Θυελλώδης απογείωση της αγροτικής παραγωγής

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Όσοι ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής, υστέρα από την εισροή των προσφύγων στην Ελλάδα, δεν υπογράμμισαν ιδιαίτερα ή παράλειψαν εντελώς να τονίσουν ένα γεγονός εξαιρετικής κοινωνι­κής και οικονομικής σημασίας: την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αθρόα αναγκαστική απαλλοτρίωση - χωρίς να καταβληθεί πριν αποζημίωση στους κτηματίες - τσιφλικάδες - των πολλών μεγάλων κτημάτων, των λεγόμενων τσιφλικιών και άλλων γηπέδων, κτισμάτων κλπ, που βρίσκονταν στην ύπαιθρο.
Α.  Τάσου: Θέρισμα
Το εγχείρημα αυτό - επαναστατικό στη βάση του - έχει προέχουσα σημασία στην αναμόρφωση και την αναδιάρθρωση της αγροτικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, όπου, από το ένα μέρος υπήρχε η μεγάλη έγγειος ιδιοκτησία και από το άλλο, η νάνος, η κατακερματισμένη, η ασήμαντη, με τις χιλιάδες των ακτημόνων, που δεν «είχαν στον ήλιο μοίρα» και των εργατών γης που περιφέρονταν από κτήμα σε κτήμα, εκλιπαρώντας ένα ταπεινό και ισχνό ημερομίσθιο, πολλές φορές τόσο ισχνό που δεν μπορούσε να επαρκέσει στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες μιας υποτυπώδους ζωής.
Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που έγιναν πριν από την έλευση των προσφύγων, σποραδικές και με πολλές δυσκολίες και τεχνητά γραφειοκρατικά εμπόδια, ύστερα από την προσφυγική πλημμυρίδα πήραν ραγδαία μορφή, για να ανοίξουν το δρόμο στην αύξηση και τη διαφοροποίηση της αγροτικής παραγω­γής. Αν δεν προηγούνταν η αθρόα αυτή απαλλοτρίωση, η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων και των άκληρων κολλήγων του Θεσσαλικού κάμπου, η επέκταση των καλλιεργειών, που επακολούθησαν, θα ήταν αδύνατη, η σχεδόν αδύνατη.
Συνεπώς, το πρώτο σημείο εκκινήσεως για την πραγματοποίηση της τότε «Πράσινης Επαναστάσεως», ήταν η απελευθέρωση της γης από τα δεσμά της μεγάλης και κακοδιοικούμενης ιδιοκτησίας, η μετατροπή των δουλοπάροικων σε ελεύθερους μικροϊδιοκτήτες και των γυμνών από κάθε εφόδιο προσφύγων σε ιδιοκτήτες γης για την ανάπτυξη της δραστηριότητας τους.
Ο Α. Σιδερης, γράφοντας για τις μεταρρυθμίσεις αυτές τονίζει ότι στην αγροτική αυτή μεταρρύθμιση δεν επρόκειτο για απλό τεμαχισμό και μετατόπιση της γης από τους μεγάλους ιδιοκτήτες σε μικρούς, αλλά για απελευθέρωση δούλων και για την ανύψωσή τους σε ανεξάρτητους ιδιοκτήτες.

Γιώργος Ν. Λαμψίδης
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah