Μεγάλη η επιτυχία του ΠΑΣΠΕ στο συνέδριο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019


To ΠΑΣΠΕ συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο διήμερο συνέδριο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο στις 17-18 Μαϊου 2019 για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την προώθηση της διδασκαλίας της στη μέση εκπαίδευση στο Οντάριο, σύμφωνα με το: Bill 97, «An Act to proclaim the month of April as Genocide Awareness, Education, Condemnation and Prevention Month».


Κεντρικός Ομιλητής των εκδηλώσεων ήταν ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης, (πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΠΕ και ΠΟΠΣ). 
Η εισήγησή του που έφερε θετικά αποτελέσματα, ήταν ανοιχτή στο κοινό, είχε ως θέμα «Όσο παραμένει η μνήμη ζωντανή δεν υπάρχουν  χαμένες πατρίδες». 
Ο ομιλητής ανακηρύχθηκε ως επίτιμο μέλος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο. 
 Ο κ. Τανιμανίδης ανέφερε ότι το αίτημά του για την ίδρυση διακομματικής μόνιμης επιτροπής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, έγινε δεκτό και κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά και αναμένει τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων για την υιοθέτηση της πρότασης. 
 Είχε διαδοχικές συναντήσεις με το Γερουσιαστή κ. Leo Housako, το Βουλευτή του Οντάριο κ. Αri Babikian, την κ. Helen Bacopanos  (Πρώην Αντιπρόεδρο της Καναδικής Βουλής), με τον κ. Δημήτρη Καρύγιαννη με τους οποίους συζήτησε εκτενώς και προγραμμάτισε χρονικά, τις προτεινόμενες μεθόδους διεθνοποίησης και προώθησης της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Κοινοβούλιο του Καναδά στο άμεσο μέλλον, υπό την αιγίδα του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο. Στην πολύωρη συνάντηση με το Γενικό Πρόξενο στο Τορόντο κ. Βίκτωρα Μαλιγκούδη, συζήτησε εκτενώς τις δράσεις του ΠΑΣΠΕ με το Κογκρέσο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στον Καναδά, καθώς και τη δημιουργία της διακομματικής επιτροπής.
 Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διάλεξης για το κοινό, μπροστά σε πλήθος κόσμου, ο πρόξενος με περισσή ειλικρίνεια εξήγησε τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που θα λάβει στο μέλλον, για το εν λόγω ζήτημα. 
 Το ΠΑΣΠΕ Καναδά, τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον Άρη Μπαμπίκιαν για την κατάθεση της πρότασης αναγνώρισης, την οποία απέδωσε ο πρώτος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού κ. Νίκος Κοτσαμποϊκίδης με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΠΑΣΠΕ Καναδά κ. Κώστα Τσιλφίδη.
 Τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις του συνεδρίου θα δημοσιευθούν από το Κογκρέσο.
 Ακόμα μία μεγάλη επιτυχία προστέθηκε στο ατέρμων και πληθωρικό έργο του κ. Στέφανου Τανιμανίδη όχι μόνο στην προώθηση και Διεθνοποίηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας αλλά και στην οργάνωση και συντονισμό όλων των φορέων υπό το πρίσμα της ανάδειξης της Ιστορίας και του πλούσιου Ελληνοποντιακού πολιτισμού μας. 
 Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας μας, η εισαγωγή της ιστορίας μας στο εκπαιδευτικό σύστημα του Καναδά που κατατέθηκε με πρόταση του Κογκρέσο σε συνεργασία με το ΠΑΣΠΕ (BILL 97 στην Βουλή του Οντάριο), η αναγνώριση από την UNESCO της προσπάθειας που κάνουμε για τη διατήρηση της αρχαίας διαλέκτου μας, η ανάδειξη των ιερών μας μονών και κειμηλίων, της λαϊκής μας Μούσας είναι μερικές μόνο από τις κοινές μας πλέον δράσεις που υποστηρίζει ένθερμα και έμπρακτα. Η παρουσία του ΠΑΣΠΕ στο συνέδριο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο σε συνεργασία με άλλους Οργανισμούς σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Διεθνοποίηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας. 
Στην ημερίδα συμμετείχαν: ο κ. Aris Babikian, MPP, (Αντιπρόεδρος Επιτροπή Δικαιοσύνης Βουλευτής Οντάριο), ο Μr. Peter Tabuns, MPP, (Βουλευτής Οντάριο), η αξιότιμη κ.Ελένη Μπακοπάνου, PC (Πρώην Βοηθός Αντιπρόεδρος Βουλή Καναδά), Ο αξιότιμος κ. Λέων Χουσάκος, PC, (Πρώην Πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά), ο αξιότιμος κ. Jim Karygiannis, Liberal, (Πρώην Βουλευτής και νυν Δημοτικός σύμβουλος Τορόντο), ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης (πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΠΕ και ΠΟΠΣ), η Ms. Gayle Nathason (Αναπληρωτής Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ισραηλίτικου Κέντρου Εβραϊκών Υποθέσεων CIJA), ο  Dr. Adam Muller (Aντιπρόεδρος ΙΑGS, Καθηγητής και Διευθυντής Μελετών Ειρήνης και Συγκρούσεων, Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα), ο Dr Frank Sysyn, (Διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου Ουκρανικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Τορόντο), ο Dr. Νικόλαος Δήμος, (Συγγραφέας και Καθηγητής Seneca College & Πανεπιστήμιο Ryerson), ο  κ. Χρήστος Πασχαλίδης (Καθηγητής ιστορίας, Upper Canada College), ο κ. Sevaq Belian, (Εκτελεστικός διευθυντής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής),η κ. Dian Dragasevich (Vice- President, Canadian Ethnocultural Council Serbian National Shield Society of Canada),   ο κ. Γεώργιος Παπαδάκης (Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά), ο Jon-Carlos Tsilfidis (σύμβουλος του Asia Minor & Pontos Hellenic Research Center), ο Raiss Tinmaung (Cofounder-director, Rohingya Human Rights Network Canada), η κ. Δόμνα Σισκόπουλος Καθηγήτρια  Μέσης Εκπαίδευσης, η κ. Ιnga Cernei εκπρόσωπος του National Ethnic Press and Media Council of Canada (NEPMCC) και του Brotherhood Pontion Toronto, Υuri Natchetoi (United Communities of Canada). 
Από το Εθνικό Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο συμμετείχαν:  ο πρόεδρος Dr. Θεόδωρος Χαλάτσης (πρόεδρος του συνεδρίου), ο Δρ. Κώστας Παππάς, (Αντιπρόεδρος και Γραμματέας), ο κ. Γεώργιος Μάνιος (Αντιπρόεδρος & πρόεδρος επιτροπής Γενοκτονίας), κ. Νίκος Χριστοφορίδης (μέλος του ΔΣ αντιπρόεδρος επιτροπής Γενοκτονίας), ο κ. Αναστάσιος Μπαξεβανίδης (Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο Οντάριο, Τhracian Institute), η κ. Πέννυ Κόντος (Αντιπρόεδρος Κογκρέσο Οντάριο). 
Yπόλοιπα μέλη της επιτροπής Γενοκτονίας του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο: ο κ. Nίκος Μαντάς (Παναρκαδική Ομοσπονδία Καναδά), η κ.Πελαγία Αδαμίδη, (Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας Κεμπέκ), ο κ.Κώστας Τσιλφίδης (Αντιπρόεδρος ΠΑΣΠΕ-Καναδά), η κ. Παναγιώτα Αμμανατίδου και ο κ. Ιωάννης Χάϊτας (συντονιστές ΠΑΣΠΕ Καναδά), η κ.Αθηνά Ταγκίδου, η κ.Bασιλική Ιγνατιάδου, ο κ. Σίμος Λεπτοκαρίδης. 
Παρατηρητές συνεδρίου : ο κ.Σάκης Γκέκας (York University), ο κ.Λεωνίδης, ο κ.Θεμιστοκλής  Βαμβακίδης, ο κ. Κώστας Δανιηλίδης (πρώην πρόεδρος Ευξείνου Πόντου Μόντρεαλ), κ. Κώστας Κοτσαλίδης (πρώην πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά), ο κ. Παντελής Χαλκίδας.
Συνδιοργανωτές: World Council of Pontian Hellenism, Euxenos Club of European Citizens, Cypriot Federation of Canada, Panmacedonian Federation of  Canada, Panarcadian Federation of Canada, Hellenic Canadian Congress of Ontario, Hellenic Canadian Congress of Manitoba, Canadian Hellenic Congress of Alberta, Greek Orthodox Community of  the South West Region of Montreal, Messinian Brotherhood of Canada, HCFO Charitable & Educational Foundation, Panachaian Association of Montreal, Thessalonikeans Society of  Metro Toronto Inc., Thracian Institute, Attiki Hellenic Association, Cultural Association of Kilkis & Suburbs, Hamogelo Zois - Smile for life, 300 Spartans of Quebeq, Association Dipotamou Kavalas «Saint George». 

Για το ΔΣ 
Κωνσταντίνος Τσιλφίδης –Αναπληρωτής Πρόεδρος ΠΑΣΠΕ (Καναδά)
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah