19ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Παναγία Σουμελά Καστανιάς Ημαθίας 13-16 Ιουλη 2017
 19ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους  της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, από 13 έως 16 Ιουλη 2017. 
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων μας.
Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό. Παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με ποντιακό θέατρο και γλέντι.
Το φετινό συναπάντημα αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από επτακόσιοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, νέοι και νέες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους:
-Βασίλη Πόντιο, οικονομολόγο, με θέμα «Οικονομία και Μετανάστευση». 
- Άρη Κασιμίδη, εκπαιδευτικό, με θέμα «Η μουσική και ο χορός δηλωτικά της παρουσίας και της καταξίωσης των Ποντίων Προσφύγων στην Ελλάδα».
-Άνυ Καρυπίδου, καθηγήτρια ποντιακής διαλέκτου, με θέμα «Η Ομήρου Οδύσσεια στην Ποντιακή Διάλεκτο». 
-Διονύση Μαργαρίτη με θέμα «Η ποντιακή Φορεσιά στην Σάντα».
Η Οργανωτική Επιτροπή του 19ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης, θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις στους Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, για την προσφορά τους στη διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού του αλησμόνητου Πόντου 
Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος, οι νεολαίοι θα παρακολουθήσουν στην πράξη, την προετοιμασία και την παρασκευή των παραδοσιακών εδεσμάτων «Βαρένικα» από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης».
Share
 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah