Μεγάλης ιστορικής σημασίας ανακάλυψη στη Σουμελά!!!

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017


Κατά την διάρκεια των εργασιών  αποκατάστασης, σ’ ένα από τα πλέον τουριστικά αξιοθέατα της Τουρκίας, που διήρκεσαν 2 χρόνια,  ανακαλύφθηκε ένα μυστικό πέρασμα στο βόρειο μέρος της μονής κάτω από τη σκεπή, που οδηγεί σ' ένα παρεκκλήσι ή ιερό ναού , σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ της γείτονος.
Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το «παρεκκλήσι» λέγεται ότι περιλαμβάνει τοιχογραφίες με θέματα «τον Παράδεισο και την κόλαση, του θανάτου και της ζωής». Οι  τοιχογραφίες και η οροφή θα επισκευαστούν ξανά. Όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση θα γίνει πάλι επισκέψιμο το μοναστήρι.
Το σημαντικό αυτό ιστορικό και τουριστικό αξιοθέατο δέχεται κάθε χρόνο 600.000 χιλιάδες άτομα. Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν πριν 2 χρόνια στο μοναστήρι. Το έργο αποκατάστασης σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις και πραγματοποιήθηκε εκκαθάριση 79.000 τετραγωνικών μέτρων πετρωμάτων.

Ο κ. Ali Ayvazoğlu, Διευθυντής  πολιτισμού και    Τουρισμού της Επαρχίας Τραπεζούντας , δήλωσε :
"Μετά τις εργασίες αποκατάστασης κάτω από δύσκολες συνθήκες, θα έχουμε κάποιες εκπλήξεις εδώ. Όσοι επισκέπτονται το μοναστήρι θα βρουν την ευκαιρία να μπουν  σε  σημεία που δεν έχουν ξαναδεί. 
Θα κάνουμε μια καλύτερη εργασία με τη σημερινή τεχνολογία χωρίς να πέσουμε στα λάθη που έγιναν σε προηγούμενες εργασίες αποκατάστασης.
  Έχουμε μια έκπληξη σ’ όσους επισκεφθούν το «νέο» μοναστήρι. Σ' ένα ελαφρώς διαφορετικό σημείο, θα μπορούν να δουν ένα μέρος  που δεν έχουν δει μέχρι σήμερα. . 
Η Μονή Σουμελά, η οποία έκλεισε το 2015, γνώρισε πτώση από  επισκέπτες. 
Το 2016, ανακαινίστηκε η εκκλησία της  Αγίας  Βαρβάρας (η οποία άνοιξε δωρεάν), που βρίσκεται στην αρχή της Σουμελά και τα περίχωρά του άρχισαν να προσελκύουν γρήγορα επισκέπτες.  Υπάρχει πάνω από εκατό τοις εκατό αύξηση των επισκεπτών σε αυτήν την περιοχή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος "

Δήμαρχος Ματσούκας Koray Kochan  δήλωσε :
"Τα τελευταία χρόνια το μοναστήρι έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας των αποκολλήσεων πετρωμάτων. Εξ αιτίας των αποκολλήσεων οι τελευταίες επισκέψεις γίνονταν με κράνη.  Πραγματοποιήθηκαν συγχρόνως έργα, τόσο για την πρόληψη της πτώσης των πετρωμάτων όσο και την αποκατάσταση του μοναστηριού. Το κόστος των δύο έργων ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, το οποίο είναι πενταπλάσιο του ετήσιου προϋπολογισμού του δήμου μας. 
Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς ,υπάρχει μεγάλη ποσότητα πετρωμάτων στην πόρτα της μονής, από τα οποία προσπαθούν να την απαλλαγούν. Όταν γίνει αυτό το έργο, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις επισκέψεις μας στο μοναστήρι (σ.σ. τον Ιούλη ή τον Αύγουστο).
Αλλά τώρα εργαζόμαστε στην οροφή του μοναστηριού που βρέθηκε ένα παλαιότερο εκκλησάκι, όπου φτάνεις περνώντας μέσα από ένα μυστικό πέρασμα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τοιχογραφίες εδώ. Απεικονίζονται ο Παράδεισος και η κόλαση, ο θάνατος και η ζωή. Οι τοιχογραφίες εδώ είναι  αυθεντικές και άθικτες. Εκτιμούμε ότι αυτός ο τόπος έγινε στα χρόνια πριν από τη Μονή Σουμελά.
 Όταν όλα τα έργα της Μονής Σουμελά θα  έχουν ολοκληρωθεί θα μπορέσουν να γίνουν ξανά επισκέψιμα. Όλοι θέλουν να ολοκληρωθούν αυτές τις μελέτες το συντομότερο δυνατό. Ο καθένας ας δείξει υπομονή επειδή αυτές οι εργασίες είναι πολύ ευαίσθητες .

Τα έργα αποκατάστασης στη Μονή Σουμελά συνεχίζονται και το χειμώνα!!!

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah