Στην Ποντιακή Εστία τιμήθηκε η Παναγία Σουμελά η Χρυσοθρονισμέντσα

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

 Ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσαν αυτήν την χρονιά οι εκδηλώσεις προς τιμήν της εκλεκτής της καρδιάς του Ποντιακού Ελληνισμού της Παναγίας Σουμελά της Χρυσοθρονισμέντσας.

Το πρωί της Κυριακής της 20ής Αυγούστου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Παναγίας Σουμελά East Keilor, ιερουργούντος του  Επισκόπου Κερασούντας κ. Ευμενίου, με την βοήθεια του ιερού κλήρου της πόλης μας, όπου παρέστη σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ποντιακής Εστίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κώστα Τσαπραηλίδη, καθώς και εκπρόσωποι της Νεολαίας και των χορευτικών τμημάτων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας όλοι κατευθύνθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, όπου μια μεγάλη ομάδα μελών οργάνωσε και φρόντισε την υποδοχή με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο των επισκεπτών, που από πολύ νωρίς άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις για την μεγάλη γιορτή.

ΧΟΡΕΨΕ ΞΑΝΑ Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ

Από πολύ νωρίς δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στην αίθουσα από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, απολαμβάνοντας τραγούδια και χορούς απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αυτό το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από ανθρώπους κάθε ηλικίας ,με αστείρευτο μεράκι και αγάπη για τον πολιτισμό του αλησμόνητου Πόντου, με σίγουρες υποσχέσεις για το μέλλον.

Τα χορευτικά συγκροτήματα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, του “Πήγασου”, του “Αριστοτέλη” των Φλωριναίων και της Παγκρήτιας ήταν εκπληκτικά, καταθέτοντας την ψυχή τους. Κατέθεσαν αυτό που παρέλαβαν από τους προηγούμενους, δίχως φτιασίδια και παρεμβολές. Δήλωσαν ακόμη μία φορά υπερασπιστές και φρουροί της παράδοσης και του πολιτισμού της πατρίδας. Είναι αυτοί που προσφέρουν χωρίς να ζητούν οποιαδήποτε ανταλλάγματα γι’ αυτό που κάνουν και υπηρετούν.

Υπήρξαν και κάποια γεγονότα που πραγματικά είναι άξια αναφοράς αφού στο συγκρότημα του “Πήγασου”, του γνωστού για την προσφορά του εδώ και κάποιες δεκαετίες, χοροδιδάσκαλου Σωτήρη Σωτηρίου, συμμετείχε ο ίδιος με τον εγγονό του, ενώ στο χορευτικό συγκρότημα των Φλωριναίων “Αριστοτέλης” συμμετέχει όλη σχεδόν η οικογένεια του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Κυριακίδη. Το μικρό τμήμα της Παγκρήτιας άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, ενώ το χορευτικό συγκρότημα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης έδειξε, για ακόμη μία φορά, σοβαρότητα και πιστοποίησε την προσφορά του στα παραδοσιακά δρώμενα των Ελλήνων στην Αυστραλία.

Μετά την εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων, ο αντιπρόεδρος, κ. Γιάννης Πιλαλίδης, τόνισε: “Συγχαρητήρια σε όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, ήταν υπέροχα. Ο χορός και το τραγούδι μας έφεραν μέχρι εδώ. Μέσα από αυτά μπορείς να αντλήσεις άπειρα στοιχεία πολιτισμού και της ταυτότητας ενός λαού”.

Ανεκτίμητη ήταν και αυτή την χρονιά η προσφορά όλων των εθελοντών πίσω απο τους πάγκους και την κουζίνα. Η διάθεσή τους και η χαρά της συμμετοχής διακρινόταν στα χαμογελαστά τους πρόσωπα.

Ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας, κ. Κώστας Τσαπραιλίδης, μας είπε: “Δεν υπάρχουν λόγια για να τους ευχαριστήσω. Πίσω στην κουζίνα στους διάφορους πάγκους κάθονται παιδιά της Εστίας, παλιοί χορευτές και γονείς. Πάνω από όλα, η Ποντακή Εστία”.

Η κ. Λίτσα Αθανασιάδη συμπλήρωσε:”Η Ποντιακή Εστία προσπάθησε -και τα κατάφερε- εδώ και 47 χρόνια. Ετοιμαζόμαστε για τα 50 χρόνια της αγαπημένης μας Εστίας κοιτάξτε τα μάτια αυτών των παιδιών που χορεύουν την λάμψη και την ευτυχία τους και θα καταλάβετε”.

Τέλος, η χοροδιδάσκαλος της Ποντιακής Εστίας κ. Παρθένα Τσομπανοπούλου, είπε ότι ¨φέτος έχουν φύγει αρκετοί για την Ελλάδα μετά από τα χρόνια του εγκλεισμού λόγω πανδημίας. Εμείς, όμως, είμαστε εδώ και γιορτάζουμε. Δεν αφήνουμε την Εστία μόνη της . Ευχαριστώ για την συνεργασία τους όλους τους χοροδιδασκάλους και για την συμμετοχή τους όλους τους χορευτές”.

Τα χορευτικά συγκροτήματα έδωσαν την “σκυτάλη” της διασκέδασής στην μουσική ομάδα του Γιώργου Μπλέτα και τους “Μαυροθαλασσίτες” με τον Κώστα Παταρίδη στο τραγούδι, λυράρηδες τον μικρό Πέτρο Τσομπανόπουλο -που πραγματικά σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία για τη συνέχεια της ποντιακής λύρας στην Αυστραλία- τον Γιάννη Καράδη στη λύρα και το τραγούδι, τον Δημήτρη Τσμπανόπουλο στο νταούλι, το τραγούδι και την επιμέλεια ήχου, και τον Αλέξανδρο Πιλαλίδη στο νταούλι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, πρόεδροι Οργανισμών και αρκετά Τμήματα Νεολαίας.


πηγη:neoskosmos.com/

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah