Κι εκείνος πήγε να γίνει προφήτης!!!!

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Όταν ήταν αγάς στην Σαντά ο Κελές μπέης , ενώ στην αρχή ήταν πολύ προσεκτικός και μετρημένος, άρχισε σιγά-σιγά ν' αγριεύει και να φέρεται στους Σανταίους σαν αφέντης. Ιδιαίτερα τα είχε με τους "Κλωστούς",γιατί πίστευε ότι τον κορόιδευαν. Κάποτε μάλιστα τους κάλεσε και τους λέει:
Τι σόι μουσουλμάνοι είστε και δεν έχετε ένα τζαμί; Μπρός γρήγορα να κτίσετε ένα τζαμί. Εκείνοι για να μην δικαιώσουν τις υποψίες του αγά , είπαν εντάξει έχεις δίκαιο αγά θα χτίσουμε ένα τζαμί. Διάλεξαν ένα μέρος και βάλανε τα θεμέλια . Η δουλειά προχωρούσε , οι τοίχοι ανέβαιναν , αλλά όταν φτάσανε στην στέγη σταμάτησαν με διάφορες προφάσεις, πως τάχα δεν έχουν χρήματα να συνεχίσουν.
ΠΙΣΤΟΦΑΝΤΩΝ ΣΑΝΤΑΣ
Οι μέρες περνούσαν και το τζαμί δεν σκεπαζόταν. Τους κάλεσε μια μέρα ο αγάς και τους είπε ότι θα βάλει αυτός χρήματα για να τελειώσει το τζαμί. Μάλιστα αγριεμένος τους είπε και το παρακάτω:
-Μέσα σ' αυτή την Σαντά κυλιέται ένα κολοκύθι, μα δεν ξέρω σε ποιανού κεφάλι θα σπάσει.
Εκείνοι του απάντησαν:
-Αγά μου , να ξέρεις ότι αυτό το κολοκύθι θα σπάσει στο δικό σου το κεφάλι.
Από τότε οι Σανταίοι - Κλωστοί και φανεροί χριστιανοί -έβαλαν στο μυαλό τους να πετάξουν τον αγά και περίμεναν την ευκαιρία,που δεν άργησε να τους δοθεί.
Γινόταν ένας γάμος στων Πιστοφάντων και ήλθε ο αγάς να γλεντήσει. Αφού έφαγε και ήπιε λέει στον μουχτάρη του χωριού:
-Τσακμάκ , για φέρε τη νύφη σου,να μας χορέψει λίγο και να γλεντήσουμε.
Του απαντά ο Τσακμάκ:
-Αγά, για φέρε μα κι εσύ την γυναίκα σου, να μας χορέψει λίγο και να γλεντήσουμε.
Άναψε ο αγάς, αλλά δεν μίλησε καθόλου, γιατί μέσα σε μεθυσμένους , βρώμαγε μπαρούτι. Του το φύλαγε όμως του μουχτάρη και σαν γύρισε στην Ούζη έστειλε ανθρώπους στην Σαντά και τον κάλεσε να κατέβει που τον ήθελε.
Εκείνος δίστασε, αλλά οι προεστοί του χωριού του είπαν να μην φοβάται , γιατί αν ο αγάς είχε κακούς σκοπούς, τα παλικάρια της Σαντάς ήταν έτοιμα να τον βάλουν στην θέση του. Ξεκινά λοιπόν ο Τσακμάκ , φτάνει στην έδρα του αγά και τότε εκείνος τον πιάνει και τον βάζει φυλακή.
Αμέσως αρματώνονται 50 παλικάρια,κατεβαίνουν στην Ούζη και ζώνουν το κονάκι του αγά.
-Αγά,του λένε ή μας παραδίνεις τον φυλακισμένο ή σου καίμε το κονάκι σου, μαζί κι εσένα.
Βλέποντας ο αγάς ότι τα πράγματα ήσαν σκούρα, αναγκάστηκε να βγάλει από την φυλακή του τον Τσακμάκ και να τον παραδώσει. Έχοντας όμως πέρα για πέρα δίκαιο οι Σανταίοι, γιατί ο αγάς είχε προσβάλει τον μουχτάρη και στο πρόσωπο του όλη την Σαντά, άρπαξαν την ευκαιρία ,τον κατάγγειλαν στο δικαστήριο, έγινε η δίκη και καταδικάστηκε να πληρώσει ο αγάς 5000 γρόσια.
Μαθαίνοντας τα άσχημα νέα ο αδελφός του αγά Χατζή μπέης και ξέροντας ότι όλα αυτά γίνονται για το τζαμί είπε:
Γιαζίκ μπε, κρίμα,κρίμα! Εμείς στείλαμε τον Κελές μπέη να κάνει αγαλίκι στην Σαντά κι εκείνος πήγε να γίνει προφήτης!
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah