικός θυρεός των Κομνηνών, που προήλθε από
την χρησιμοποίηση σήματος αρχαίου νομίσματος της Σινώπης
.
Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας ιδρύθηκε από τους Κομνηνούς το 1204, μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους σταυροφόρους.
Όταν ελευθερώθηκε το Βυζάντιο, το 1261, άρχισαν διαμάχες των Βυζαντινών αυτοκρατόρων με τους Κομνηνούς του Πόντου για τα οφίκια και τα σύμβολα.
Από την αρχή το επίσημο έμβλημα των Κομνηνών της Τραπεζούντας ήταν  ο  δικέφαλος αετός, που ήταν και το σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας των Παλαιολόγων: 
Ο αυτοκράτορας όμως της Τραπεζούντας, Ιωάννης Β΄(1280-1297), στη διάρκεια της επίσημης υποδοχής του στην Κωνσταντινούπολη (1282), υποχρεώθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ  Παλαιολόγο να παρουσιαστεί μπροστά του με στολή δεσπότη και χωρίς τα επίσημα βυζαντινά εμβλήματα των αετών και τα πορφυρένια σανδάλια.
Αμέσως δε ύστερα από τις ευλογίες του γάμου με την Ευδοκία, ο Ιωάννης Β΄ τιμήθηκε με την άδεια του πεθερού του Μιχαήλ Παλαιολόγου να έχει τα αυτοκρατορικά εμβλήματα, 
αλλά με τον αετό μονοκέφαλο και όχι δικέφαλο.
Από τότε καθιερώθηκε ο μονοκέφαλος αετός της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, που κοιτάζει πάντα προς τη Δύση, όπως είναι αποτυπωμένος  και ο δικέφαλος παρέμεινε σύμβολο της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Ο μονοκέφαλος σαν έμβλημα των Κομνηνών
Ο μονοκέφαλος αετός, που έγινε το έμβλημα των Κομνηνών, παριστάνονταν παλαιότερα σε νόμισμα της Σινώπης.
Αετός, που έχει επιτεθεί σε λαγό, είναι και το έμβλημα της Κρώμνης. Πρόκειται για μια θαυμάσια σύνθεση, που όμως δεν χρησιμοποιείται πλατύτερα.
Πριν από μερικά χρόνια, με τη βοήθεια των computers, έγινε από κάποιους, κυρίως στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, που το χρησιμοποιεί ακόμη, παραχάραξη του εμβλήματος αυτού των Κομνηνών. 
Αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιείται σήμερα το παραχαραγμένο έμβλημα από αρκετούς συλλόγους Ποντίων και να μπερδεύονται οι νεότεροι όσον αφορά το γνήσιο έμβλημα της αυτοκρατορίας του Πόντου.

Μερικά βασικά γεγονότα της ιστορίας των Μεγάλων Κομνηνών (Μ.Κ.). 
*Ίδρυση του κράτους (1204).

*Κατάληψη της Σινώπης από τους Σελτζούκους (1214) (το κράτος των Μ.Κ. περιορίζεται στο χώρο ανατολικά της Σινώπης και δυτικά της παλαιάς αποικίας Αθήναι)- προσωρινή ανακατάληψη της Σινώπης από το Μανουήλ Α'( Μ.Κ.) (1254-65).
*Γάμος Ιωάννη Β' (Μ.Κ.) με την Ευδοκία θυγατέρα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου (οι Μ.Κ. παραιτούνται από τον τίτλο «βασιλεύς και αυτοκράτωρ των Ρωμαίων» αρκούμενοι να τιτλοφορούνται «βασιλεύς πάσης Ανατολής Ιβηρίας και Περατείας» και να φέρουν διακριτικά σύμβολα μονοκέφαλους αετούς και όχι τους δικέφαλους των Βυζαντινών βασιλέων) (1281-82).
*Ο Αλέξιος Β’ (Μ.Κ.) νυμφεύεται θυγατέρα του ηγεμόνα της Ιβηρίας και τηρεί πολιτική ανεξάρτητη από το βυζαντινό κράτος (1297).
*Ο Αλέξιος Γ (Μ.Κ.) προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνει την εξουσία (1349) και αντιμετωπίζει με επιτυχία και τις στάσεις των διαφόρων μεγάλων οικογενειών της περιοχής και τις επιθέσεις και επιδρομές των Τουρκομάνων (για το σκοπό αυτό παντρεύει δύο θυγατέρες του με Τουρκομάνους αρχηγούς).
Το έμβλημα της Κρώμνης



*Ανεπιτυχής εκστρατεία Μιχαήλ Παλαιολόγου, γιου του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου, κατά της Τραπεζούντας για την εκθρόνιση Αλεξίου Γ (1373)
*Ο Μανουήλ Γ (Μ.Κ.) γίνεται φόρου υποτελής στο Μογγόλο ηγεμόνα Ταμερλάνο (1390)
* Πολιορκία Τραπεζούντας από οθωμανικό στόλο και αποτυχία λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής (1442)
* Ο Δαβίδ Α' (Μ.Κ.) αναλαμβάνει το θρόνο αντί του ανήλικου ανεψιού του Αλεξίου Ε' (1458)
* Ανεπιτυχής πολιορκία της Τραπεζούντας από τον οθωμανικό στόλο επί 40 μέρες και απροσδόκητη εμφάνιση οθωμανικού στρατού με επικεφαλής τον Μεχμέτ Β'
*Η απομόνωση των (Μ.Κ. )από το σύμμαχο και γαμπρό του Δαβίδ Α' Ουζούν Χάσαν αρχηγό των Ασπροπροβατάδων και αντίπαλο του Μεχμέτ, υποχρεώνει το Δαβίδ να συμμετάσχει σε  διαπραγματεύσεις με σκοπό την παράδοση της Τραπεζούντας.
* Τις διαπραγματεύσεις ανέλαβε και έφερε εις πέρας ο πρωτοβεστιάριος Γεώργιος Αμιρούτζης
* Οι όροι της παράδοσης προέβλεπαν ανάμεσα σε άλλα τη μετοικεσία της βασιλικής οικογένειας στην περιοχή της Αδριανούπολης, όπου θα της εξασφάλιζαν γη και έσοδα
* Η παράδοση έγινε 15 Αυγούστου 1461.
* ο Δαβίδ και η οικογένεια του στις 26 Μαρτίου 1463 κατηγορήθηκαν για συνωμοσία και φυλακίστηκαν στην Αδριανούπολη.
* ο Δαβίδ και τα τρία του παιδιά και ο ανεψιός Αλέξιος Ε' την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους καρατομήθηκαν. Έτσι τελείωσε το κράτος των Μεγάλων Κομνηνών.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah