Ο αντάρτης Γιάννης Κουρτίδης

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Από τον οπλαρχηγό Χριστόφορο Αγγελίδη :
Ισχανάντων Σαντάς


Αρχή του Ευρωπαϊκού πολέμου ανέβαινε o Κουρτίδης στη Σαντά με μερικούς συντρόφους του, μεταξύ των οποίων και ο δάσκαλος Αθανάσιος Σπυράντης.
Κατά την Σεσλήκαγια ανταμώσανε κάποιον θρασύ Τούρκο ο οποίος αν και ήταν ολομόναχος και άοπλος, μολαταύτα σκέφθηκε να ληστέψει τους Σανταίους αυτούς που τους πήρε για ευκολοχώνευτο μεζέ. Εκεί που τους πλησίασε έπιασε κάποιον απ’ τον γιακά και  τον έριξε κατά γης. Τότε επενέβη ο Γιάννης Κουρτίδης, απέσπασε τον σύντροφό του  από τα χέρια του Τούρκου και πιάστηκε με τον Τούρκο στα γερά. Παλέψανε πολλή ώρα σκληρά.
Στο μεταξύ οι σύντροφοι του Κουρτίδη τον εγκατέλειψαν και  τότε ο Τούρκος  αναθάρρησε  και όρμησε σαν μανιασμένη τίγρης εναντίον του Κουρτίδη. Ο Κουρτίδης, χεροδύναμος όπως ήταν, τον έβαλε κάτω πολλές φορές  και σαν είδε πως ο Τούρκος εξαντλήθηκε από την πάλη σκέφθηκε για μια στιγμή να τον σκοτώσει με τις γροθιές του, αλλά τον συγκράτησε η σκέψη μήπως υποστεί τις συνέπειες του φόνου ο αθώος πληθυσμός της Σαντάς και τον άφησε. Ο Τούρκος έμεινε επιτόπου ακίνητος για πολλές ώρες, και κατά το δειλινό τής ίδιας μέρας τον πέτυχαν   οδοιπόροι Τούρκοι της Ούζη και τον πήραν μαζί τους.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah