Ερζερούμ - Erzurum

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

( Τουρκικά : Erzurum , Θεοδοσιούπολη των βυζαντινών, Αρμενικά : Կարին, Καρίν , Γεωργιανά : კარნუქალაქიΚαρνουκαλακι).
Πήρε το όνομα Θεοδοσιούπολη όταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος ο Μέγας (379-395) έκανε έργα ενίσχυσης και οχύρωσης της πόλης, καθιστώντας την σημαντικό εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο της εποχής.

Ερζερούμ ( στα Αρμενικά σημαίνει η γη των Ρωμιών) .
Στο Ερζερούμ  κατέληγαν ύστερα από ατέλειωτες πορείες θανάτου όσοι χριστιανοί ( Πόντιοι και Αρμένιοι) είχαν επιβιώσει από τις κακουχίες καθ' οδόν, για να ενταχθούν κατόπιν στα περιβόητα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού), τα οποία ουσιαστικά ήταν τάγματα εξόντωσης των ανεπιθύμητων χριστιανικών πληθυσμών.

Η πιο κρύα πόλη της Τουρκίας
Γνωστή και σαν «Σιβηρία της Τουρκίας», εξ αιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται εδώ στους χειμερινούς μήνες (-25 έως -30 βαθμούς Κελσίου). Το Ερζερούμ  βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1.900 μ. και ο πληθυσμός  του είναι 385.000 κάτοικοι.
Εκτός από πόλη-σύμβολο της γενοκτονίας των Ποντίων και Αρμενίων χριστιανών της Ανατολίας, το Ερζερούμ έχει ταυτιστεί επίσης μ' ένα από τα τραγικότερα γεγονότα στη Βυζαντινή Ιστορία. Σε κοντινή απόσταση από την πόλη, πραγματοποιήθηκε στις 26.8.1071 η  μάχη του Ματζικέρτ, μεταξύ Βυζαντινών και Σελτζούκων Τούρκων. 
Η συντριπτική ήττα του βυζαντινού στρατού, που πολέμησε υπό τις διαταγές του αυτοκράτορα Ρωμανού Δ΄ Διογένη, άνοιξε την πόρτα στους Τούρκους προς τη Μικρά Ασία και τη Δύση.



1869
1878 Παζάρι
1900 : Νεκροταφείο
1901
Καραβάνι καμήλας
1903
1916
Κάστρο



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah