Σχολική χρονια 1893-94.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Στο σχολείο Ισχανάντων δίδαξαν οι Μιλτιάδης Νυμφόπουλος και Δημήτρης Σοφιανός.
Στο σχολείο Πιστοφάντων οι Δαμιανός Πιστοφίδης και παπα Αγαθάγγελος Σπυράντης.
Στο σχολείο Πινατάντων ο Παναγιώτης Γραμματικόπουλος
Στο σχολείο Τερζάντων ο Γιάννης Μασμανίδης.
Στο σχολείο Ζουρνατσάντων ο Φίλιππος Πιστοφίδης.
Στο σχολείο Κοζλαράντων ο Γιάννης Σούσος.
Dumanli (Santa)

Από τη χρονιά αυτή το σχολείο Πιστοφάντων αύξησε τις τάξεις του σε 8, τις οποίες κράτησε 4 χρόνια συνέχεια. 
Τα σχολεία των άλλων ενοριών είχαν 5-7 τάξεις.
Ύστερα από 4 χρόνια μόλις απομακρύνθηκε ο Δημήτρης Πιστοφίδης, καταργήθηκε η όγδοη τάξη που ισοδυναμούσε με την Δ' τάξη του σημερινού 8ταξιου Γυμνασίου και έμεινε μέχρι της καταστροφής το σχολείο Πιστοφάντων με 7 τάξεις.
Την χρονιά αυτή ανέλαβε καθήκοντα ηγουμένου στο μοναστήρι    Σουμελά ο Γεράσιμος Μωϋσιάδης. Για τη δράση του έχουμε να πούμε τα εξής:
Αυτός παρευρισκόταν κάθε χρόνο στις προφορικές εξετάσεις των σχολείων Σαντάς, υποστήριζε με λόγια και με έργα τους εργατικούς δασκάλους  και μόλις ανέλαβε καθήκοντα ηγούμενου έδειξε σαν καλός ποιμενάρχης μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχολεία της Σαντάς και όλης της εξαρχίας Σουμελά.
Στην εποχή του δεν έμεινε κλειστό κανένα σχολείο της Σαντάς και των άλλων τμημάτων της Εξαρχίας. Φρόντιζε να αμείβονται καλά οι επιμελείς και ευσυνείδητοι δάσκαλοι και συνιστούσε στις κοινότητες ν' ανακηρύξουν ισόβιους διευθυντές των σχολείων τους, τους δασκάλους που ήσαν άξιοι της αποστολής τους.
Στην κοινότητα Ισχανάντων σύστησε ν' ανακηρύξει τον Κωνσταντίνο Νυμφόπουλου ισόβιο διευθυντή του σχολείου της, συντάχτηκε μάλιστα και πρακτικό της Σχολικής Εφορείας Ισχανάντων που επικυρώθηκε από το Ηγουμενοσυμβούλιο της μονής Σουμελά.

Μιλτιάδης Κ. Νυμφόπουλος
Εκπαιδευτικός
Ιστοριογράφος της Σαντάς

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah