Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα!

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

 


"Kαλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ,γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα":Σαν σήμερα, 26 Αυγούστου 1922,διατάσσεται εκκένωση της Μ.Ασίας. Ο ύπατος αρμοστής Σμύρνης (δεξί χέρι του Βενιζέλου) Αριστείδης Στεργιάδης φεύγει από τους πρώτους, με Βρετανικό θωρηκτό.

Το μέτωπο καταρρέει και οι Ελληνικοί πληθυσμοί-για την προστασία των οποίων υποτίθεται ότι έγινε η εκστρατεία-παραδίδονται στο έλεος του Τουρκικού στρατού. Μια μέρα μετά την διαταγή της εκκένωσης, 27 Αυγούστου 1922, ο Τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Οι Τούρκοι εθνικιστές αρχίζουν μαζικές πυρπολήσεις κτιρίων και ανθρώπων, βιασμούς, εκτελέσεις, βασανιστήρια κατά των χριστιανικών πληθυσμών. Οι Ελληνικές αρχές έχουν δραπετεύσει, αφήνοντας τους Μικρασιάτες, που εκμεταλλεύτηκαν για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία στην Μικρά Ασία, στην τύχη τους.



Ο τραγικός απολογισμός του εγκληματικού σωβινιστικού σχεδίου για να "μεγαλώσει η Ελλάδα" (δηλαδή τα κέρδη της Ελληνικής αστικής τάξης) και να γίνει η "Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών" ήταν περίπου 91.000 απώλειες του Ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς. 

Το Ελληνικό αστικό κράτος όχι μόνο χρησιμοποίησε τους Μικρασιάτες για ιμπεριαλιστικά συμφέροντα αλλά είχε ενεργό ρόλο και στην σφαγή τους. Περίπου ένα μήνα πριν μπουν οι Τούρκοι στην Σμύρνη, 20 Ιουλίου 1922, με ομόφωνη απόφαση της Eλληνικής Βουλής, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο κατάπτυστος νόμος 2870 "περί παρανόμου μεταφοράς προσώπων ομαδόν ερχομένων εις τους Ελληνικούς λιμένας εκ της αλλοδαπής". Ήταν ο πρώτος νόμος του Ελληνικού κράτους ενάντια σε πρόσφυγες και είχε ως αποκλειστικό στόχο να εγκλωβιστούν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι και να μην μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα (γιατί, όπως πάντα, το μόνο "εθνικό" καθήκον της αστικής τάξης ήταν η εξουσία της και φοβόταν αναταραχή).

Έτσι πολλοί απο αυτούς αφέθηκαν στο έλεος των Τούρκων εθνικιστών, που συνέχισαν τον αιματηρό κύκλο των εγκλημάτων απέναντι σε χριστιανικούς η μουσουλμανικούς πληθυσμούς στα οποία συμμετείχαν οι Τούρκοι και Έλληνες εθνικιστές αντίστοιχα. 


Σύμφωνα με τον ιστορικό Γ.Δαφνή ("Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων", Αθήνα 1997, σ. 31), ο ύπατος αρμοστής Σμύρνης Στεργιάδης φέρεται να είπε: "Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα!". Ο Στεργιάδης είχε πάρει εντολή απο τον Πρωθυπουργό Γούναρη που έλεγε:"Αποφύγετε δημιουργία προσφυγικού ζητήματος". 
Το πως έβλεπαν τους Ελληνικούς πληθυσμούς στην Μ. Ασία πολλοί ανώτεροι στρατιωτικοί, πολιτικοί κ.α-αυτοί που πούλαγαν "πατριωτισμούς"και"Μεγάλες Ιδέες"και εμπορεύονταν τον πόλεμο και το μίσος για άλλους λαούς-φαίνεται και π.χ. απο επιστολή του Πρίγκιπα Ανδρέα Γλύξμπουργκ,διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού (και πατέρα του Φίλιππου, συζύγου της Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας που πέθανε πρόσφατα): "Ἀπαίσιοι πραγματικῶς εἶναι οἱ ἐδῶ Ἕλληνες..θὰ ἤξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εἰς τον Κεμαλ δια να τους πετσοκόψῃ ὅλους αὐτους τους ἀχρείους". 

Η εκκένωση της Μικρασίας διατάχθηκε μυστικά από την Αθήνα. Ο ύπατος αρμοστής διέταξε "να συσκευασθώσιν τα αρχεία" τονίζοντας πως η διαταγή έπρεπε να κρατηθεί "απολύτως μυστική από (τον) πληθυσμόν". Αυτοί ήταν οι αστοί "πατριώτες". Μέχρι σήμερα, η αστική τάξη της Ελλάδας και όλες οι αστικές τάξεις προσπαθούν να παρουσιάσουν τα δικά τους αστικά/ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ως "εθνικά"για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση των λαών τους και τις καταστροφές. Το Ελληνικό αστικό κράτος, που έφτιαξε τον πρώτο αντιπροσφυγικό νόμο για να εμποδίσει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες (για την καταστροφή των οποίων είχε όλη την ευθύνη) σήμερα υψώνει φράχτες ενάντια σε πρόσφυγες-θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις οποίες επίσης συμμετέχει ενεργά και τροφοδοτεί το μίσος και τον ρατσισμό εναντίον τους (χρησιμοποιώντας ναζί και ακροδεξιούς). Για να αποπροσανατολίσει απο τις συνέπειες των αντεργατικών πολιτικών που έχουν τσακίσει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.


Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah