«Επιτροπή Οικονομικών» (Μάης 1924).

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Η κυβέρνηση Παπαναστασίου συγκροτεί Επιτροπή Οικονομικών με αρμοδιότητες  Αρείου Πάγου για περικοπές δημόσιων δαπανών. Στόχος η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού και η παροχή εγγυήσεων στους πιστωτές για σύναψη νέου δανείου.
Καταργήσεις υπουργείων, οργανισμών και διευθύνσεων.
 Απολύσεις του 1/3 και παραπάνω μονίμων και έκτακτων υπαλλήλων, περικοπές μισθών σ' επίπεδα περασμένων δεκαετιών και κατάργηση επιδομάτων σε όλη την κλίμακα - ακόμη και βουλευτών. 
Περιορισμός των στρατιωτικών δαπανών και μείωση της στρατιωτικής θητείας.
 Εκποίηση δημόσιας περιουσίας... 
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα, που προτείνονται και (μερικά εφαρμόζονται) πριν από οχτώ δεκαετίες «υπό τη σκληράν ανάγκην» για «περισυλλογή των οικονομικών μας» και «ισοσκέλισιν του προϋπολογισμού». Είναι η εποχή που η χώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να επιβιώσει, κατακλυσμένη από τα κύματα προσφύγων, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η κυβέρνηση Παπαναστασίου
Η πρώτη απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών (Σεπτέμβριος 1924) θα χαρακτηρισθεί από τον Τύπο της εποχής ως «πέλεκυς». Ανάμεσα στ' άλλα εισηγούνταν:
•    Ν' απαγορευθεί η κίνηση των μισών περίπου κρατικών αυτοκινήτων. Οριζόταν ακόμη και δαπάνη για βενζίνα ανά χιλιόμετρο, με ανώτατο όριο κίνησης την ημέρα για όσα παραμένουν σε λειτουργία. Τα υπόλοιπα να εκποιηθούν. Παραλλήλως, ν' απαγορευθεί «άλλη οιασδήποτε πίστωσις δια δαπάνας αυτοκινήτων, αμαξών, ίππων ή μοτοσυκλετών...». Το μέτρο ζητά να εφαρμοστεί αμέσως!
• Να καταργηθεί το υπουργείο Εννόμου Τάξεως. Πρόκειται για το γνωστό αργότερα Δημοσίας Τάξεως, που μόλις είχε ιδρυθεί, με υπουργό μάλιστα το Θ. Πάγκαλο. Τον επόμενο μήνα πραγματικά καταργήθηκε και οι αρμοδιότητες, μαζί με τις υπηρεσίες του, ενσωματώθηκαν στο Εσωτερικών. Για την ιστορία θα ξαναλειτουργήσει επί δικτατορίας Μεταξά, ως «υφυπουργείο Δημοσίας Τάξεως», με αποστολή τις απηνείς διώξεις των δημοκρατών πολιτών.
•  Να συγχωνευθούν πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ειδικά όλες οι υγειονομικές. Οι τελευταίες να υπαχθούν στο υπουργείο Πρόνοιας (μέχρι τότε ήταν διάσπαρτες). Για το τελευταίο θ' αποφαινόταν αργότερα αν έπρεπε να καταργηθεί (θα γίνει αργότερα κι αυτό). Οι περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες να λειτουργούν με έξοδα των δήμων και κοινοτήτων (σε δεύτερο στάδιο προτείνεται το ίδιο και για τα σχολεία).
•  Να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει να ενσκήπτουν «σμήνη εκτάκτων υπαλλήλων» σε υπουργεία.
•  Να διαλυθούν νοσοκομεία, όπου οι ανάγκες νοσηλείας μπορούν να καλυφθούν διαφορετικά, ν' απολυθούν συμβασιούχοι ή ημερομίσθιοι σε διάφορες υπηρεσίες (καταπολέμηση ελονοσίας κ.ά.).
•  Να εκποιηθούν δημόσια καταστήματα και κτίρια, που δεν χρησιμοποιούνται από κρατικές υπηρεσίες.
•    Να πωληθούν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (Σπέτσες, Ύδρα, Ψαρά κ.ά.) ως άχρηστα...
•  Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή Οικονομικών.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah