ΠΟΝΤΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

 Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς από όλες τις γυναίκες της Γεωργίας και ειδικά από τις Ελληνίδες.
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μία ιστορική ανάλυση των προβλημάτων των γυναικών της Γεωργίας και τις δραστηριότητες του συλλόγου μας «Παναγία Σουμελά» και τα σχέδιά μας για το μέλλον.
Η ύπαρξη κάθε λαού προσδιορίζεται από την κατάσταση γενεαλογίας, όπως επίσης εξαρτάται και από το υγιέστατο ηθικό απόθεμα των γονιδίων της γυναίκας και της νεολαίας. Στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου οι κακές συνθήκες επιβίωσης, λόγω των σκληρών κλιματολογικών συνθηκών και κάτω από τους ξένους κατακτητές επί χρόνια, μπορέσαμε να επιβιώσουμε με τη βαριά καθημερινή μας εργασία. Σε αυτή την επιβίωση, ιδιαίτερος ρόλος ανήκει στη γυναίκα. Αυτή ήταν όχι μόνον ο φύλακας της εστίας, αλλά και ο φύλακας της εθνικής παράδοσης, των ηθών και εθίμων, που σχηματίζουν τη βάση κάθε εθνικού πολιτισμού.
Με την εμφάνιση νέων κρατών στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στα προβλήματα της διάσωσης της γλώσσας και του εθνικού πολιτισμού προστέθηκαν και τα οικονομικά προβλήματα, από τα οποία προκύπτει ότι η κοινωνική θέση της γυναίκας και της νεολαίας στη σημερινή περίοδο είναι ανυπεράσπιστη. Όπως έχουμε δει, η κατάσταση στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι πολύ δύσκολη. Στη Γεωργία, ο εμφύλιος πόλεμος και οι πολεμικές συγκρούσεις δυσκόλεψαν περισσότερο την κατάσταση. Το κράτος μας δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις ελάχιστες συνθήκες επιβίωσης για τους πιο ανυπεράσπιστους κοινωνικά πολίτες, όπως οι γέροντες, τα ορφανά παιδιά, αφού η σύνταξη είναι μόνον περίπου 6 δολάρια το μήνα. Σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, πρώτη απ’ όλες βρέθηκε η γυναίκα. Οι Ελληνίδες της Γεωργίας, έχοντας δυνατό χαρακτήρα, εκμεταλλεύθηκαν, στο παρελθόν, όλες τις ευκαιρίες για να αναπτύξουν δυνατές γνώσεις και τα καλύτερα επαγγέλματα. Οι γυναίκες συμμετείχαν ενεργά σχεδόν σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Ανάμεσά τους υπάρχουν πρόσωπα όλων των επαγγελμάτων, όπως εκπαιδευτικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι, μηχανικοί και καλλιτέχνες.
Σε αυτές τις καινούργιες συνθήκες, οι Ελληνίδες γυναίκες δημιούργησαν το φιλανθρωπικό σύλλογο «Παναγία Σουμελά». Ο πρωταρχικός σκοπός του συλλόγου ήταν η ένωση των Ελληνίδων γυναικών για μία πολύπλευρη δράση, όχι μόνον για να βοηθήσουν εκείνους που είναι δυστυχισμένοι, όπως οι ανάπηροι, γέροντες χωρίς οικογένεια και ορφανά παιδιά, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στις γυναίκες μας να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους προς όφελος εκείνων που τώρα τους χρειάζονται. Ο στόχος του συλλόγου μας είναι η ψυχολογική προσαρμογή των γυναικών στις καινούργιες συνθήκες διαβίωσης. Στο σύλλογό μας συμμετέχουν περίπου 60 γυναίκες, από τις διάφορες περιοχές της Γεωργίας και ελπίζουμε ότι ο αριθμός των μελών του συλλόγου μας θα μεγαλώσει στο μέλλον. Οι δραστηριότητές μας είναι διάφορες. Κάνουμε εκθέσεις για την πώληση εργόχειρων, συγχρόνως μαζεύουμε ρούχα για τα ορφανά παιδιά, οργανώνουμε γιορτές με δώρα για τα παιδιά και για τους ανάπηρους. Αυτές οι δραστηριότητες του συλλόγου θα δώσουν στις γυναίκες τη δυνατότητα έκφρασης και αξιοποίησης των ικανοτήτων τους, που χαρακτηρίζει την Ελληνίδα του Πόντου, σε όλες τις εποχές. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των δραστηριοτήτων θα είναι η εκτόνωση της συναισθηματικής φόρτισης και η καλυτέρευση της ψυχική υγείας αυτών των γυναικών.
Στα σχέδια του συλλόγου υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες, όπως η ενημέρωση των μελών σε θέματα καθημερινών προβλημάτων που τους απασχολούν, προσφορά οικονομικής βοήθειας σε μορφή υποτροφιών για τα παιδιά ελληνικής καταγωγής, η δωρεάν παροχή ιατρικών εξετάσεων στις γυναίκες και τις οικογένειες τους. Για τη διαφύλαξη της εθνικής συνείδησης, παντού όπου υπάρχουν ομάδες των μαθητών της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας ο σύλλογός μας τους υποστηρίζει. Ο φιλανθρωπικός σύλλογος «Παναγία Σουμελά» δεν είναι κλειστός και απομονωμένος. Έχουμε στενές σχέσεις με τη διεθνή οργάνωση «Γεωργιανές Γυναίκες για την Ειρήνη». Ένας από τους κύριους σκοπούς μας είναι να έρθουμε σε επαφή με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις της Ελλάδας για την απόκτηση εμπειριών και συνεργασίας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δράση του συλλόγου μας θα βοηθήσει τις γυναίκες της Γεωργίας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να δουν το μέλλον μας με αισιοδοξία και ελπίδα.
Ελπίζω ότι η συνεργασία με τις γυναίκες της Ελλάδας θα μπορέσει να μας δώσει μία ακόμη ευκαιρία και την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε πιο δυνατά να βοηθήσουμε τις γυναίκες της Γεωργίας, που σήμερα πραγματικά βρίσκονται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση.

Μαντόνα  Σαββίδου

(Η ομιλία έγινε στα ρωσικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά από την κ. Σοφία Προκοπίδου).

Απόσπασμα από την εισήγηση της στο Δ' παγκόσμιο συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη - Ιούνης 1997

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah