Η Ανατολική Θράκη

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ανατολική Θράκη χωρίζεται από την Ανατολία ή Μικρά Ασία από τα Δαρδανέλια, τον Βόσπορο (που είναι γνωστά και ως Ελλήσποντος, και τη θάλασσα του Μαρμαρά. Ανατολικά της Ανατολικής Θράκης βρίσκεται ο Εύξεινος Πόντος ή Μαύρη Θάλασσα.
Η Πύλη της Γέφυρας (Καλιόπορτα) στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.
Στη μυθολογία, ο έρωτας του Λέανδρου και της Ηρώς αναφέρεται στην αρχαία πύλη Σηστό. Ο Τρώας ήρωας Αινείας ίδρυσε την πόλη Αίνος, στην προσπάθειά του να κατακτήσει νέες χώρες. Προσπαθούσε να βρει νέες χώρες κατά τις μυθολογικές κατακτήσεις του. Κατά την εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου, ο στρατηγός του Λυσίμαχος (360 - 281 π.Χ.) έγινε βασιλιάς της Θράκης και έκανε πρωτεύουσα του την πόλη Λυσιμάχεια.
Η Ανατολική Θράκη είναι μια ελληνική περιοχή που διατήρησε για χιλιάδες χρόνια ανέπαφα τα τοπωνύμιά της, που είναι προελληνικά ή ελληνικά. Τέτοια είναι τα τοπωνύμια Δημοκράνεια, Επιβάτες, Καλλικράτεια, Γάνος, Μυριόφυτο, Μάδυτος, Βυζώ, Ζαντώ, Σηλύβρια κ. ά. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Ελληνισμός της Θράκης ήταν αμιγής.
Με αυτόν τον πληθυσμό εξηγείται γιατί η βυζαντινή αυτοκρατορία κατόρθωσε να επιζήσει για ένδεκα συνεχείς αιώνες, ενώ οι διάφοροι επιδρομείς έρχονταν και έφευγαν, χωρίς να αφήσουν ίχνη από το πέρασμά τους.
Αλλά η Ανατολική Θράκη δίκαια είναι υπερήφανη, για το γεγονός ότι έδωσε στο Βυζάντιο τον πρώτο  αυτοκράτορα, τον Λέοντα A' τον Θράκα, που βασίλεψε από το 457 έως το 474, δηλαδή για 17 χρόνια. Κατά τη βασιλεία του Λέοντα Λ' και κατά τη μακεδονική δυναστεία, η αυτοκρατορία έφτασε στην πιο υψηλή ακμή της δύναμής της.
 Η αυτοκρατορία, κατά την περίοδο αυτή, οργανώθηκε τόσο καλά, ώστε μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την επίθεση του Ούνου ηγέτη Αττίλα, ο οποίος, το 422 μ. X., πέρασε τον Δούναβη ποταμό με τον πολυπληθή στρατό του και κατέλαβε μεγάλο τμήμα της Θράκης, δεν μπόρεσε, όμως, να καταλάβει και την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη. Όλες οι θρακικές πόλεις-κράτη συνασπίστηκαν εναντίον των καταδρομέων Ούνων. Το ίδιο
συνέβη και όταν οι Γότθοι (γερμανικός λαός) απείλησαν το 400 μ. X. την Ανατολική Θράκη με πλήρη κατάκτηση.
Το Κάστρο Τζύμπη ήταν η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη, που κατέλαβαν οι Οθωμανοί Τούρκοι και η Αδριανούπολη ήταν η δεύτερη πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πρώτη ήταν η Προύσα στη Μικρά Ασία.
Η Ανατολική Θράκη συνδέεται και με πολλά γεγονότα της νεότερης ιστορίας, όπως είναι π.χ. η προσπάθεια απόβασης των δυτικών συμμάχων, κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

Καίτη Μελή Παπαπαναγιώτου
Οικονομολόγος- Συγγραφέας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah