ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΤΑΥΛΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΤΟΥΛΟΥΣ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Έκθεση 70ΤΚ ρίχνει φως στην ιστορία της γειτονιάς των Ταταούλων (σημερινή ονομασία Κουρτουλούς), στην Κωνσταντινούπολη, από την ίδρυση της το 17ο αιώνα έως σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στον τελευταίο αιώνα.

Η Έκθεση 70TK, που συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το περιοδικό Paros στην Κωνσταντινούπολη και το COMMON στην Αθήνα, ρίχνει φως στην ιστορία της γειτονιάς του Κουρτουλούς στην Κωνσταντινούπολη, από την ίδρυση της το 17ο αιώνα έως σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στον τελευταίο αιώνα. Η Έκθεση παρουσιάζει τη μεταμόρφωση αυτής της πολυεθνικής γειτονιάς, της αλλοτινής γειτονιάς των Ταταούλων και ιδίως της ελληνικής της κοινότητας, η οποία εκτοπίστηκε σταδιακά τα τελευταία 60 χρόνια. Πολλά μέλη της κοινότητας κατοικούν σήμερα στην Αθήνα.
Ο τίτλος της Έκθεσης 70ΤΚ, έχει προκύψει από τον αριθμό του λεωφορείου 70, η διαδρομή του οποίου τερματίζει στο κέντρο τη γειτονιάς σε συνδυασμό με τα αρχικά των δύο ονομάτων της. Η έκθεση αποτυπώνει τη διαδρομή της μεταμόρφωσης της γειτονιάς από Τατάουλα σε Κουρτουλούς.
Η Έκθεση 70ΤΚ παρουσιάστηκε στο ελληνικό σχολείο του Κουρτουλούς, το οποίο παραμένει σήμερα άδειο λόγω έλλειψης μαθητών, τον Ιούλιο του 2017. Η Έκθεση εκτυλίσσεται γύρω από ένα χάρτη αναμνήσεων που σκιαγραφεί τη μεταμόρφωση της γειτονιάς και πλαισιώνεται από αρχειακό υλικό και έγγραφα που προέκυψαν κατόπιν έρευνας 2 ετών καθώς και από προφορικές μαρτυρίες και αρχιτεκτονικές μελέτες. Η Έκθεση έχει περαιτέρω εμπλουτιστεί μετά από έρευνα και συνεντεύξεις με μέλη της κοινότητας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 2018.
Η Έκθεση είναι ένα από τα έργα που γεννήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Actors of Urban Change, το οποίο υποστηρίζεται από το Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το MitOst e.V. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό του την βιώσιμη και συμμετοχική αστική ανάπτυξη μέσω πολιτιστικών δράσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του πολιτισμού ως καταλύτη για θετικές αλλαγές. Αυτό επιδιώκεται μέσω της ενίσχυσης των δυνατοτήτων για διατομεακές συνεργασίες ανάμεσα σε φορείς από τους τομείς του πολιτισμού, του δημοσίου τομέα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Εγκαίνια: 13 Ιούλη, 18.00
Τύπος: 13 Ιούλη, 17.00 -18.00
Ώρες Έκθεσης: Καθημερινά 18.00 - 21.00

πηγή:http://anatoliblog.blogspot.com
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah