Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2017 εννέα πόλεις του Καναδά αναγνώρισαν τη Γενοκτονία, αφού είχαν προηγηθεί οι δύο σημαντικές αναγνωρίσεις το Μάιο του 2016 από το Τορόντο και την πρωτεύουσα Οτάβα. Ειδικότερα:
Η πόλη του Côte Saint-Luc είναι άλλη μια στον Καναδά Δημοτική κυβέρνηση η οποία έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία και διακηρύξει την 19η Μαΐου ως την επίσημη ημέρα μνήμης της », είπε ο πρόεδρος του Κογκρέσου ο Δρ Χαλάτσης.
• Στις 4 Μαΐου 2016 η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, το Τορόντο, αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού,
• Αρχές Μαΐου 2016 η πρωτεύουσα Οτάβα προκηρύσσει και αυτή τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου,
• στις αρχές του 2017 ακόμη μια πολιτεία του Καναδά, η LaSalle (Λασάλ) της επαρχίας Κεμπέκ και
• στις 10 Απριλίου του 2017, άλλη μια πόλη του Καναδά, η Oshawa, αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
• Την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 από το δημοτικό διαμέρισμα (περιφέρεια) του Villeray -Saint Michel- Parc Extension του δήμου του Μόντρεαλ αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
• Την ίδια μέρα, Τρίτη 2 Μαΐου 2017, από το Δήμο του Λαβάλ που βρίσκεται έξω από το νησί του Μόντρεαλ και είναι η περιοχή με τους περισσότερους Έλληνες στην επαρχία του Κεμπέκ.
• Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 ο δήμος του Μόντρεαλ αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανακηρύσσοντας την 19η Μαΐου κάθε έτους Ημέρα Μνήμης,
•Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 ο δήμος του Βανκούβερ και της Ρεγγίνα και την Πέμπτη 18 Μαίου ο Δήμος του Έντμοντον αναγνώρισαν ομόφωνα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανακηρύσσοντας την 19η Μαΐου κάθε έτους Ημέρα Μνήμης.
Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, πρωταγωνιστής στον αγώνα αναγνώρισης, χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Côte Saint-Luc να ψηφίσει την πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και να τιμήσει τη μνήμη των ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε ομόφωνα για την αναγνώριση και όρισε την 19η Μαΐου ως ημέρας μνήμης, που μαζί με εκείνη των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.Μεταξύ το 1914 και το 1922, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες υπέστησαν συστηματική εξόντωση με εντολές των Οθωμανικής και Κεμαλικής κυβερνήσεων, δια μέσου των σφαγών από τα Οθωμανικά στρατεύματα και παραστρατιωτικούς, με απελάσεις που αποτελούσαν πορείες θανάτου, πορείες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία, την καταναγκαστική εργασία, την πείνα, τους βιασμούς και τις ατομικές δολοφονίες.
« Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Côte Saint-Luc είναι ιστορική την Ελληνική κοινότητα στο Κεμπέκ και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους μας εδώ στο Κεμπέκ και στον Καναδά και στις επόμενες γενιές, εκείνου του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων προγόνων και της ανθρωπότητας.
Η πόλη του Côte Saint-Luc είναι άλλη μια στον Καναδά Δημοτική κυβέρνηση η οποία έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία και διακηρύξει την 19η Μαΐου ως την επίσημη ημέρα μνήμης της », είπε ο πρόεδρος του Κογκρέσου ο Δρ Χαλάτσης.
Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο ευχαριστεί τον Δήμαρχο, Mitchell Brownstein, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Côte Saint-Luc για τη λήψη αυτής της σημαντικής και ιστορικής απόφασης.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Τhe City of Côte St. Luc, Quebec, recognize the Genocide
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου