Ελευθέριος Κασιάνης

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Σε ένα άρθρο του στο περιοδικό «Ποντιακή Εστία» (τεύχος Μάη 1950), ο Φίλων Κτενίδης αναφέρει, μεταξύ των άλλων νεαρών διανοουμένων, που συγκεντρώνονταν σε διάφορα σπίτια και συζητούσαν θέματα φιλολογικά - λογοτεχνικά, και τον Θόδωρο Κασάνη (το σωστό είναι Κασιάνης).
Ο Θεόδωρος Κασιάνης, του οποίου το σπίτι βρισκόταν κοντά στον Άγιο Γρηγόριο και το Φροντιστήριο, ήταν ο πατέρας του αξιόλογου διανοουμένου, Ελευθέριου Κασιάνη.
Ο Ελευθέριος Κασιάνης γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1918. Το 1922 μετοίκησε στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι, όπου σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στη συνέχεια έκανε σπουδές στο Πάντειο πανεπιστήμιο τους Αθήνας και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Κατόπιν εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και επί μία δεκαεξαετία (1951-1967) ήταν δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας.
Κατά καιρούς, υπήρξε διοικητικό μέλος διαφόρων φορέων Φαναριωτών, ενώ του απονεμήθηκαν βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών, την Εστία Σμύρνης και από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών.
Άγιος Γρηγόριος
Ο Ελευθέριος Θοεδώρου Κασιάνης εξέδωσε τα βιβλία:
 «Ηλίας Τανταλίδης — ποιητής και διδάσκαλος του Γένους, 1818-1876» (1971),
 «Ανδρέας Σπαθάρης — Ο Φαναριώτης διδάσκαλος του Γένους και ποιητής 1837-1901» (1976) «Αιμίλιος X. Καρούσος — φυσικομαθηματικός, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, 1892-1970» (1996).
Επειδή ο Κασιάνης αναμίχθηκε στις δραστηριότητες των Μικρασιατών και των Κωνσταντινουπολιτών και δεν είχε επαφές με τους Πόντιους συμπατριώτες του, αγνοήθηκε από τους τελευταίους. Πάντοτε, όμως, μέχρι τον θάνατό του, το 2005, εξέφραζε την πικρία του, γιατί δεν τον πρόσεξαν οι Πόντιοι.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah