Ο Πέτρος Προκοπίδης σε νεαρή ηλικία |
Από φοιτητής συμμετείχε στο ποντιακό σπουδαστικό κίνημα και σε ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα, καθώς και σε ποντιακές θεατρικές παραστάσεις. Τις δραστηριότητες αυτές συνέχισε και μετά την αποφοίτησή του με άριστα από το πανεπιστήμιο και την επαγγελματική ενασχόλησή του με τη δικηγορία ως συνήγορος σε δικαστήρια όλων των βαθμίδων, και στον Άρειο Πάγο.
Πρόεδρος ποντιακών και άλλων φορέων
Σημαντικό μέρος των κοινωνικών δραστηριοτήτων του, ο Πέτρος Προκοπίδης το αφιέρωσε στην υπηρεσία του ποντιακού κινήματος των καθοριστικών για τα ποντιακά πράγματα δεκαετιών 1960 - 1990, αρχίζοντας τη σπουδαία προσφορά του από τότε που ήταν φοιτητής.
Στην περίπου τριαντάχρονη αυτή πορεία μέσα στο ποντιακό κίνημα και στην πολιτιστική του έκφραση, ο Πέτρος Προκοπίδης γνώρισε την αναγνώριση και την ηθική ανταμοιβή από Πόντιους και μη, αλλά δέχτηκε και τη λάσπη, που εκτόξευσαν εναντίον του κάποιοι συμπατριώτες, που, υπηρετώντας διάφορες σκοπιμότητες, αρνήθηκαν να παραδεχτούν την ανωτερότητά του σε πολλά και τη μεγάλη προσφορά του.
Δεν μπόρεσε, δηλαδή, ο Πέτρος Προκοπίδης να ξεφύγει από τη μοίρα των σημαντικών προσώπων, που τους θέλει να γίνονται αντικείμενα αγάπης, αλλά και μεγάλου μίσους. Με πολιορκητικό κριό έναν αγνό, κατά τα άλλα, συμπατριώτη, εκείνοι που επιζητούσαν την πτώση του, κατάφεραν να τον ρίξουν από τα υψηλά κάστρα της προσφοράς του, για λίγο, όμως, γιατί η δικαίωση για τον Πέτρο Προκοπίδη δεν άργησε να έρθει.
Υπήρξε πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης επί πέντε διετίες συνεχώς, της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντιακών Σωματείων (ΠΕΠΣ και από το 1989 ΠΟΠΣ) μέχρι το 1990, και του «Απόλλωνα» Καλαμαριάς.
Συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού το 1988 στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο ήταν και εισηγητής, ενώ είχε αποκλεισθεί παράτυπα από το Α’ Παμποντιακό Συνέδριο το 1985, παρά το γεγονός ότι είχε εκλεγεί το ίδιο εκείνο έτος πρόεδροςς της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, η οποία είχε την ευθύνη διοργάνωσης του πρώτου συνεδρίου, σε συνεργασία με ομοσπονδίες Ποντίων του εξωτερικού και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.
Ομιλίες και δημοσιεύσεις του
Πολλές είναι οι ομιλίες του σε συνέδρια και συνδιασκέψεις Ποντίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε εκδηλώσεις για τον Πόντο και τη Μακεδονία, για θέματα γενικότερης ιστορίας του ελληνισμού και για κοινωνικά πολιτιστικά θέματα.
Πολλές είναι και οι δημοσιεύσεις άρθρων του σε εφημερίδες και περιοδικά και από το ραδιόφωνο. Ιδιαίτερη συμμετοχή είχε στην έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας «Το Βήμα» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, εφημερίδα που αργότερα πήρε τον τίτλο «Εύξεινος Λέσχη».
Η μεγάλη προσφορά του στους νεοπρόσφυγες
Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθεί η προσφορά του Πέτρου Προκοπίδη ως προέδρου της Ευξείνου Λέσχης και της ΠΕΠΣ - ΠΟΠΣ στην υποδοχή και την παροχή της πρώτης απαραίτητης ενίσχυσης, καθώς και την αποκατάσταση των Ελληνοποντίων προσφύγων από τη Σοβιετική Ένωση. Αρκετές ήταν και οι φιλανθρωπικές εξορμήσεις που οργάνωσε για τους Έλληνες της νότιας Ρωσίας, της Γεωργίας και της Βόρειας Ηπείρου. Τη συμπαράσταση προς τους Έλληνες νεοπρόσφυγες συνέχισε με την εφαρμογή προγραμμάτων εκμάθησης της νεοελληνικής γλώσσας για αυτούς. Κατά την αιχμή του προβλήματος των
νεοπροσφύγων, το 1989 - 1991, πολλές φορές συμπαραστάθηκε αφιλοκερδώς στα δικαστήρια νεοπρόσφυγες. Διαθέτοντας από το ταμείο της Ευξείνου Λέσχης και μερικές φορές και δικά του χρήματα, φρόντισε για την πρώτη φιλοξενία νεοποροσφύγων σε ξενοδοχεία.
Διακρίσεις που του απονεμήθηκαν
Για την κοινωνική και πολιτιστική του προσφορά, ο Πέτρος Προκοπίδης τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις από την Εκκλησία και από άλλους φορείς, όπως:
1. Χρυσό μετάλλιο της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου από τον αείμνηστο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα.
2. Πλακέτα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά.
3. Από την Παμμακεδονική Ομοσπονδία Μελβούρνης - Βικτώριας της Αυστραλίας.
4. Από τον Σύλλογο Ποντίων Μόντρεαλ του Καναδά «Εύξεινος Πόντος».
5.Από τον Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο του Οχάιο των ΗΠΑ.
6. Από την Ένωση Ποντίων Πολίχνης Θεσσαλονίκης.
7. Από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα.
8. Από την οργανωτική επιστροπή του Β' Παγκοσμίου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού.
9. Από την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ Παμποντιακής ΗΠΑ — Καναδά.
Ο Πέτρος Προκοπίδης είναι παντρεμένος με τη συμβολαιογράφο Κυριακή Παπούλια, με την οποία έχουν δύο κόρες, την Ευτυχία και την Παναγιώτα.
Πάνος Καϊσίδης
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου