Το θρησκευτικό ζήτημα στη Γαλλική Επανάσταση

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Οι Εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Αθανάσιος Γάλλος σας προτείνουν τη θρησκειολογική μελέτη της Σειράς Lux Orbis, με τίτλο "Το θρησκευτικό ζήτημα στη Γαλλική Επανάσταση". Η παρουσίαση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αίτιον.
Στη μελέτη, ο συγγραφέας καταπιάνεται με το θρησκευτικό ζήτημα που προέκυψε στη Γαλλία κατά τον 18ο αιώνα, όταν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού άρχισε να αλλάζει στάση απέναντι στην Εκκλησία.



Από το οπισθόφυλλο
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που τέθηκαν σε κοινωνικό επίπεδο κατά την προεπαναστατική περίοδο στη Γαλλία του 18ου αιώνα, ήταν αναμφίβολα το θρησκευτικό, με τη ριζική αλλαγή νοοτροπίας μιας μεγάλης μερίδας του λαού απέναντι στην Εκκλησία, τον κλήρο αλλά και την έννοια της θρησκείας γενικότερα.
Η μελέτη αυτή του Αθανάσιου Γάλλου παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίον ένας θεσμός που απολάμβανε επί αιώνες την κοινωνική υπεροχή, επάνω στη βάση του εθιμικού δικαίου κυρίως, μετατράπηκε κατά την εποχή του μερκαντιλιστικού μοναρχικού φεουδαρχικού κράτους, σε νομοκατεστημένη τάξη, την πρώτη του βασιλείου και μία από τις δύο ισχυρότερες οικονομικές, πνευματικές και ιδεολογικές δυνάμεις της χώρας, ανοίγοντας, όμως, παράλληλα και το δρόμο για την Εκκοσμικευμένη Γαλλία του 20ου αιώνα.

Ο συγγραφέας
O Θανάσης Γάλλος είναι διδάκτορας Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με θέμα «Ο πόλεμος των πατριωτών ενάντια στους πλούσιους χάθηκε; H ανατροπή των Ιακωβίνων: Από την παντοδυναμία, στην πτώση του Ροβεσπιέρου και το σφράγισμα της Παρισινής Λέσχης (Απρίλιος-Νοέμβριος 1794)».Ειδικεύεται σε θέματα γαλλικής κι ευρωπαϊκής ιστορίας της περιόδου από τον ύστερο 18ο έως τον ύστερο 19ο αιώνα. Εργάζεται στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).
Έχει κάνει διάφορες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις για επιστημονικά ζητήματα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με ειδίκευση στην Ιστορία. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ιστορία από το ίδιο τμήμα. Το θέμα της διπλωματικής του εργασίας ήταν «Ο ρόλος των μικροαστικών στρωμάτων στη Γαλλική Επανάσταση: μορφές δράσης, ιδεολογία και διανοητικό σύμπαν».
Τον Οκτώβριο του 2014 δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο «Historical Quest», το βιβλίο του «Τα Μικροαστικά Στρώματα στη Γαλλική Επανάσταση (1787-1795)», που βασίστηκε στη διπλωματική εργασία του. Τον Μάιο του 2015, συμμετείχε στην έκδοση του συλλογικού έργου του Ομίλου Μελέτης Ιστορίας και Κοινωνίας (ΟΜΙΚ), «Αναπάντεχες αφηγήσεις του παρελθόντος» (εκδ. Νήσος). Συμμετείχε, επίσης, στο συλλογικό έργο «Ξετυλίγοντας το Νήμα του Χρόνου», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις«Ηistorical Quest» τον Ιανουάριο του 2017


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah