ΛΙΝΤΖΙΑ (ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ)

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

 Το παίζουν τα κορίτσια. Το λάχνισμα (σ.σ. η κλήρωση) ποιο θα παίξει πρώτο γίνεται ως εξής: Ρίχνουν προς τα πάνω τα πεντόβολα και τα δέχονται στην ανάποδη του χεριού.Όποιο θα κρατήσει τα πιο πολλά, αυτό θα παίξει πρώτο. Ύστερα γίνεται η συμφωνία αν παίζοντας θα αγγίξουν τα άλλα πεντόβολα ή όχι.


Το παιγνίδι έχει 7 φάσεις: 

1) Έ  μονόν. Σκορπίζει κατά γης τα πέντε πεντόβολα· παίρνει το ένα, το πετά ψηλά και μέχρι  κατεβεί, γυρίζει την παλάμη και παίρνει ένα από τα καταγής χωρίς να αγγίξει τα άλλα (αν παίζουν άγγιχτα). Μόλις το αρπάζει γυρίζει την παλάμη για να δεχτεί εκείνο που έριξε προς τα επάνω. Ρίχνει πάλι προς τα επάνω και αρπάζει ένα από τα καταγής λέγοντας πάλι έ μονόν έτσι παίρνει και τα τρία, στο τέταρτο λέει «να και τ’ ωβόν».

2) Δίτζα. Σκορπίζει καταγής πέντε, παίρνει το ένα, το τραβάει προς τα πάνω και γρήγορα αρπάζει τα δύο, τραβάει το ένα και αρπάζει τ' άλλα δύο.

3) Τρίτζα. Τα σκορπάει καταγής όπως στη δίτζα, πρώτα παίρνει το ένα, ύστερα τα τρία.

4)  Κουμούσ ή Κουμούλ. Τα σκορπάει και παίρνει μονομιάς και τα τέσσερα.

5) Ολοβόν ή αλλανάχτρια. Παίρνει στο χέρι δύο· απ’ αυτά το ένα πετάει ψηλά, το άλλο ανταλλάσσει με άλλο από τα καταγής και γρήγορα δέχεται κι’ εκείνο που τράβηξε ψηλά λέγοντας αλλανάχτρια και κακάστρια Έτσι αλλάζει και τα τρία καταγής· τελευταία τα μαζεύει λέγοντας: Να τ’ ωβόπο σ'.

6) Μαμή ή γεφύρ'. Σκορπά καταγής τα πεντόβολα. Το μεγάλο δάχτυλο κι’ ο δείκτης σχηματίζουν γέφυρα μπροστά στα λίντζια. Παίρνει ένα το πετά ψηλά και ωσότου κατεβεί σπρώχνει ένα από τα καταγής κάτω από τη γέφυρα. Πάλι πετά ψηλά το ένα και σπρώχνει ένα άλλο κάτω από τη γέφυρα, έτσι γίνεται και για τα άλλα.

7) Xερίτζα. Ρίχνουν τα λίντζια ψηλά και τα δέχονται όχι στην παλάμη, αλλά επάνω, στο μεσοκάρπιο.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah