Βουνά στον Πόντο.

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019


Όπως προαναφέρθηκε, ο Πόντος είναι μια κατεξοχήν ορεινή περιοχή, με εξαίρεση τη μικρή περιοχή της Αμισού στα δυτικά, μεταξύ Μπάφρας και Οινόης.
 Στην περιοχή δεσπόζουν δύο οροσειρές, που βρίσκονται σχεδόν παράλληλα με τις ακτές. Η μία είναι του Παρυάδρη (τουρκικά: «Palhar Dag»), που εκτείνεται από την περιοχή νότια της Τρίπολης και Τραπεζούντας και καταλήγει ανατολικά, στα σύνορα με τη Γεωργία, όπου χαμηλώνοντας συναντά τους πρόποδες του Καυκάσου.
 Τμήμα της οροσειράς αυτής πρέπει να θεωρηθούν και οι κορυφές Γκιαούρ Νταγ (με υψόμετρο 3.200 μέτρα), ΝΑ. της Αργυρούπολης, και Τσακίλ Νταγ και Καρά Νταγ (3.095 μέτρα), δυτικά, μέχρι και το όρος Κεμέρ Νταγ (2.200 μέτρα) στην περιοχή της Αμάσειας, δυτικά.
Karakapan
Σήμερα η οροσειρά αυτή αποκαλείται με τη γενική ονομασία «Kuzey Anadolu Daglari» (= Όρη Βόρειας Ανατολίας).
Η οροσειρά του Παρυάδρη, ευρισκόμενη σχεδόν παράλληλα με τις ακτές του Ευξείνου, χωρίζει την περιοχή του Πόντου σε δύο μέρη, που προς το εσωτερικό ακολουθούν τα υψίπεδα (από Α. προς Δ.) της Αργυρούπολης, της Νικόπολης, της Νεοκαισάρειας και της Τοκάτης, μέχρι της Αμάσειας δυτικότερα.  Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτός της Αμάσειας, η οποία, ευρισκόμενη προς το τέλος της κοιλάδας στα δυτικά, βρίσκεται σε υψόμετρο περί τα 750 μέτρα περίπου από τη θάλασσα. Επιμέρους κορυφές της οροσειράς αυτής μπορούν να θεωρηθούν τα εξής: το όρος των Αμαζόνων (τουρκικά: «Mazon Dag») ΒΑ. του Κεμέρ Νταγ, μεταξύ Αμισού και Οινόης, γνωστό από την ελληνική μυθολογία. Στον κύριο όγκο της οροσειράς βρίσκεται το όρος Ζύγανα, Ν. της Τραπεζούντας (2.738 μέτρα), στον αμαξιτό δρόμο της προς το εσωτερικό της Ασίας.
Πολύ κοντά και ανατολικά βρίσκεται η ιστορική κορυφή του όρους Θήχη (3.060 μέτρα, στα τουρκικά: «Katerli  Dag»), απ’ όπου πιστεύεται ότι οι Μύριοι του Ξενοφώντα αντίκρυσαν τη θάλασσα. Προς τα ανατολικά βρίσκονται τα βουνά: Μatur Dag (2.850 μέτρα), Haros Dag ( Ν. του Ριζαίου, 2.600 μέτρα) Τatus Dag (3.950 μέτρα) κ.ά. Στα νότια της οροσειράς του Παρυάδρη, βρίσκεται η κοιλάδα που διαρρέεται από τους ποταμούς Λύκο και Ίρη.
Είναι η περιοχή όπου, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται μια σειρά από πόλεις και χωριά. Ακολουθεί η δεύτερη ορεινή ακολουθία, η οροσειρά των Ποντικών ορέων, που είναι μέρος της οροσειράς του Αντίταυρου και συνιστά ουσιαστικά το σύνορο της περιοχής του Πόντου με το Νομό Σεβάστειας, στο νότο. Δύο είναι εδώ οι σημαντικότερες κορυφές: Dumanli Dag (Καπνιστό όρος, με υψόμετρο 2.500 μέτρα), μεταξύ Τοκάτης και Σεβάστειας, και Agikelesi Tepe ( 2.370 μέτρα), νότια της Νικόπολης.


ΑΝΤΩΝΗ Υ. ΠΑΥΛΙΔΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΝΤΟΥ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 24
"ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ (1900-1914) 
και η ιδεολογική κυριαρχία των Ελλήνων στον Πόντο"

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah