Η ΙΣΤΟΡΙΑ TOY ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗ

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Άγιος Κωνσταντίνος  Ζουρνατσάντων
Στην ενορία Ζουρνατσάντων, από την οποία καταγόταν η οικογένεια μας, οι πρόγονοί μας είχαν το επώνυμο Χιονίδης, Μετά από πίεση των τουρκικών αρχών, έκαναν την κατάληξη τουρκική: Χιόνογλου. Κάποιος όμως στην οικογένεια ήταν χοντρός και το γιο του τον φώναζαν Σισμάνογλου(του χοντρού ο γιος), Το Σισμάνογλου τελικά επικράτησε και γράφτηκε στα μητρώα της Αργυρούπολης του νομού Τραπεζούντας, όπου υπαγόμασταν διοικητικά (εκκλησιαστικά υπαγόμασταν στη Ροδόπολη) με κόκκινα γράμματα, για να υποδηλώνει ότι αυτοί που το έφεραν ήταν Έλληνες,
Το 1839, μετά από πίεση των Ρώσων, οι Τούρκοι έδωσαν  ορισμένες ελευθερίες στους Έλληνες κι έτσι ο παππούς πλήρωσε ένα χρηματικό ποσό και έκανε την κατάληξη ελληνική: Σισμανίδης. Οι περισσότεροι όμως μας ήξεραν με το παρατσούκλι Γεγκή(παραφθορά της τουρκικής λέξης ζεγκή= πλούσιος) . 'Ετσι είχαν πρωτοπεί το Δημήτρη, αδελφό του προπροπάππου μου Κωνσταντίνου.
Το 1870 ο Δημήτρης, που ήταν παντρεμένος και είχε ένα γιο  δέκα χρονών, ατίμασε μια Τουρκάλα και επειδή τον κυνήγησαν οι Τούρκοι άλλαξε το όνομα του σε Ηλίας Χιονίδης για να χάσουν τα ίχνη του και έφυγε με την οικογένεια του και τρία αδέλφια του στον Καύκασο, Ο ένας  αδελφός εγκαταστάθηκε στο Αρχασόν προάστιο του Βατούμ. Ο Δημήτρης με τους άλλους δύο ξεκίνησαν συνοδευόμενοι από έναν υπηρεσιακό υπάλληλο να βρουν μια τοποθεσία όπου θα έκτιζαν τα σπίτια τους.
Η πόλη Σουχούμ ήταν τότε ερειπωμένη και έμεναν εκεί 40-50 οικογένειες. 
Την προσπέρασαν, μπήκαν στα δάση και έφτασαν σε ένα ερημικό μέρος. Σταμάτησαν και αποφάσισαν να ιδρύσουν εκεί τη Νέα Ζουρνατσάντων, παρά τις κοροϊδίες του υπηρεσιακού υπάλληλου, που τους έλεγε πως δεν ήξεραν τι τους γίνεται. Με τον καιρό πήγαν κι άλλοι Σανταίοι και έχτισαν σπίτια και μια μεγάλη εκκλησία. Tο χωριό απέκτησε χωριό απόκτησε συνολικά 350 σπίτια. Ο Ηλίας Χιονίδης πέθανε το 1919 και στη κηδεία του εκφώνησαν το κανονικό του όνομα Δημήτρης. 
Οι απόγονοι του διατήρησαν το επώνυμο Χιονίδης.


Ευθυμίου Μ. Σισμανίδη

Στη Σαντά ζούσαν εννιά οικογένειες Σισμανίδη, οχτώ στο Κάθεν Φτελέν και μια στη Λιβερά , που απείχε εφτά ώρες....

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah