Ο επεισοδιακός γάμος του Περικλή από το χωριό των Ισχανάντων.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ο Περικλής , νέος, ωραίος και από πολύ καλή οικογένεια, αγάπησε μια νέα κοπέλα, επίσης ωραία. Οι γονείς του όμως δεν την θεωρούσαν άξια για νύφη τους, ίσως γιατί ήταν φτωχή. Αλλά επειδή η αγάπη δεν είναι μια υπολογιστική διαδικασία, οι νέοι κατέφυγαν στην συνηθισμένη για την εποχή και τον τόπο λύση: κλέφτηκαν!
Ο πατέρας του Περικλή κίνησε γη και ουρανό, φοβέρισε, έτρεξε πάνω κάτω, για να τους βρει και να τους εμποδίσει να στεφανωθούν. Μάταια, οι νέοι στεφανώθηκαν. Αργότερα, όταν όλα τελείωσαν και καταλάγιασαν τα πράγματα, ο Περικλής που τραγουδούσε κι έπαιζε λύρα πολύ όμορφα, τραγούδησε για τους γονείς του :
«Και 'ς σον Μιτίρ εγκάλεσεν ο κύρη μ' ο Φωκίων:
Για φερ'τε με τον Περικλήν, για καίω το χωρίον».
(Στο διοικητή κατάγγειλε ο πατέρας μου ο Φωκίων:
Η φέρτε μου τον Περικλή ή καίω το χωριό).
Ο στίχος δείχνει το μέγεθος της ταραχής και της φασαρίας που έγινε στο χωριό. Και δεν ήταν φυσικά μοναδική περίπτωση! Ο Περικλής συμπλήρωσε και μ' ένα άλλο τραγούδι δείχνοντας την πικρία που του έδωσαν οι γονείς του :
"Ο Φωκίων ο πατέρα 'μ κι η Ευρίκλη η μητέρα μ',
ντο πολλά 'κατηγορέσαν τ' Αλχάζ τη θυγατέραν"
(Ο Φωκίων ο πατέρας μου κι η Ευρύκλεια η μητέρα

Πολύ κατηγορήσανε του Αλχάζ τη θυγατέρα).
Ο καημένος ο Περικλής, ρομαντικός, ερωτευμένος και ευτυχισμένος, δεν πρόλαβε να χαρεί την αγάπη του και το αγέννητο παιδί του. Λίγο μετά το γάμο του, ενώ η οικογένεια του πατέρα του έφυγε για τη Ρωσία, επειδή είχαν αρχίσει οι διώξεις των Ποντίων από τους Τούρκους, ο Περικλής έμεινε στη Σαντά, κοντά στη γυναίκα του και εκεί σε μια συμπλοκή σκοτώθηκε το όμορφο και ρομαντικό παλικάρι, από τους Τούρκους.  
Ο χαμός του άφησε ανοιχτή πληγή στην οικογένεια. Αργότερα ο μικρός αδελφός του Σίμος, συγγραφέας, ζωντάνεψε την ιστορία του Περικλή με το θεατρικό του έργο :

"Η σεβτά νικά όλεν τον κόσμον"
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah