Asa Jennings- Ένας άγνωστος ήρωας.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

 

Asa Jennings (1877-1933). Αμερικάνος πάστορας. Ίσως το όνομά του να μην σας λέει κάτι.

Κι όμως, χάρη σ αυτόν τον άνθρωπο πάνω από 350.000 Έλληνες σώθηκαν από την καταστροφή της Σμύρνης και έφτασαν Ελλάδα. Οι (προ)παππούδες και οι (προ)γιαγιάδες κάποιων από εσάς. 
Σμύρνη. 1922. Ο Jennings βρίσκεται τυχαία στη Σμύρνη και παραμένει ακόμα εκεί όταν όλοι οι ξένοι την εγκατέλειπαν καθώς ο Κεμαλικός στρατός λεηλατούσε και κατέστρεφε τη πόλη. Ο Jennings, ένας άνθρωπος μόλις 1,60 με μια σπάνια ασθένεια στη σπονδυλική στήλη αλλά με μεγαλείο ψυχής έβλεπε και άκουγε τις σφαγές στη πόλη και ανέλαβε πρωτοβουλία. Κατέβηκε στη προκυμαία όπου βρίσκονταν χιλιάδες οικογένειες αβοήθητες. Ελληνικός στόλος δεν υπήρχε, κανείς ξένος πλοίαρχος δεν βοηθούσε όσα λεφτά κι αν θέλησε να δώσει από την περιουσία του.
Ο Jennings αποφασίζει να δράσει μόνος. Χωρίς εμπειρία διπλωμάτη πέτυχε να φτάσει στον Κεμάλ. Καταφέρνει να τον πείσει να φύγει ο ελληνικός πληθυσμός υπό 3 όρους: 1. Έχει 10 μέρες διορία. 2. Ελληνικό πλοίο που θα έφτανε στη Σμύρνη δεν θα είχε ελληνική σημαία. 3. Κανένας Έλληνας ηλικίας 17-45 δεν θα επέβαινε στα πλοία. Τους ήθελε αιχμάλωτους στα τάγματα εργασίας.
Ο Jennings πήρε τις διαβεβαιώσεις και ξεκίνησε.. Ναύλωσε αμέσως πλοίο και μετέφερε τους πρώτους 2.000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Εκεί έκπληκτος είδε αραγμένα 25 πλοία του ελληνικού στόλου. Ο Jennings απευθύνθηκε στον αρχηγό Ναύαρχο Φράγκο ζητώντας τα πλοία να πάνε στη Σμύρνη. Να σώσουν τον κόσμο. Να μεταφέρουν τους Έλληνες πρόσφυγες.
Εκείνος αρνήθηκε. Ζήτησε εγγυήσεις. Μόνο ο πλοίαρχος του θωρηκτού “Κιλκίς” δέχτηκε. Ο Jennings τότε ζητά επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Του απαντούν πως ο πρωθυπουργός κοιμάται και να επικοινωνήσουν αργότερα.
Τότε ο Jennings λέει ωμά ότι ενώ έχει όλες τις διαβεβαιώσεις από τον Κεμάλ και θα συνεισφέρει και από την περιουσία του για την διάσωση των Ελλήνων της Σμύρνης αν η προσωρινή κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου αρνηθεί να δώσει εντολή θα είναι αυτή μόνο υπεύθυνη για τον θάνατο χιλιάδων Ελλήνων στην προκυμαία της Σμύρνης.
Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση πείθεται και του δίνει λευκή επιταγή να σώσει τους Έλληνες της Σμύρνης χρήζοντας τον υπεύθυνο της διάσωσης. Ο ελληνικός στόλος αποπλέει από την Μυτιλήνη.
Και με τα 25 πλοία του και μέσα σε 10 μέρες ο Jennings κατορθώνει να σώσει πάνω από 350.000 Έλληνες της Σμύρνης. Κι όμως, σήμερα καμία πλατεία, καμιά οδός κανενός δήμου της χώρας δεν έχει τ’ όνομα του. 
Κανένας ανδριάντας δεν στήθηκε προς τιμή του. 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah