Αεί αντιστεκόμενος

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση παρουσίασης των απομνημονευμάτων του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη

Παρά την υπονόμευση, την αδιαφορία, την άρνηση, τη λήθη, τα πολυποίκιλα εμπόδια στον αγώνα αναγνώρισης και διεθνοποίησης της Γενοκτονίας, την Ύβρη που φτάνει μέχρι και το θαυμασμό και την απόδοση τιμής στο μαυσωλείο του πρωτεργάτη του μαζικού εγκλήματος Μουσταφά Κεμάλ, η σημερινή πραγματικότητα στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων, εμφανίζει μία πρωτοφανή κινητικότητα.

Οι τελευταίες αναγνωρίσεις στον Καναδά με πρωτοβουλία και μεθοδική εργασία του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου είναι μία σημαντική μαρτυρία. 

Μία ιδιαίτερη πτυχή της Γενοκτονίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη φυλάκιση του Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί, είναι η ανάληψη ένοπλης δράσης στον Πόντο, ως μέσο αντίδρασης και αντίστασης στο προμελετημένο σχέδιο εξαφάνισής τους, ως μέσο σωτηρίας των ένοπλων, των γυναικών και των παιδιών. 



Είναι το έπος όπως το χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Ψαθάς, το οποίο εάν δεν υπήρχε τα θύματα θα ήταν πολλαπλάσια.  Η προσπάθειά μας για την ανάδειξη της Ποντιακής αντίστασης έχει πολλά και ιδιαίτερα αποτελέσματα αφού αναδείξαμε προσωπικότητες όπως ο Παντελής Αναστασιάδης (Παντέλ- αγά), ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος (Κοτσά Αναστάς), ο Αιμίλιος Χατζηγεωργίου- Καδήογλου και τώρα ο Παύλος Τσαουσίδης (Παυλή αγά).


Το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του  οπλαρχηγού του Ποντιακού Αντάρτικου Παύλο Τσαουσίδη αποτελεί συμβολή στην ανάδειξη του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στο μαζικό έγκλημα. Αγώνας ο οποίος όχι μόνο συνέχισε την αντιστασιακή παράδοση του Ελληνικού λαού ενάντια στη βία, την εξαφάνιση και την καταπίεση, αλλά έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους να επιβιώσουν.
Πολλοί από αυτούς βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα, από παιδιά και εγγόνια, μέχρι δισέγγονα και τρισέγγονα! Η συνέχεια  και ο  λαός μας αεί αντιστεκόμενος.....







Θεοφάνης Μαλκίδης












Το μήνυμα του Νίκου Γαβρά Προέδρου της Αδελφότητας των  απανταχού Γαβράδων "Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς" για την παρουσίαση του βιβλίου με τις αναμνήσεις του Παύλου Τσαουσίδη

Αγαπημένοι μου φίλοι, Ροζαλία και Φάνη,

Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, που ανασύρατε από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας μας, κάποιες από τις λησμονημένες σελίδες της. Το Ποντιακό αντάρτικο, αυτό το ηρωϊκό έπος, το οποίο προήλθε ως αμυντικός μηχανισμός του υπερήφανου πνεύματος των Ποντίων, απέναντι στις απάνθρωπες ενέργειες των Νεότουρκων, δυστυχώς παραμένει "terra incognita" (άγνωστος, αχαρτογράφητος τόπος) για την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Το δικό σας πόνημα φωτίζει το εθνικό έργο ενός Πόντιου οπλαρχηγού και συγκεκριμένα του Παύλου Τσαουσίδη (Παυλή Αγά από Κολέου), αρχηγού τομέα Ποντίων αγωνιστών, με αρχηγό τον Ἀναστάσιο Παπαδόπουλο (Κοτσά Αναστάς).  Ίσως, κάποιοι από εσάς τους παλαιότερους, να είσαστε ευλογημένοι και να γνωρίσατε αυτόν τον πατριώτη, που βρέθηκε ως πρόσφυγας "ανταλλάξιμος" στην Έδεσσα. Είμαι βέβαιος, ότι το έργο σας θα είναι καλοτάξιδο, αφού σημαδεύει το μυαλό και την καρδιά κάθε Έλληνα πατριώτη. 

Εύχομαι και άλλες τέτοιες προσωπικότητες της πατρίδας μας, να βρουν τη δικαίωσή τους, με την αναγνώριση της προσφοράς τους από τους σημερινούς Νεοέλληνες. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι, μόνο με ισχυρή εθνική μνήμη, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα και αυτή θα πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητά μας, στις δύσκολες στιγμές που περνά ο λαός μας και η πατρίδα μας. 

Με άπειρη εκτίμηση,

Νίκος Γαβράς
Πρόεδρος της Αδελφότητας 
των  απανταχού Γαβράδων
"Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς"
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah