Το Γεράκι των Βουνών

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Από το οπισθόφυλλο
Eνα “γεράκι”, ένας άνθρωπος της αληθινής ζωής, της περιπέτειας, της βιοπάλης, της αλήθειας, της ανδρείας. Ένα βιβλίο για τις δυνατές καρδιές, για όλους εκείνους που, σε δύσκολα χρόνια, επιβίωσαν
με την ευστροφία, τη θέληση για ζωή, τις αρχές, τις ηθικές αξίες, την οικογένεια. Ο πρωταγωνιστής, μέσα από την αφηγήτρια της καρδιάς του, μας αφηγείται -από κάπου αλλού πια- μια ιστορία ζωής που θα μας θυμίσει τον παππού, τον πατέρα, τον αρχηγό της οικογένειας, εκείνον που με τσαγανό και αλήθεια ανταπεξήλθε σε όλες τις δυσκολίες και διασφάλισε το μέλλον των απογόνων του. 

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η σκληρή δουλειά, η σκληρότητα των ανθρώπων σε έναν κόσμο που δεν ήταν ακόμη φτιαγμένος για τρυφερά παιδιά, το άγχος του βιοπορισμού, οι αληθινές σχέσεις και φιλίες, ο έρωτας και η οικογένεια, η μετανάστευση και ο νόστος, όλα συστατικά μια συνταγής που συνοψίζεται σε μια λέξη: Ζωή. Η ζωή για το “Γεράκι των Βουνών”.

Η συγγραφέας
Η Νούλα- Παρθενούλα Καραθανάση, το γένος Χατζηκυριακίδη, γεννήθηκε στη Μολόχα του Βοΐου Κοζάνης από γονείς πρόσφυγες. Από μικρή έδειξε αγάπη στα γράμματα. Στη Νεάπολη Κοζάνης έκανε τις εγκύκλιες σπουδές της.
Παντρεύτηκε τον Σάββα Καραθανάση, και το 1966 μετανάστευσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου από το 1977 άρχισε να γράφει. Ποιήματα και άρθρα της δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά της Μελβούρνης. Έλαβε μέρος σαν στιχουργός σε φεστιβάλ τραγουδιού και διακρίθηκε.


Αναφέρεται και ανθολογείται στα βιβλία του Κώστα Γιαμαδάκη, Όψεις και Απόψεις, 1980, του Γιάννη Μενούνου, Η Αυστραλία σήμερα (1983), της Ελένης Νίκα και Κωνσταντίνας Τσούνη, Με δικά μας λόγια (Ανθολογία). Επίσης, στο βιβλίο των Γιάννη Κωτσαρά και Γιάννη Λιάσκου. Έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα του κ. Γιώργου Καναράκη, Ελληνικές Φωνές στην Αυστραλία – Greek Voices (1985).
Τον Φεβρουάριο του 1980 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, Κομμάτια της αγάπης και της ζωής, και το 1996 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, Κραυγές από το Παρελθόν.
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1966 τιμήθηκε με έπαινο από το «Αγγελίδειο Ίδρυμα» για το βιβλίο της Κραυγές από το Παρελθόν. Σε λογοτεχνικό διαγωνισμό στην Αθήνα, στις 6 Απριλίου του 1977, η Ετήσια Συλλογική Συνεταιριστική Έκδοση «Πολύπτυχο» τής απονέμει το πρώτο βραβείο για το βιβλίο της, Κραυγές από το Παρελθόν, καθώς και για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα της Αυστραλίας.
Έχει συμπεριληφθεί στη Σύγχρονη Ανθολογία Ποίησης το 1997 στην Αθήνα, και στο «Πολύπτυχο». Στις 21 Νοεμβρίου του 1999, το «Αγγελίδειο Ίδρυμα» τής απονέμει έπαινο για το λογοτεχνικό έργο Οι κελαηδισμοί. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2001, το «Πολύπτυχο» τής απονέμει το πρώτο βραβείο για το σύνολο του ποιητικού της έργου. Έχει και αξιόλογο ανέκδοτο έργο.
Βιβλία της συγγραφέως
•Κομμάτια της αγάπης και της ζωής, ποιήματα. Πρώτη έκδοση, Φεβρουάριος 1980.
•Κραυγές από το παρελθόν, Βιογραφία, 1996.
•Κελαϊδισμοί, Ποιήματα 1998.
•Στον φράχτη σου ματώνω, Ποιήματα 2001.
•Αυθεντική, αδιάψευστη και βέρα Μακεδόνα, Ποιήματα, 2005.
•Η Γόησσα, Οδοιπορικό, 2011.
•Το φουστάνι του αρραβώνα, Θεατρικό, 2016.
•Η Μέλπω, Θεατρικό, 2016.
•ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ των βουνών, Βιογραφικό.
Ανέκδοτα έργα
•Ο χρόνος και το τρελό ρολόι του, ποιήματα.
•Απωθημένα, ποιήματα.
•Η μαντεία της τσιγγάνας, θεατρικό έργο.

•Η γυναίκα και η μοίρα της, θεατρικό έργο.


Η παρουσίαση του βιογραφικού βιβλίου "Το Γεράκι των Βουνών - η αληθινή ιστορία ενός αντάρτη",θα γίνει  την Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 19.00, στο Cafe Θέα/tro (άνωθεν του Βασιλικού Θεάτρου) στη Θεσσαλονίκη.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah