Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Ιδρύθηκε κρατική επιτροπή για διατήρηση της ιστορικής μνήμης (μόνο) των Ελλήνων του Πόντου.

Για μια ακόμη φορά η επίσημη Ελλάδα, δια του πρωθυπουργού, διχάζει τους Μικρασιάτες, σε Πόντιους και μη Πόντιους.
Λίγες μέρες πριν δημοσιεύτηκε, στο ΦΕΚ με ημερομηνία 31/5/2019, απόφαση για Σύσταση Μεικτής Επιτροπής με την ονομασία «Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».


Η απόφαση φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Όπως ορίζει η απόφαση σε αυτήν θα προεδρεύει η Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τον τομέα Μακεδονία – Θράκη, και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Οικονομικών, επίσης ένας σύμβουλος από το Γραφείο Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.
Στην Επιτροπή, με την ισχυρή παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων, ακόμη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Ποντιακών φορέων, οι οποίοι ως φαίνεται επιλέχτηκαν με κριτήριο την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ συγκρουόμενων ομάδων μέσα στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο.
Έτσι προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλλινοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ).
Όπως είναι γνωστό η Π.Ο.Ε. και η Π.Ο.Π.Σ. βρίσκονται σε ανοικτή διένεξη εξαιτίας του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, που ουσιαστικά ελέγχεται από την δεύτερη. Οι δύο ομοσπονδίες αρνούνται να συνεργαστούν ακόμη και για τις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης στις επετείους της 19ης Μαΐου, όμως όπως φαίνεται θα συνυπάρξουν στην Μεικτή Επιτροπή.
Τέλος, στην εν λόγω Επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών αλλά και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Έδρα αυτή ιδρύθηκε με χρηματοδότηση του κ. Ιβάν Σαββίδη.
Η απόφαση αναφέρει ότι «Έργο της Επιτροπής είναι η επεξεργασία και αξιολόγηση προτάσεων αναφορικά με την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και της ποντιακής ιστορίας…». Στο σημείο αυτό αναρωτιόμαστε πόσο «επιστημονικό» είναι να «αναδειχθεί ο ποντιακός πολιτισμός και η ποντιακή ιστορία», αποκομμένα από το γεωγραφικό και γεωπολιτισμικό χώρο που εντάσσεται ο Πόντος.
Από τη χρονική συγκυρία της έκδοσης της κυβερνητικής απόφασης, δίδεται η εντύπωση ότι και αυτή εντάσσεται στο πακέτο των προεκλογικών παροχών.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη απόφαση της πολιτείας που διχάζει τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Να υπενθυμίσουμε ότι παρομοίως διχαστική ήταν η καθιέρωση χωριστών ημερομηνιών μνήμης (19 Μαΐου και 14 Σεπτεμβρίου) για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, θυμάτων της γενοκτονικής πολιτικής των Νεότουρκων. Επίσης πριν μερικά χρόνια είχε ανακοινωθεί από υπουργό, η ίδρυση Μουσείου για τον Ελληνισμό του Πόντου, στο πρώην Στρατόπεδο Π. Μελά στη Θεσσαλονίκη. Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) για να αφορά το μελλοντικό μουσείο συνολικά τον Ελληνισμό της Ανατολής, δεν αλλάζει την ουσία. Και αυτή είναι η επιδίωξη των πολιτικών για μετατροπή των Μικρασιατών σε κομματική πελατεία. Είναι δε προφανές ότι οι καταγόμενοι από τον Πόντο Έλληνες, ως ένα δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού της Ανατολής, προσελκύουν το ενδιαφέρον των κομμάτων εξουσίας, περισσότερο από τα υπόλοιπα τμήματα.
Το θλιβερό είναι ότι οι Μικρασιατικοί φορείς δεν αντιστέκονται σε αυτή την εμφανή «εργαλειοποίηση» τους από τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, αρνούμενοι τον διχασμό που ενσπείρει το πολιτικό σύστημα.
Το ελλαδικό πολιτικό κατεστημένο θα συνεχίσει να πετά στους Μικρασιάτες «ξεροκόμματα», όσο καιρό θα αρκούνται σε αυτά και θα παραμένουν στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Έτσι θα επαναλαμβάνεται το παράδοξο να λαμβάνονται αντι-Μικρασιατικές αποφάσεις, με την παρουσία δεκάδων βουλευτών Μικρασιατικής καταγωγής στη Βουλή. Όπως η κατάργηση του Ταμείου Ανταλλαξίμων Περιουσιών και τον σφετερισμό των περιουσιών από το κράτος. Ας το θυμόμαστε αυτό τώρα που πλησιάζουν εκλογές.

Γρηγόρης Κεσίσογλου
πηγή: http://anatoliblog.blogspot.com

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah