Πασά κεφτέ – Μια ιδιαίτερη συνταγή προερχόμενη από την Μικρά Ασία.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Μια ιδιαίτερη συνταγή προερχόμενη από την Μικρά Ασία. Ένα αγαπημένο φαγητό που χρησιμοποιεί το κρεμμύδι ως κύριο συστατικό και που η διαφορά της γεύσης του θα σας καταπλήξει. Μπιφτεκάκια από την Καισάρεια ή όπως έμεινε να λέγεται στο Διδυμότειχο από εκείνους που το φτιάχνουν .. και εμάς που το τρώμε.. «Πασά Κεφτέ»

Υλικά για 4 άτομα
Υλικά για τα μπιφτεκάκια
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μικρό φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανό ή ¼ αν το ματσάκι είναι μεγάλο
Λίγο νερό
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. φουσκωτό αλάτι
Μισό φλιτζανάκι ελαιόλαδο
Θα χρειαστούμε λίγο λάδι και νερό κατά το πλάσιμο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια μας, τα οποία αφήνουμε για την ώρα στην άκρη.

Υπόλοιπα υλικά
1 κιλό μεγάλα ξερά κρεμμύδια τα οποία τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια- όχι μισά.
½ ματσάκι μαϊδανό
1 κ.γ. πιπέρι
1 φουσκωτό κ.γ. μπαχάρι
½ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1 φλιτζάνι λάδι
1 μπουκάλι 330 ml χυμό τομάτας
2 κ. σούπας καυτερό τοματοπελτέ
2 κ.γ. κέτσαπ

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί όχι όμως να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά μέχρι να «γυαλίσουν» όχι να βράσουν.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό τομάτας, τον τοματοπελτέ και την κέτσαπ.
Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και στην συνέχεια αραδιάζουμε τα μπιφτεκάκια πάνω από τα κρεμμύδια. Αφού βράσουν λίγο τα γυρνάμε από την άλλη και περιμένουμε να πάρουν μια βράση.
Στην συνέχεια αφαιρούμε τα μπιφτεκάκια και μεταφέρουμε το κρεμμύδι από την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο pyrex ή ταψί.
Αραδιάζουμε πάλι τα μπιφτεκάκια πάνω από τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κρεμμύδι και κατά την διάρκεια ελέγχουμε και τα μπιφτεκάκια και τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγη ακόμα σάλτσα.
Καλή όρεξη!


Μικρά μυστικά
Αντί για κέτσαπ παλαιότερα χρησιμοποιούσαν λίγη ζάχαρη
Όλα τα είδη της σάλτσας που χρησιμοποιήσαμε είναι από τις τομάτες από τον κήπο της γιαγιάς και έχουν γίνει με τα χεράκια της. Εσείς βέβαια αν δεν έχετε διαθέσιμη σπιτική σάλτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε του εμπορίου.
Αντί για καυτερό πελτέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καυτερό πιπέρι.
Τα μπιφτεκάκια θα χρειαστεί να τα βρέχουμε με νεράκι όπως και με λαδάκι όταν τα πλάθουμε γιατί βοηθά στο βράσιμο του ρυζιού.

Μια συνταγή από την εξέχουσα μαγείρισσα της Βουρβουρούς Χαλκιδικής Σουλτάνας Παπατσαρούχα

πηγή:https://emvolos.gr

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah