Επιταγές σην Σαντά!!!

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Περί επιταγών, και τρόπου αποστολής των χρημάτων, βέβαια είχε άγρια μεσάνυχτα ο αποστολέας.
Πλάτανα : Παραθαλάσσια πόλη 12 km δυτικά της Τραπεζούντας..
Χαρακτηριστικό είναι και το πάθημα ενός πατριώτη μας Νικόλα στο όνομα. Ο Νικόλας βιαζόταν να στείλει εκατό ρούβλια στον αδελφό του στη Σαντά και ξέροντας ότι με ταχυδρομική επιταγή πήγαιναν γρήγορα, έλειπε και ο υπεργολάβος, έδωσε τα χρήματα σένα παλαιότερο στη Ρωσία εργάτη, που γνώριζε και λίγα Ρωσικά και με την ευκαιρία που θα κατέβαινε από το μέρος της εργασίας τους , στην κοντινότερη  πόλη, να τα στείλει με την Πόστα (Ταχυδρομείο) στον αδελφό του Γιωρίκα στη Σαντά.
Όταν την επομένη επέστρεψε τον ρώτησε: έστειλες τα μανάτια; (έστειλες τα ρούβλια;) πήρε την απάντηση:
Μόσιαν όνταν επήγα να μπαίνω απές σην πόσταν έβγαινεν από πές ένας με έναν τσαντάϊ σα χέριατ και εφόρνεν έναν παλτόν με χρυσά κοτσάκια από παν ίσα μ’ αφκά. 
Εδέκατον τα μανάτια και ήπατον αβούτα έπαρτα καν στείλονατα σον Γιωρίκαν τον αδελφόν τη Νικόλα ση Σαντά. Εκείνος πα επέρενατα· εσέγκενατα σήν τσιόπαν άτ και είπεν χαρασό, χαρασό (Ρωσσικά καλά καλά).
(Πως  μόλις πήγα να μπω στο ταχυδρομείο έβγαινε από μέσα ένας με μια τσάντα στα χέρια του, και φορούσε ένα παλτό με χρυσά κουμπιά από πάνω έως κάτω (κάποιος φαίνεται κλητήρας) του έδωσα τα ρούβλια και του είπα, αυτά πάρτα και στείλτα στην Σαντά στον Γιωρίκα, τον αδελφό του Νικόλα.
Εκείνος τα πήρε τα έβαλε στην τσέπη του, και είπε, καλά, καλά).

Και φυσικά το έμβασμα ακόμα να φτάσει
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah